Emberek/Interjú

Auditórium podcast – Kruppa Gábor: Rövidebb időszakra épülnek az épületek, az örökkévalóságnak építés nincs

2024.02.27. 08:00

Budapest arculatát leginkább az előző századforduló fejlesztései határozzák meg. Nem csak a nagy tömeget adó eklektikus bérházak és bérpaloták születtek ebben az időben, de ikonikus középületei is. Abban nagyjából mindenki egyetért, hogy a főváros historizáló vagy szecessziós örökségére nagyon kellene vigyázni, és hogy alighanem szebb lenne városunk, ha jobban meg tudtuk volna őrizni azt. Arról viszont hatalmas viták vannak, hogy a helyreállítások mellett a visszaépítések is megengedett eszközök-e az örökségvédelemben. Kruppa Gábor szerint egyértelműen igen. A Pénzügyminisztérium és a Pázmány Campus építésze erről is beszélt az Auditórium legújabb adásában.  

A Magyar Építőművészek Szövetsége podcastjának, az Auditóriumnak az új évadában a 150 éves Budapesttel foglalkozunk, amit igyekszünk a legkülönbözőbb irányokból bemutatni. Ennek megfelelően vendégünk volt olyan várostervező, aki a fővárosi kabinetben dolgozik, és olyan építész is, aki kiemelt állami beruházások tervezője a fővárosban. Szó esik benne jelenről, múltról és jövőről, kertekről, parkokról, közlekedésről, meg persze jó pár házról is.   

Az első rész vendége Zsuppán András újságíró, a második pedig a főpolgármester kabinetfőnökeként dolgozó Balogh Samu várostervező volt. Ők a város olyan problémáiról beszéltek a saját szempontjaik szerint, mint a lakhatási válság vagy épp a Rákosrendező fejlesztése. Ma adásunk vendége  Kruppa Gábor építész, aki kiemelt állami beruházások tervezőjeként egészen más szempontból mutatja be a 150 éves főváros fejlődését és jelenlegi helyzetét. Ő a Vár átépítéséről és a tervezett Pázmány Campusról beszélt. 

A következő adás vendége Bereczky Ákos mikromobilitási szakértő lesz, aki a budapesti kerékpározás, gyaloglás és a sehová sem sorolható, kis közlekedési eszközök történetéről és helyzetéről mesél majd. 

Az Auditórium a Magyar Építőművészek Szövetségének keddenként jelentkező podcastsorozata. A műsor médiapartnere az Építészfórum, ahol a hanghoz képeket, terveket, linkeket és sok más információt találnak az érdeklődők. A podcast a Madaz kiadó gondozásában jelenik meg.  

A podcast megtalálható az ismert lejátszókban (Apple, Spotify, Google), az egyes adásokhoz pedig mindig itt, az Építészfórumon találnak hasznos háttéranyagokat a hallgatók.  

Zubreczki Dávid