Pályázatok

Az Európai Unió Kulturális Örökség Díja / Europa Nostra Díj

2003.07.15. 10:10

pályázati hirdetmény
A pályamunkák beadásának határideje: 2003. szeptember 15.

pályázati hirdetmény

Az EU Kulturális Örökség Díjat először 2002-ben, a Kultúra 2002 program keretében hirdették meg. A díj kiírására és odaítélésére az Europa Nostra, a Pán-európai Örökségvédelmi Szövetség kapott megbízást, mint az örökségvédelem terén megvalósuló kiemelkedő eredmények felmutatásával és népszerűsítésével kapcsolatban komoly tapasztalattal rendelkező szervezet. 2002-ben igen nagy számú, 282 pályázat érkezett a meghirdetett díjra, amelyekből összesen 38-at díjaztak, hatot fődíjjal (10000 Euro), hatot éremmel és huszonhatot oklevéllel.

Az Európai Unió Kulturális Örökség Díja / Europa Nostra Díj célja, hogy az örökségvédelem kiemelkedő színvonalú példáit megismertesse és elismertesse, hogy az ilyen tárgyú tudás és tapasztalat átadását és áramlását elősegítse, és a példákkal továbbiak megvalósítására bátorítson. Ezt a kiemelkedő kezdeményezések nyilvános elismerésével és promóciójával kívánja elérni - akár magán, akár szervezeti példáról van szó. Ilyen, a kulturális örökség megőrzését és mai használatának elősegítését célzó pályamunkákat várnak az EU tagállamaiból és tagjelölt országaiból, valamint az Európai Gazdasági Régió tagországaiból.

A legmagasabb színvonalú munkákat 10000 Eurós díjjal, más munkákat Emlékéremmel és Oklevéllel jutalmaznak a következő kategóriákban:

1. kiemelkedő projekt a következő szakterületeken:
a) épített örökség (architectural heritage)
b) kultúrtáj (cultural landscapes)
c) műalkotások gyűjteményei (collections of works of art)
d) régészeti területek (archeological sites)

2. kiemelkedő tanulmány a kulturális örökségvédelem területén.

3. elkötelezett szolgálat és tevékenység az örökségvédelem területén, egyének vagy szervezetek által

A zsűri és a díjazás szempontjai az elvégzett munka színvonala, annak kulturális, oktatási és társadalmi beágyazottsága és hatásai, és a megelőző kutatás színvonala. A pályamunkák a legkisebbtől az egészen nagy léptékig terjedhetnek, a helyitől a nemzetköziig, és olyan szintet kell elérniük, ami európai kontextusban példamutató lehet. Az elmúlt három évben megvalósult projektekkel lehet pályázni. A prezentáció szerkesztettségét és színvonalát szintén figyelembe veszi a zsűri.

A pályamunkák beadásának határideje: 2003. szeptember 15.

Jelentkezési lapokat és annak feltételeit a www.europanostra.org címről lehet letölteni, vagy az alábbi címen igényelni:

EUROPA NOSTRA
Heritage Awards Co-ordinator
Mrs. Laurie Neale
Tel: +31 70 302 40 52
Fax: +31 70 361 78 65
Lange Voorhout 35
2514 EC  The Hague                             
The Netherlands