Közélet, hírek

Az egykori Lipótvárosi Kaszinó műemlék épületét kínálja eladásra az MNV

2023.05.24. 15:08

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) május 24-én tudatta az MTI-vel, hogy ismét eladásra kínálja a belvárosban található Duna Palota épületét. Az ingatlanra a közlemény szerint júniusi elektronikus árverésen licitálhatnak majd az érdeklődők.

A műemlékvédelem alatt álló, ötszintes, neobarokk épület a főváros egyik legfrekventáltabb részén, az V. kerületi Zrínyi utca 5. szám alatt áll. Freund Vilmos (1846–1922) tervei alapján, Márkus Géza építőmester kivitelezésében készült el 1896-ra, a Zrínyi utca és a Nádor utca sarkán, a Lipótvárosi Kaszinó székházaként. A társaskör 1883-ban alapult, egészen 1945-ig működött az épület falai között. Első elnöke Falk Miksa volt, nevét terem őrzi a palotában.

Az író, politikus szerint a Lipótvárosi Kaszinó küldetése „a magyar társadalom művelt rétegeinek egybeforrasztását célzó társas érintkezést fejleszteni, a társas érintkezést megfelelő szórakozás nyújtásával is ápolni és különösen nemzeti, hazafias közművelődési, emberbaráti és művészeti célokat eszmecsere tárgyává tenni, anyagi és erkölcsi támogatásban részesíteni és társadalmi úton hathatósan előremozdítani" - olvasható a Duna Palota honlapján. A kaszinó 1945-ben megszűnt, épülete a Belügyminisztérium tulajdonába került, reprezentatív rendezvényközpontként működött tovább.

Az ötszintes épület 1200 főt tud befogadni és különféle méretű, kialakítású és funkciójú rendezvénytermekkel rendelkezik. A felsőbb szinteken a 19. századi klubokra jellemzően termeit különböző társasági események lebonyolítására alakították ki. Található benne egy 292 fő befogadására alkalmas színházterem, amelyben korábban többek között a Duna Palota két művészegyüttese, a Duna Szimfonikus Zenekar és a Duna Művészegyüttes lépett fel. Utólag kialakításra került az épületben egy 88 fős kis színházterem (kamaraterem). A már említett Falk Miksa terem a ´80-as években diszkóként, majd sörözőként üzemelt, később bútorraktárnak használták. A félemeleten lévő helyiség teljes körű felújításon esett át, 2012 augusztusában adták át a nagyközönségnek. Az épület egyik éke a szintén 2012-ben megújult bálterem, ami egy légtérben van a Róth Miksa üvegfestményével díszített emeleti galériával.

Az épület földszinti, Nádor utcai részén található egy közterülettel kapcsolatos, az épület többi részétől jól elválasztható éttermi kialakítású helyiség, tágas térrel, konyhaszigettel – emelte ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a közleményében. Az MNV szerint az ingatlan elhelyezkedése és környezete miatt kiváló lehetőséget jelent mindazoknak, akik hosszú távú befektetésben gondolkodnak.