Közélet, hírek

Átadták az MMA tagozati díjait

2017.10.11. 09:00

Szabó László DLA Ybl-díjas építész, a népi építészet kutatója és oktatója részesült idén az MMA építőművészeti díjában, míg az MMA ipar- és tervezőművészeti díjat Baliga Kornél Podmaniczky-díjas építész, belsőépítész nyerte el. 

Dr. Szabó László DLA Ybl- és Möller István-díjas építész, a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézetének tanára, aki oktatási tevékenysége során is nagy hangsúlyt fektet a népi építészeti kultúra gyökereinek kutatására és annak hasznosítására. Állandó kutatási területe a népi építészet helye a mában, az oktató-nevelő mukában és a kreatív, alkotó építész-tevékenységben. 
Baliga Kornél Ferenczy Noémi- és Podmaniczky-díjas építész, belsőépítész, akit többek között a történeti építészet feltámasztásának lehetősége foglalkoztat. Historizáló törekvései mellett főiskolai évei alatt került hozzá közel a Bauhaus racionalitása, az arányosság elve, amely minden, a tartalom, a funkció és a forma hármassága alapján születő mű esetében alapvető jelentőségű. 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tisztújító közgyűlésén adták át a 2017-es tagozati díjakat. További díjazottak:

  • Gelencsér Gábor Balázs Béla-díjas filmtörténész, egyetemi tanár - MMA Film- és Fotóművészeti Tagozatának Szőts István-díja
  • Kemsei István költő, esszéista és kritikus - MMA Irodalmi Tagozat Illyés Gyula-díja
  • Molnár Sándor Munkácsy- és Kossuth-díjas festőművész - MMA képzőművészeti elismerése
  • Tóth László irodalom- és művelődéstörténész, költő és műfordító - MMA művészetelméleti elismerés, Cs. Szabó László-díj
  • Küllős Imola, a régi magyar népköltészet kutatója - MMA Népművészeti Tagozat Erdélyi Zsuzsanna-díja
  • Orosz Adél Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas táncművész - Színházművészeti Tagozat elismerése
  • Balázs János Prima és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész - MMA Zeneművészeti Tagozat
A tisztújító ülésen elhangzott, hogy az MMA egyes tagozatai a mostani egy helyett 2018-tól minden évben két tagozati elismerést adhatnak. A közgyűlésen Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmestert, az MMA rendes tagját választották meg az MMA elnökének, míg az egyik alelnöknek Jankovics Marcell filmrendezőt, a nemzet művészét választották. A másik alelnök megválasztása nem sikerült és eredménytelenül zárult az MMA négy elnökségi tagjának megválasztása is, miután a jelöltek egyikére sem érkezett kellő számú szavazat. Az MMA Alapszabálya értelmében a közgyűlést 20 napon belül újra össze kell hívni. Fekete Györgynek, aki két elnöki cikluson, hat éven át vezette az MMA-t, a közgyűlésen tiszteletbeli elnöki címet adományoztak.

"Az MMA szellemi és művészeti súlya napról napra növekszik, jó úton jár küldetése betöltéséhez." – mondta programbeszédében Vashegyi György, aki szerint az akadémia fontos feladata lesz a jövőben a művészeti nevelés erősítése a közoktatásban, a szerepvállalás a közművelődési lehetőségek szélesítésében, a támogatás és ösztöndíjrendszer bővítése, a művészeti ismeretterjesztés ösztönzése, valamint az akadémikusok teljes életművének digitalizálása, archiválása és a szerzői jogok rendezésével elérhetővé tétele a világhálón. Kiemelte, hogy Makovecz Imre közéleti örökségének szellemében kell erősíteni a magyar kulturális és művészeti élet határokon átnyúló egységét. "Mindezt a lehető legszélesebb társadalmi, politikai és szakmai együttműködésben szeretném megvalósítani" – fogalmazott az MMA új elnöke a szavazás előtt.
Köszöntő beszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kormány támogatásáról biztosította az MMA-t és a teljes művészeti élet szereplőit. Bejelentette: a 2018-as költségvetésben 800 millió forintot biztosítanak az MMA-nak a művészi járadék folyósítására, melyet a nem akadémikus, megfelelő díjjal rendelkező művészek kapnak. Elindul az MMA ösztöndíjrendszere is, a bevezetés évében 100 fő részesülhet benne, majd felmenő rendszerben, évenként újabb 100-zal bővül a létszám. Az ösztöndíjrendszerben akár 36 hónapon keresztül részesülhet egy-egy művész az alkotótevékenységéhez kapcsolódó juttatásban. Az építőművészeti gyűjtemény bemutatására a jövőben átadnak egy több tízezer négyzetméteres ingatlant a Városligeti fasorban, ahol létrejöhet a Magyar Építészet Múzeuma.

forrás: MMA