Közélet, hírek

Átalakuló Balatonfüred? – rendezvényközpont épül a régi piac helyén

2021.04.26. 15:15

A Balaton egyik legnépszerűbb üdülővárosához, Balatonfüredhez köthetően több projekttel is foglalkoztunk az Építészfórum oldalán a közelmúltban. Volt szó város rehabilitációról és vízparti területek megújításáról is, most pedig egy újabb ingatlan funkcióváltásáról számolhatunk be, amelynek részeként egy évek óta szinte kihasználatlanul álló, egykor az úgynevezett Huray piacnak otthont adó terület alakulhat át.

Balatonfüred számára az elkövetkezendő időszak bizonyos szempontból a megújulásoké. Korábbi írásunkban már foglalkoztunk az egykori Brázay strandhoz köthető vízpart fejlesztéssel és az óváros rehabilitációjával is, ezúttal pedig egy olyan terület kap a tervek szerint új funkciót, amely évek óta már csak parkolóként szolgált.

Az egykor nyüzsgő, Huray piacként emlegetett Huray utcai ingatlan hasznosítása már tíz évvel ezelőtt is foglalkoztatta a városvezetést, ám akkor még nem álltak rendelkezésre a megfelelő források a megvalósításhoz. A megyei portál akkori híradásában arról számolt be, hogy színháztermet, kulturális központot alakíthatnak ki a területen, de a leírtak alapján szóba került egy parkkal egybekötött játszótér és a nyári parkolási problémákat enyhítő kiépített parkoló létrehozása is.

Sok év után azonban a terület jövője körvonalazódott és várhatóan 2021. augusztus 20-a után a nyílt, uniós közbeszerzési eljárás lezárását követően elkezdődhet a régi piac helyén a konferencia- és rendezvényközpont, valamint egy mélygarázs építése. A területre egy ötezer négyzetméteres komplexum kerül egy 650 férőhelyes díszteremmel és egy 290 parkolóhelyes mélygarázzsal a KÖZTI tervei alapján. A beruházáshoz kapcsolódóan a területen parkosítanak és díszburkolatot helyeznek el.

A hírportál közlése szerint egy ötven szobás kisebb szálloda is épül az ingatlanon kifejezetten a központ kiszolgálására. A projekt négy forrásból valósul meg: az Uniótól 3 milliárd forint támogatást kapott a város, a többi költséget pedig hazai pályázatokon nyert támogatások fedezik. Szintén a program részeként két csomópontot építenek ki a 71-es főúton, átalakítják a Club Helka előtti közlekedést, illetve a Jókai út - 71-es főút kereszteződésében egy jelzőlámpás, kétsávos, körgeometriás csomópontot létesítenek.

Érdekesség, hogy számos balatonfüredi elnyert pályázat kapcsán is szükséges volt a helyi szabályozási terv módosítása, így többek között a volt Huray piac területére tervezett konferencia és rendezvényközpont, valamint mélygarázs miatt is változtatásokat eszközöltek. Ahogy fogalmaztak: „a régóta vágyott beruházás szerves részeként megépülő mélygarázs kialakítását a hatályos településrendezési eszközök nem teszik lehetővé, ezért van szükség a módosításra, amely az ingatlan beépítési paraméterein nem változtat."

A hat milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2023. első felében készül el. Az előzetes tájékoztatás alapján a kivitelezés miatt, jövő nyáron a 71-es út alatti városrészben lesznek parkolási fennakadások, ezért a város keleti, illetve nyugati bevezetési pontján biztosítanak majd megfelelő parkolási lehetőségeket az érkezőknek.


Generáltervező: KÖZTI Zrt.

Építész: Tima Zoltán

Építész munkatársak: Boda István, Skrabák Zoltán, Skrabák-Nagy Marianna, Pernesz Ágnes

Belsőépítész: Kroki Stúdió, Göde András