Pályázatok/Magyar

Az ARDF Studio pályázati terve a pécsi aquapark tervpályázaton

2023.03.01. 10:08

Az ARDF Studio pályaműve egy új, a természettel szorosan integrált gyalogosbarát városi teret hoz létre, mely szem előtt tartja a terület hosszútávú és többfázisú fejleszthetőségét. A munkát a tervezők mutatják be.

Beépítési javaslat ismertetése
A környezeti adottságok, az úthálózat és forgalom figyelembevételével egy a tavat és az új központi teret körülölelő beépítést javaslunk. A tüskerét zöld szíve összefonódik az új épített városi térrel. Az új gyalogosbarát városi tér gazdagon telepített növényzettel, kisebb vízfelületekkel készül és változatos módon kapcsolódik a meglévő terepszinthez.

A mintegy 1000 parkolót a parkosított központi tér alá vontuk össze, egyszerre megőrizve a helyszín zöld tájképét és fedett megközelítést biztosítva az épületekhez. A környező fasorok és a következő lépcsős fejlesztések úgy lettek kialakítva, hogy azok a belső ‘csendes tengelyt’ (hotel és aquapark) megóvják a városi forgalom zajától.

Építészeti kialakítás, funkció
Az egységes homlokzati formanyelv letisztult megjelenést kölcsönöz az épületeknek. Egyszerre árnyékol, korlátozza a belátást és közben kellő mennyiségű megvilágítást biztosít.

Az acél - réz homlokzat rendkívüli élettartamával a következő generáció felhasználói számára is élményt nyújt. A homlokzatok a sportcsarnok, sportuszoda és a hotel esetében a főfaltól eltartva, konzolosan függesztve kerülnek kialakításra. Ezek a konzolos kinyúlások átmeneti fedett terek kialakítására adnak lehetőséget, mely az esztétikai értéken és felhasználói élményen felül finomhangolja az épületek külső és belső tér közötti kapcsolatát, átmenetét.

A rokon formanyelv applikációja ellenére az uszoda homlokzata statikus, míg a szomszédos sportcsarnok egy dinamikusan csavarodó homlokzati tömeg látványával köszönti a látogatókat. A csavart homlokzatfelület alkotói továbbra is egyenesek és síkok, megkönnyítve a későbbi kivitelezhetőséget.

A sportcsarnok dinamikusan csavart épülettömege a mozgás illúzióját kelti, és szimbolikus kapcsolatot teremt az épület által befogadott sportfunkciókkal. A belső elrendezés azonban ortogonális marad, csak a külső második héj fordul el a rögzített belső elrendezés körül. A rozsdamentes acélburkolat úgy lett kialakítva, hogy egy egyszerű mozdulattal megoldást kínál a földszinti nyílások, az intuitív útkeresés és az árnyékolás biztosítására. A homlokzatburkolat belső és kihajló részei rézzel vannak burkolva, hogy kontrasztot és melegséget biztosítsanak, így invitálva a látogatókat a komplexumba. A réz homlokzatrészek idővel megváltoztatják megjelenésüket, mivel az évek során zöldre patinásodnak.

A 200 kulcsos szálloda kortárs homlokzattal és tömegformálással rendelkezik, amely fiatal családok és sportrajongók számára lett tervezve. Míg a tömegkompozíció előremutató megközelítést alkalmaz, az építőanyagok kiválasztása a helyi hagyományos építészet múltja előtt tiszteleg.

Az építészeti program racionalizálása során nagy hangsúlyt kapott a keletkező tömegek kompozíciója.

Valamelyest szándékos kontrasztot az ortogonális épülettömegek adnak az aquapark alaprajzi elrendezésével, és tömegével szemben. Az aquapark fő szórakoztató funkcióját figyelembe véve kilép a hétköznapi geometria szorításából és dekonstruktív ellenpólust teremt a fejlesztés geometriailag racionalizált többségével szemben. Az aquapark játékos tömegkompozíciója szórakoztató és fesztelen légkört teremt a látogatók számára. Dinamikus belső tér élményével és egyedi program lehetőségeivel a régió víziparkjai között újszerű megközelítést képvisel. Minden épülettömeg egy-egy "külön világ", ugyanakkor mindegyik természeti képeket elevenít meg: trópusi tengerpart, barlang, vadvizek és rizsföldekre emlékeztető teraszos medencék. Mindemellett a homlokzat jelentős részét úgy terveztük, hogy a meleg évszakokban is működtethető és nyitható legyen, így fokozva a szezonális kihasználtságot.

Kivonat a bírálatból
… Szerkesztési elve és beépítési koncepciója a léptékkel való rokonságot és rutint közvetít. A tervezők biztos kézzel munkálták meg a helyszínt, gondos, részleteiben is alapos és kifinomult az előadásmód (pl. homlokzati árnyékoló lamellák), a grafikai minőség kiemelkedőnek mondható, különös tekintettel a jó ízléssel szerkesztett diagramok, magyarázó ábrák tekintetében…   

Szerkezeti rendszer leírása
Az épületek elsődleges tartószerkezetei a sportcsarnok és a sportuszoda esetében ragasztott fa tartók, mind a pillérek, mind a főtartók tekintetében. A hotel szerkezete vasbeton vagy faszerkezettel kombinált vasbeton, előregyártott vizes helyiségekkel a szobákban. Az aquapark üveg tömegeinek főtartója ugyancsak rétegelt ragasztott faszerkezet, segédtartói fa és acél kombinációja. A teraszos medencék és a barlangi szirt vasbetonból készül. A központi városi tér (fedett parkoló) járható tetőfödémje is vasbeton pillérvázon nyugszik. Az alapozás előreláthatólag cölöpalapozással készül a pontszerű terhelések túlnyomó többsége miatt.

Energiagazdálkodási koncepció 
A tervezett épületek tetején nagy felületű napelemek kapnak helyet és az épületek közötti megosztott hálózat telepekkel kiegészítve szigetüzem jellegű felhasználást enged meg. A fennmaradó területek extenzív zöldtetővel ellátottak, amelyek javítják a hőháztartást és kompenzálják a biológiai lábnyomot. Gépészeti rendszerük hűtés-fűtés tekintetében hőszivattyús rendszerű. A tó vizének a hőszivattyús rendszerbe integrálhatósága megvizsgálandó (külön hűtőkör esetleg a tó mélyén).

Minden épület csapadékvíz gyűjtő rendszerrel felszerelt; újrahasznosított öntözővíznek, valamint a WC-kben történő hasznosításra.

A kettős homlokzati rendszer extra árnyékolást ad az épületeknek, csökkentve a nyári hűtési igényüket. A homlokzat anyaga acél és réz; a fém homlokzatburkolatokat rendkívüli élettartamuk és teljes újrahasznosíthatóság miatt környezetbarát megoldásként tartják számon.

A javasolt rétegelt ragasztott szerkezeti megoldás is javítja az épület fenntarthatóságát mert a nyersanyaga megújuló, újra felhasználható és élethosszig raktározza a szén-dioxidot.

Babud Csaba

 

Szerk.: Borenich Levente