Nézőpontok/Kritika

Az "Agóra Szeged PÓLUS Program" pályázat eredményhirdetésén jártam

2009.02.19. 12:14

„Az eredményhirdetés után beszélgetni szerettem volna a pályázat lebonyolítójával, de olyan hangnemben utasította vissza a kérdéseimet, hogy jobbnak találtam csendben elhagyni a termet.”
Pölös István építész írása a szegedi „Agóra Pólus” tervpályázatról.

Meghívót ugyan nem kaptam a tervpályázat eredményhirdetésére, de előző nap telefonon megkérdeztem a kiíró képviselőjétől, hogy ki lesznek-e állítva a beérkezett tervek. A válasz az volt, hogy a díjazott pályaművek megtekinthetők lesznek. Nagyon érdekelt, hogy az építészek miképpen oldották meg a rendkívül bonyolult tervezési-beépítési feladatot, várhatóan az eredményhirdetés sem csak pogácsás-koccintós lesz (ahol csak a helyi sajtó és ünnepi hangulat van, de a tervek sehol), ezért leutaztam Szegedre. A tervpályázat eredményhirdetésére 2009. február 12-én 10 órakor Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának ún. sajtószobájában került sor, ahol a díjazott pályaműveket, szám szerint 12 tervet meg is tekinthettek az érdeklődők.

Ezúton szeretnék gratulálni az 1. díjas pályamű alkotóinak magas színvonalú munkájukhoz, a díjat erős mezőnyben sikerült kiérdemelniük.

Az eredményhirdetésen azonban szembetűnő volt a gyér érdeklődés a díjazott pályaművek nagy számához képest. A jegyzőkönyvek szerint a pontosan egy tucat díjazott terv elkészítésén 84 építész ill. szakági tervező fáradozott szűk két hónapon keresztül. A gyér jelenlét oka az lehetett, hogy a díjazottak nagyobbik része egyszerűen nem kapott meghívót. Furcsa volt azt hallani a pályázat bonyolítójától, hogy majdnem minden második pályázót ki kellett zárni. A 26 beérkezett pályázatból összesen 12 került kizárásra (ez a pályázatot benyújtók 46%-a), 5 pályamű a részletes értékelés előtt, 7 díjazott pedig a borítékbontás után. Kizárták a 2. és 3. helyen díjazott pályázókat, két megvétellel és három költségtérítéssel díjazott pályaművet.

A Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy a zárójelentésben elfogadott sorrendet nem változtatja meg, azonban a zárt borítékok felbontása után kizárt pályaművek díjazásban, megvételben és költségtérítésben nem részesülhettek. A helyszínen nyomtatott formában hivatalosan átvett zárójelentésben és jegyzőkönyvben a tervező szervezetek és a szerzők neve nem volt feltüntetve, de természetesen a postai ragszám alapján minden meghívott be tudta saját magát azonosítani, ha éppen kéznél volt a szelvény. Mivel ez a pályázat nem postai ragszámok és sorszámok, hanem építészek közötti verseny volt, fontosnak tartanám, hogy a Bíráló Bizottság által kialakított sorrend végre napvilágot lásson. Az hogy a borítékbontás után pontosan mi is történt Szegeden, azt a jegyzőkönyv-mozaikokból bárki összerakhatja, akit ez érdekel.

Az eredményhirdetés után beszélgetni szerettem volna a pályázat lebonyolítójával, de olyan hangnemben utasította vissza a kérdéseimet, hogy jobbnak találtam csendben elhagyni a termet. Annyit szerettem volna csak megtudni, hogy miért nem a „hiánypótlós” kiírási mintát választotta, ezzel ugyanis elkerülhető lett volna a hazai tervpályázati gyakorlatban példa nélküli, tömeges kizárás. Természetesen nem tartalmi, hanem formai hiánypótlásról lehet csak szó egy tervpályázat esetében. Az a pályázó aki 5–8 nap alatt nem képes postára adni saját tervezői jogosultságának másolatát, az valóban megérdemli a kizárást. A legtöbb díjazottat a felelősségbiztosítási szándéknyilatkozat hiánya miatt zárták ki. Egy tervezési szerződésnek a felelősségbiztosítás nagyon fontos része, ebben a kiíró pontosan rögzítheti, hogy tervezőtől milyen értékhatárral, milyen időintervallumra várja el felelősségbiztosítás megkötését.

Tervezési szerződéshez nem felelősségbiztosítási-nyilatkozatokat kell csatolgatni, hanem a kiíró igényei szerinti felelősségbiztosítást kell az l. díjas pályázónak megkötnie az adott létesítmény tervezésére, enélkül el sem indulhat a tervezés. A mellékelt tervezési szerződést a pályázóknak alá kellett írniuk, de ebben a felelősségbizosításra vonatkozó kiírói igények nem voltak fellelhetők. A Bíráló Bizottság a tervpályázatot eredményesnek és magas színvonalúnak találta. Az érdeklődés nagy számú volt, becsléseim szerint a 26 terv elkészítésén
kb. 182 építész (±10%), illetve szakági tervező dolgozott, kb. 21 ezer órán (± 15%) keresztül, ennek ellenére a tervpályázat díjazására fordítható összeg 61,66%-a, 18,5 millió Ft nem lett kiosztva.

Annyira rossz hangulatú volt az esemény, hogy a kiállított tervlapok alapos átböngészéséhez már nem volt kedvem, pedig tulajdonképpen ezért indultam. Pogácsa és pezsgő sem volt, a város hírmondói is távol maradtak. Tervünket a Bíráló Bizottság a 3. helyre rangsorolta.

Pölös István
MÉSZ-tag


Néhány adat építészeti tervpályázatok (országos, nyilvános és titkos) kizárt/induló arányáról
2007. március előtti néhány, az epiteszforumon is közölt pályázat

Bp. Nyáry Pál u. 16. sz. lakóház foghíj 0/72 0%
Budapest Szíve 0/42 0%
Hangversenyterem EKF Pécs 1/40 2,5%
Budaörs 24 tantermes iskola 1/37 2,7%
Pannonhalma Főapátság-látogatók fogadóépülete 0/34 0%
Esztergom Balassa Ált Isk. 0/30 0%
Budavár-Dísz tér 0/30 0%
Pilisvörösvár uszoda 2/25 8%
Művészeti Campus Pécs 2/20 10%
Ulcisia Castra Szentendre 0/23 0%

2007 márciusa előtt
összesítve (a fenti 10 pályázat alapján) 6/380 1,5%

2007 március
Dél-Dunántúli Könyvtár és Tudásközpont Pécs 6/30 20%

2008 október
Budapest Városháza Fórum 6/18 33,33%

2009 február
Szeged Agóra Pólus tervpályázat 12/26 46,15%

A díjazott kizártak aránya 7/12 58,33 %
„Szeged Agóra Pólus” pályázaton
(12 tervet díjaztak, melyből borítékbontás után 7-et kizárnak)

„Szeged Agóra pólus tervpályázat” számokban


a pályázat meghirdetése a Közbeszerzési Értesítőben: 2008. december 3.
a helyszíni szemle időpontja: 2008. december 5.
postára adási határidő: 2009. február 2.
csomagok átvételének jegyzőkönyvezése: 2009. február 3-4.
bírálat: 2009. február 8-10.
eredményhirdetés: 2009. február 12.
a tervpályázat nyilvános bemutatása: 2009. február 12.
a kiírást megvásárolta: 31 pályázó
pályamunkát beadott: 26 pályázó
tartalmi okokból kizárt pályaművek száma: 5
bírálatban részesített pályázatok száma: 21
díjazásra, megvételre, költségtérítésre javasoltak száma: 12
a pályázati sorrend kialakulása és borítékbontás utáni kizárás: 7
a pályázaton az összes kizártak száma: 12
a pályázat kizárt/induló aránya: 12/26 46,15%
a díjazott pályázatok kizárási aránya: 7/12 58,33%
a tervpályázatra fordítható díj összege: 30 millió Ft (bruttó)
díjazásra kiosztott díj: 11,5 millió Ft (bruttó)
ki nem osztott díj a díjazásra fordítható összegből: 18,5 millió Ft (61,66%)
Az érdeklődés nagyszámú, a tervpályázat minősítése a Bíráló Bizottság szerint magas színvonalú, eredményes.