Közélet, hírek

Atlétikai centrum épülhet a Szegedi Tudományegyetem sportközpontjában

2022.05.10. 15:38

A Hattyas soron, az egykori Kossuth-laktanya területén a jövőben egy nemzetközi megmérettetéseknek is helyet biztosító pályát alakítanának ki futófolyosóval és kiszolgáló helyiségekkel. 

Keresik a kivitelezőt a Szegedi Tudományegyetem atlétikai centrumának megvalósításához - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

Ahogy a leírásban áll, a beruházás a Modern Városok Program keretében valósul meg a 20323/1 helyrajzi számú, "jelentősen leromlott" állapotú, közel 45 ezer négyzetméternyi, különleges intézményi besorolású, jelenlegi állapotában erősen leromlott területen. Mint megjegyzik, régi, szovjet harckocsigarázsok betonszerkezete, erdős, cserjés terület és régi, aszfaltos kézilabdapálya is található itt. A terület ma az egyetem Hattyas sori sportközpontjának része, az egykori Kossuth-laktanya helyszíne.

A területen kialakítanak egy 400 méteres atlétikai pályát, közepén füves területtel és külön dobópályával. A célegyenes hosszában egy kétszintes épület lesz, az alsó szinten futófolyosóval, a felsőn edig kiszolgáló helyiségekkel. 

A futófolyosó két egységből áll. A kétszintes fejépületben találhatók az öltözők, irodák, orvosi helyiség, gépészet és raktár, valamint független, külső megközelítéssel egy minimális közönségforgalmi mosdó. A másik egység maga a futófolyosó, ami 6 futópályával, annak végében egy magasugró résszel lesz ellátva. A lelátót 400 férőhelyesre tervezték. 

Mint írják, a megvalósítandó létesítmények egy része, így a futófolyosó épületének építése engedélyköteles, ám maga a sportpálya kialakítása nem az. Az ÉTDR alapján előbbi terveit 2020 decemberében nyújtották be, és 2021 februárjában kapták meg a hatósági engedélyt. A tervek anonimitása miatt érdeklődtünk az egyetemnél, hogy melyik iroda dolgozott a projekten, ám egyelőre nem kaptunk választ.  Még évekkel ezelőtt, 2017-ben dőlt el, hogy az új atlétikai centrumot az egyetem Hattyas soron található, állami tulajdonban lévő területén valósítják meg, habár a Magyar Atlétikai Szövetség sportszakmai indoklással a magántulajdonban lévő, Szegedi Vasutas Sportegyesület pályája mellett tett akkor javaslatot. 

Az egyetem honlapján korábban azt írták az 1,6 milliárdos támogatást elnyert projektről, hogy az atlétika pálya 8 sávos és rekortán borítású lesz, a fedett futófolyosó pedig 80x10 méteres. A pálya belsejében a füves labdarúgópálya mellett a technikai számokat kiszolgáló területek, így például súlylökő, gerelyhajító, diszkoszvető, kalapácsvető, magasugró, távolugró és gyakorlópályák is helyet kapnak. Az öltözőblokk 80-100 férőhelyes lesz.

Az atlétikai centrum előnyeit az ígéret szerint az SZTE hallgatói mellett az egyetemi sportegyesületek, Szeged polgárai, amatőr és versenysportolói, valamint a szegedi közoktatásban tanulók is élvezhetik majd, emellett hazai megmérettetések mellett nemzetközi versenyeknek is helyet ad.