Technológia

Az évtizedekig hibátlan állapotú tető titka: mindent a profi szellőzésről

2021.06.30. 14:30

A tető alapvető funkciója, hogy védje otthonunkat a külső környezeti hatásokkal szemben, ám ez nem jelenti azt, hogy hermetikusan zár. Egy korszerű magastető több réteg összehangolt működésével tudja biztosítani, hogy a komplex csapadékvédelmi, páratechnikai és egyéb követelmények a tető teljes élettartama alatt teljesüljenek.

Ha azt szeretnénk, hogy a tetőszerkezet hosszú távon hibátlan, a tető alatti tér pedig komfortos maradjon, akkor a tetőfedés és az alátéthéjazat között biztosítani kell a megfelelő szellőzést, akárcsak a tetőcserépbe integrált szolárcellák esetében is. A Terrán szakemberét, Takaró Gábor okleveles építészmérnököt, alkalmazástechnikai vezetőt arról kérdeztük, milyen korszerű megoldások állnak rendelkezésre mindezekre.

Építészfórum: Miért különösen fontos a tető megfelelő szellőzése?

Takaró Gábor: Egy modern tetőszerkezet ma már elképzelhetetlen tetőfólia, vagyis alátéthéjazat alkalmazása nélkül, hiszen ezzel a réteggel együtt garantálható a tökéletes vízzárás. Ugyanakkor ez a vízzárás nem jelenti azt, hogy ne jutna nedvesség a tetőszerkezet egyes rétegeibe, hiszen például a lakótérben keletkezett pára is bejuthat, aminek a távozását úgy kell biztosítani, hogy közben ne csapódjon ki sehol. Az alátéthéjazat és a cserép közötti légrésbe bejuthat a porhó, a környezeti nedvesség, de a csapóeső is. A nedvesség elvezetése kulcsfontosságú, mivel annak hiányában károsodhat mind a tetőszerkezet faanyaga, mind a tető hőszigetelése, legrosszabb esetben pedig a beltér is beázhat.

Az átszellőztetés elsődleges célja az, hogy a tetőhéjazat és alátéthéjazat között olyan légállapotot biztosítson, amely a tipikusan fa anyagú lécezés és ellenlécezés élettartamát jótékonyan befolyásolja. Megfelelő szellőzés hiányában a párás meleg levegő néhány év alatt tönkreteheti a lécezést, horribilis javítási költséget okozva. Az átszellőztetéssel a felforrósodó levegő helyére a réseken keresztül a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű és páratartalmú levegő érkezik, ami mérsékli a cserép, a szolárcserép, a faanyag, valamint a tetőfólia hőmérsékletét, jótékonyan befolyásolva a tető élettartamát. Fontos megjegyezni, hogy a tetőszerkezeten keresztül a lakótérbe jutó hőmennyiséget is képes csökkenteni, ami érzékelhetően javíthatja a lakótér komfortérzetét is.Hogyan valósítható meg ez a leghatékonyabban?

A tetőszerkezet átszellőztetéséhez nincs szükség gépekre, csupán körültekintő tervezésre és a megfelelő tetőkiegészítő elemek beépítésére. A be- és kilépő levegő áramlását ugyanis irányított csatornákon keresztül, megfelelő keresztmetszetű szellőzőnyílások kialakításával lehet biztosítani, hiszen a kéményhatás elve alapján, illetve az épület körül kialakuló nyomáskülönbségek révén a héjazat mögött a levegő természetes módon is gyakorlatilag állandó mozgásban van.

A szellőztetés alappillére, hogy a tetőfólia és a cseréplécek közé úgynevezett ellenlécek kerüljenek, hiszen ez adja majd az alátéthéjazat és a cserepek közötti légrést. A levegő bejutását pedig az eresznél kell biztosítani a megfelelő keresztmetszetű perforációval ellátott alumínium szellőzőszalaggal. A szellőzési kapacitás tovább növelhető a speciális ereszszellőző-elemmel, amely az eresznél a legalsó tetőlécre szegezve építhető be. Végül a levegő kivezetésére a taréj- és élgerinc(ek) alatti második sorban elhelyezett szellőzőcserepek szolgálnak. Így a fedés alatt a levegő könnyen tud mozogni.

Mi az, amit esztétikai szempontból érdemes tudni a szellőzőcserepekről?

Ma már nem kell attól tartani, hogy túlságosan megtörik a tető síkját, ezzel pedig rontják az összképet. A Terrán a homogén, letisztult fedéskép és a modern építészeti igények kielégítése érdekében ugyanis a sík és hullámos cserépcsaládoknál is új szellőző megoldást vezetett be. Míg korábban a szellőzőcserép két elem összeillesztésével jött létre, az új elem már “monolit", azaz egyetlen darabból készül a szellőző keresztmetszettel integrálva. Megjelenésében pedig szinte alig különböztethető meg az alapcseréptől, ezáltal a továbbfejlesztett szellőzőcserép belesimul a tetősíkba.Ár-érték arányban mennyire számít kifizetődőnek az új szellőzőcserép a régihez képest?

A tető átszellőztetésének megtervezésekor nemcsak a tető méretét, hanem a légréteg egyes részleteinek kialakítását, valamint a tető hajlásszögét és a választott alapcserép típusát is figyelembe kell venni. Arra is ügyelni kell, hogy a szellőztetést a tető minden egyes szakaszán biztosítsuk, különös figyelmet fordítva a tetőáttörésekre, vápákra, csonka szarufaközökre.

Tény, hogy az új szellőzőcserepeknél megnőtt az anyagszükséglet – például egy Kádár-kocka ház felújításánál számolva: 158 m2, 40 fokos hajlásszögű tető esetén, amelyet Terrán Rundo cseréppel szeretnének fedni, a régi szellőzőcserépből 24 darabot kellett volna elhelyezni, ám az új szellőzőcserépből már 70 darabra lesz szükség. Ugyanakkor a megnövekedett szellőzőcserép anyagszükséglet nem okoz jelentős többletköltséget, mivel az új szellőzők egységára lényegesen kedvezőbb, emellett a szellőzők számával a tetőfedéshez szükséges alapcserepek mennyisége is csökken. Vagyis az új szellőző megoldás nemcsak esztétikusabb, de az ár-érték arányát tekintve is jobb elődjénél. A Terrán kifejezetten szellőzőcserepekhez készült kalkulátorával gyorsan és könnyen végezhetünk pontos számításokat erre vonatkozóan.

A napelemek esetében szintén elengedhetetlen a megfelelő szellőzés, hiszen ez gondoskodik a panelek hűtéséről.

Így igaz. Nagy örömünkre a Terrán Generon napelemes tetőcserepet 2019-es bevezetése óta egyre többen ismerik meg idehaza és a környező országokban is. Ezzel együtt azonban egyre több félreértés, téveszme terjed vele kapcsolatban – az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a tetőcserépbe épített napelemcellák könnyen túlmelegednek.

Első hallásra talán furcsának tűnhet, de miért „ellenség" a meleg egy ilyen termék esetében?

A válasz egyszerű: mint a legtöbb elektromos rendszernek, a szolárpaneleknek a hatékonysága is csökken, ha felhevülnek. Sok napelemhasználó éppen emiatt csalódva figyeli a rendszere napi mutatóit nyáron: azt várják, hogy a kánikulában, amikor egy felhő sincs az égen, az folyamatosan a névleges teljesítményen termel majd. Azonban a szolárrendszerek névleges teljesítményét a standard teszt körülményeken (STC) mérhető adatokkal adják meg.

A teszthez laboratóriumban, mesterségesen állítják elő az egyenletes napsugárzást, a napelemek hőmérsékletét pedig fixen 25°C-on tartják. Nyáron azonban a panelek (mind az inroof, mind az onroof technológia esetében) legmagasabb hőmérséklete ennél jóval több/ kétszer-háromszor ennyi is lehet, ez pedig valamelyest negatívan befolyásolja a teljesítményt. Éppen ezért a napelemes rendszerek inkább a napsütéses tavaszi és őszi napokon érik el vagy közelítik meg a névleges csúcsteljesítményüket, hiszen akkor a hőmérséklet nem magas. A hűtés pedig éppen azért fontos, hogy kánikulában se veszítsenek sokat hatékonyságukból, így éves szinten biztosítsák az elvárt energiatermelést.Hogyan működik a hűtés a tetőcserépbe integrált szolárcelláknál?

A napelemek esetében természetes szellőztetés gondoskodik arról, hogy ne hevüljenek túl a panelek. A tető síkja fölé telepített, nagytáblás rendszerek esetében a héjazat és a panelek között mozgó levegő biztosítja ezt. A Generon ezzel szemben beépül a héjazatba, és emiatt terjedhetett el az a tévhit, hogy nem szellőzik kellőképpen. Az igazság azonban az, hogy a szakszerűen megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy – minimum 5 cm vastagságú – átszellőztetett légrés, ahol a felmelegedő levegő a kéményhatás elve alapján a szellőzőcserepeken keresztül távozhat, és a helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű levegő az eresz mentén szakszerűen kialakított beszellőző keresztmetszet révén érkezhet. Ezt a légréteget az alátétfólia és a cserepek között elhelyezett, úgynevezett ellenlécekkel lehet kilakítani. 

A Terrán Generon esetében a légréteg minimális vastagsága 7,5 cm, de alacsonyabb hajlásszögű tetőknél, valamint hosszabb szarufák alkalmazásánál még tovább ajánlott ezt növelni, hogy ellensúlyozzuk a kedvezőtlenebb áramlástechnikai helyzetet. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít, ezáltal a Generon modulok érdemben nem melegednek fel jobban, mint a hagyományos napelemek. Ennek köszönhetően a Generonnal megtermelhető energia éves viszonylatban megegyezik az azonos teljesítményű onroof rendszerekkel. Számos más szempontból – főleg az esztétikum terén – pedig összehasonlíthatatlanul többet nyújt. Mivel belesimul a tető síkjába, prémium megjelenést biztosít az ingatlan számára és növeli annak értékét.