Közélet, hírek

Az építőipari vállalkozásokat segítő támogatási program indul

2021.01.04. 12:18

Támogatási programot indít az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az építőipari ágazat termelékenységének, hatékonyságának növelését kitűzve célul. Már ötödik alkalommal írja ki a kormány a pályázatot, ám ezúttal kifejezetten azért, hogy a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt negatív hatását enyhíthessék.

A tizenkétmilliárd forintos ÉPÍTŐ-5 program célja az építőipari kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseinek, gépbeszerzéseinek, újraiparosítási célt szolgáló beruházásainak finanszírozása vissza nem térítendő támogatással. A program kiemelten kezeli a képzések, továbbképzések támogatását és a digitalizáció elterjesztését az ágazatban a kapacitáshiány csökkentésének érdekében.

Az építőipar kiemelkedő 2019-es teljesítményét követően jól alkalmazkodott a 2020-as járványhelyzethez, így az ágazat továbbra is a munkaerőpiac meghatározó szereplőjének számít, teljesítménye pedig az év második felében folyamatosan javult.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára szerint fontos cél, hogy az ágazat a gazdaságélénkítő programok és beruházások segítségével a járvány idején is vezető szerepet töltsön be, ehhez kíván majd a kormány segítséget nyújtani az ÉPÍTŐ-5 támogatási konstrukció kiírásával, célja annak támogatása, hogy az ágazat kellő kapacitással, megfelelő technológiai és infrastrukturális feltételekkel rendelkezzen.

A támogatási program részletes tájékoztatója és a kiírás 2021 januárjában fog megjelenni a www.kormany.hu és a www.emi.hu felületén.

Forrás: ITM