Közélet, hírek

Átadták az új Néprajzi Múzeum épületét a Városligetben

2022.05.22. 17:37

Hétfőtől már látogatható lesz a múzeum új otthona, amely a Liget Budapest projekt egyik elemeként valósult meg. 

Május 22-én, vasárnap átadták az új Néprajzi Múzeumot a Városligetben. Az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző új épület hétfőn nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

A beruházás a Liget Budapest projekt keretében valósult meg, amit Baán László, a projekt miniszteri biztosa így jellemzett az eseményen: "már léptékében is történelmi vállalás, nemcsak Magyarország elmúlt száz évében, de jelenleg egész Európában a legnagyobb komplex kulturális fejlesztés". Méltatta emellett az épületet tervező Ferencz Marcel teljesítményét is. 

Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy a 150 éves intézmény története során a gyűjtemény most kap először saját igényeire szabott otthont egy, "a hazai múzeumügyben példa nélküli sikerként megvalósult projekt" eredményeként. Felidézte, hogy már az 1880-as években szorgalmazták a gyűjtemény számára egy méltó és alkalmas épület megvalósítását, ám erre egészen 2022-ig kellett várni. Az 1872-ben megalapított intézmény 1892-ben vált ki a Nemzeti Múzeumból, és az elmúlt másfél évszázadban sokat vándorolt, évtizedekig például éppen a Városligetben volt látható, legutóbb pedig a Kossuth téri Igazságügyi Palota épületében működött.

A gyűjtemény 2021-ben költözött be az ugyancsak a Liget Budapest részeként a Szabolcs utcában megvalósított Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba, hétfőn pedig megnyílik az intézmény kiállításainak, rendezvényeinek, ismeretátadási és tudományos tevékenységeinek korszerű helyszíneként az új főépület is.

Az ünnepélyes átadón Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt, aki beszédében többek között azt emelte ki, hogy a Városligetben megvalósuló múzeumi negyed részeként egy olyan épületet szerettek volna, ahol a magyar népi kultúra természetes szépsége a legteljesebben kibontakozhat. "Vagányként", "figyelemre méltóként", "a magyar lelemény és szépérzék újabb kiemelkedő példájaként" jellemezte.

Szerinte a Néprajzi Múzeum előző, Kossuth téri kúriai épülete, bár szép volt, formája nem illett a tartalomhoz, a most elkészült új épület viszont más, mert abban a tartalom és a forma találkozik. "Ez az épület azt a meggyőződést tükrözi, hogy létezik szépség a világban, hogy a tizenkettő egy tucat kockaépületek és az ötlettelen irodakomplexumok világában is lehet egyedit alkotni, amely illik környezetéhez, megragadja a szemet és gyönyörködteti a lelket" - mondta.

Mindemellett azt is megjegyezte, hogy a kormányoldal április 3-án megkapta a felhatalmazást, hogy teljes egészében megvalósítsa a Liget Budapest Projektet. A Városligetbe elképzelt új múzeumnegyed ötlete és megvalósításának eddigi lépései ugyanakkor korábban jelentős tiltakozást váltottak ki, a főváros pedig áprilisi álláspontja alapján nem is támogatná az újabb építkezéseket. 

Forrás: MTI

Az épületet hamarosan bővebben is bemutatjuk olvasóinknak.