Közélet, hírek

„Az év napháza 2007” pályázat eredménylistája

2008.10.09. 10:44

A Magyar Napenergia Társaság pályázatának célja olyan energiatudatos szemlélettel tervezett új, illetve felújított lakóépületek megismertetése volt, melyek fűtési és egyéb energiaszükségletét – jelentős részben – napenergia-hasznosító rendszerek fedezik.
Megosztott I. díjat nyert Ertsey Attila, valamint Stein Zoltán és Láris Barnabás; II. díjas Rumi Imre.

A Magyar Napenergia Társaság 2008. májusában pályázatot hirdetett „Az év napháza 2007” címmel a 2007. év kiemelkedő szolár építészeti tervezői díj elnyerésére. A pályázat célja olyan energiatudatos szemlélettel tervezett új, illetve felújított lakóépületek megismertetése volt, melyek fűtési és egyéb energiaszükségletét – jelentős részben – napenergia-hasznosító rendszerek fedezik, egészséges és esztétikus építészeti környezet kialakítása mellett az alkalmazott szoláris eszközök, rendszerek hatékony megoldásainak bemutatásával.

A pályaműveket kiírás szerint eredetileg a Magyarországon 2007-ben használatbavételi engedélyt kapott lakóházak köréből lehetett benyújtani. A beérkezett pályaművek áttekintése és bírálata során a szakmai Zsűri e feltételt úgy módosította, hogy a 2007. december 31-ig terjedő időszakot vette alapul. A 2006. szeptember 1. előtt használatbavételi engedélyt kapott épületek energetikai méretezésénél az akkor érvényes előírások lettek figyelembe véve a bírálat során. A pályázat beküldési határideje 2008. július 15-e volt. A beérkezett pályázatok elbírálását a Magyar Napenergia Társaság -meghívott szakemberek bevonásával- végezte és a pályázókat 2008. augusztus 15.-én levélben értesítette A Bíráló Bizottság elnöke dr. Imre László egyetemi tanár, a Magyar Napenergia Társaság elnöke volt. A pályaművek díjazására biztosított (nettó) összegek: az I. díj 100.000,-Ft; a II. díj 60.000,-Ft; a III. díj 40.000,- Ft. A pályázatok kiállítás keretében történő bemutatására és a díjak ünnepélyes keretek között történő átadására Pécsett, a „Via Futuri 2008.” – „Út a jövőbe Konferencia sorozat 2008”. Nemzetközi Napenergia-hasznosítási konferencia kísérő rendezvényeként (2008. szeptember 3–4.) került sor.

A benyújtott pályamunkák bírálati pontszámai alapján a Bíráló Bizottság a következő díjak odaítéléséről döntött:

Megosztott I. díj:
az 1. számú pályamű - Ertsey Attila: Új családi ház, Budakeszi és
a 4. számú pályamű - Stein Zoltán és Láris Barnabás: Új családi ház, Nemesvámos

II. díj:
az 5. számú pályamű - Rumi Imre: Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve

III. díj:
A Bíráló Bizottság döntése szerint a III. díj nem került kiadásra, tekintettel arra, hogy az eredeti pályázati kiírásban szereplő 1. és 3. helyezés díja összevonásra és két egyenlő részben történő kiadására került sor a megosztott első díjak odaítélése miatt.

Részletek a díjnyertes pályaművek szerzőinek műleírásaiból

Ertsey Attila - Új családi ház, Budakeszi

 

 

 

„Hagyományos szerkezetű (44-es Porotherm falazat, vb. födém) épület, pince + földszint + 2 tetőteres épület, összes alapterülete 272 m2.

A kollektorok használati melegvizet állítanak elő és fűtésrásegítést teljesítenek. Az épület általános fűtését kondenzációs gázkazán végzi, a nappali terében vizes betétes kandalló létesült, amely részt vesz a központi fűtés rendszerben. Az alternatív vízrendszer és a 12 V-os fogyasztók energiaellátását napelemek biztosítják.
A déli homlokzaton télikert épült, ami a téli hőveszteséget csökkenti és passzív nyereséget okoz. A napvédelemről a kinyúló párkányok, a zöldhomlokzat és a pincéből is átszellőztethető télikert (passzív hűtés) gondoskodik, az épületnek nincs szüksége klímaberendezésre.

Az épület tetőfelületeiről az esővizet esőcsatornával gyűjtik össze. Az épületen belül az esővizet a WC-hez és kerti öntözéshez külön vízhálózat juttatja.

Az építtető ideális megbízóként működött közre, és szorgalmazta a környezetbarát megoldások alkalmazását. Az építtető saját honlapján (www.biosolar.hu) bő információ található a házról, közte egy 24 órás monitoring rendszerről”.

Stein Zoltán és Láris Barnabás - Új családi ház, Nemesvámos

 

 

 

„Az épület karakterét a tömör és az áttört falszakaszok váltakozása adja. A tömör felületek esetén használt, élére állított kisméretű tégla elemmérete, felülete, változatossága a túlságosan művi megjelenést hivatott elkerülni. Az üvegszakaszok síkszerűsége az előzőek ellentétét párját adják. A két felület váltakozásából épül fel a ház. A tető anyagát adó cserépfedés a téglaburkolattal harmonizál. Az alápincézetlen épület aljzata alatt átszellőztetett trapézlemez található. Ennek kiszellőzése a homlokzaton megoldott. A ház felmenő falazata B30-as fal, melyre külső oldalról 10 cm-es ásványgyapot hőszigetelés készült. A homlokzatra kerülő téglaburkolat és a hőszigetelés között 4 cm kiszellőztetett légrés található. A födém mindenütt fa szerkezetű. Belső oldalon gipszkartonnal, illetve lambériával burkolt. A padláson 20 cm vastag ásványgyapot hőszigetelés került elhelyezésre. A padlásfödém intenzíven kiszellőztetett.

A tetőn 4x3 db GSE 2000 TIN síkkollektor került elhelyezésre, álló formátumban, amelyek a fűtésre rásegítenek.

Az épületben padlófűtés és részben falfűtés is készült. A külső határoló falak hőátbocsátási tényezője U=0,23 W/m2K, az ablakokra U=1,1 W/m2K."

Rumi Imre - Üdülőépület passzív napház lakóépületté átalakítása, Ráckeve

 

 

 

„A meglévő beépítettséget nem növelve, tetőtéri ráépítéssel alakítottuk ki a lakóépületeket energia- és klímatudatos tervezési szempontok figyelembevételével.

1. A meglévő menthető épületet nem bontottuk el. A meglévő építőanyagokba beépített energiát az anyagokkal együtt megtarthatjuk. Ezzel az új építőanyagokban levő nagyobb energiatartalmat megtakarítjuk. Kevesebb hulladékot termelünk.

2. Helyszín, mikroklíma. A telket tudatosan választottuk. A Ráckevei Dunaág az épülettől kb. 12 m-re húzódik. A nagy víztömeg klimatizáló hatása érvényesül. Télen enyhébb, nyáron hűvösebb a mikroklíma tapasztalható a vízparton.

3. Tájolásból adódó lehetőségek. Passzív és aktív napenergia-hasznosítás.
Az új épület esetében a beépítés elsősorban a telek tájolásához, adottságaihoz igazodik. Az épület karakterét a hagyományos, de igényes homlokzatképzés és félnyeregtetős, egyszerű tömeg határozza meg. A rendkívül kis tömegű épület déli homlokzatán hangsúlyos elemekként jelennek meg a napenergia hasznosítását szolgáló építészeti elemek, a Trombe-Michelle féle tömegfal és a télikert a tetőtéri nappali oldalán.” (lásd az 5–6. képet)

Dr. Szűcs Miklós PhD
a Magyar Napenergia Társaság tagja
a Bíráló Bizottság titkára