Épülettervek

Az efemer szabadság emlékműve

2010.05.28. 11:42

A Tervhivatal – Benedek Zsanett és Lakos Dániel – pályaműve az Gesztenyéskertbe kiírt 56-os szoborpályázatra készült. Egyszerű ikonográfia - meghökkentő, de igaz - szappanbuborékokkal.

Megközelítésünkben az új 56-os emlékmű tervezésénél alapvető fontosságú a lehető legtöbb korosztály megszólítása, különös tekintettel a legfiatalabbakra. Pályázatunkban egy áporodott pátosztól és unalmas közhelyektől mentes tervet javaslunk. Tervünk szimbolikája könnyen értelmezhető, ugyanakkor új színt visz az 56-os emlékművek megszokott ikonográfiájába.

 

 

 

Javaslatunk absztrakt módon formált, három darab pengefalként álló, „lukas” 56-os lobogó. A szobor anyaga edzett, a trikolornak megfelelően színezett, törhetetlen biztonsági üvegből készül. A zászlólukakon egy egyszerű és vandálbiztos szerkezet nagyméretű szappanbuborékokat bocsát ki. A szerteszálló szappanbuborékok illuzórikus valósága a törékeny, efemer szabadság metaforája.

 

 

 

Elképzelésünk szerint a speciális, környezetbarát de ugyanakkor fagyálló folyadékból készült szappanbuborékok időjárástól függetlenül folyamatosan áramolnak a zászlókból és lebegnek a Gesztenyéskert egész területén. Mindez egy olyan, akár a BAH-csomóponttól és az Apor Vilmos térről is érzékelhető látványosságot és vonzerőt jelent, amelyet hagyományos jellegű, statikus műalkotással nehéz lenne elérni.