Épülettervek/Középület

Az MTK stadion - a sporaarchitects és az azpml terve

2015.06.18. 11:26

Még december elején hirdették ki az MTK futballcsapatának budapesti stadionjára kiírt tervpályázat eredményét. A szűk telek és az ezzel ellentétes irányú UEFA ajánlás, mely szerint a stadionokat észak-déli irányban érdemes tájolni, a sporaarchitects és az azpml tervezőinek, és munkatársaiknak is feladta a leckét. A terv megvételt nyert.

Részlet a műleírásból

Építészeti koncepció


Az MTK új stadionjának építése a klub életének, a sportélet megújulásának emblematikus aktusa. A klasszikus szerkesztés szerint a stadion monolitikus, körbezáródó épülettömege a társadalom egységét szimbolizálja, az összetartozás élményét erősíti. E gondolat továbbvitele tekinthető a pályamű eszmei fundamentumának, miszerint a stadion absztrakt, puha tetőzete alatt a külső oldalon is létrejön egy kontinuus, fedett-nyitott közösségi zóna. Ez az átmeneti tér a közterek egy másik archetípusát, az árkádot értelmezi újra.

A pályázati terv alapvetésként kezeli a meglévő stadion szintviszonyait, a tervezett beavatkozás finoman visszaidézi a jelenlegi terepadottságokat. Ennek megfelelően a pálya szintje a környező úthálózathoz képest süllyesztett helyzetben marad, illetve a térszíni parkolók is kihasználják azt a lehetőséget, hogy az elválasztott forgalmi rend szintben is elkülönüljön.

A tervezési program az új stadion léptékét tekintve egy, a jelenleginél jóval kisebb befogadóképességű, de a szolgáltatások terén viszont lényegesen gazdagabb létesítmény vízióját fekteti le. Megértve ezt az összetett követelményrendszert, a terv kísérletet tesz arra, hogy a lelátók által meghatározott kisebb volumen elenére is a stadion tömegalakítása tükrözze a reprezentatív megjelenés gondolatát. Az alaprajzi szervezésben a klasszikus aréna hangulat a fő vezérlő elv, a négyoldali lelátórendszer rugalmasan szolgálja az egyes rendezvények eltérő látogatottságát.

A pályaműben felvázolt új MTK stadion építészete illeszkedik a nemzetközi és hazai trendekbe, ugyanakkor karakteres megjelenésével egyértelműen elhatárolódik a konkurens stadionok arculatától, az épület a klub erős identitáshordozó eleme lehet. A lelátók magasságában a nehezebb, épített elemek a meghatározók, ezekre kerülnek az emeleti szintek könnyed üvegpavilonjai, illetve mindezek felett légies tető lebeg. A tekintélyesen túlnyúló konzolos előtető, a stadion teljes peremén végigfut, az így kialakuló köztes szabadtér adja a bejárat előterét, a látogatókat mintegy beszippantva. A fedett nyitott köztér egyfajta nyilvános MTK loggiaként funkcionál, a közterek 3 archetipusára asszociálva, gyakorlatilag az MTK közösségi tere alakul ki. A stadion külső burka e köztér felett lebeg, a város jelentős pontjává válva szimbolizálja az MTK klub nyitottságát. A külső forma másik előképe a klasszikus lebegő zászló.

Telepítés

A pálya tájolása a kiírás szellemének megfelelően átfordul az észak-déli irányba, koordinátarendszere a Sport utca tengelyéhez illeszkedik. A fő tribünök kétoldalt, a pálya keleti és nyugati oldalán kaptak helyet, az északi és a déli oldalon a belső térfalat kétszintes, “zsöllye” elrendezésű lelátók zárják. A lekerekített sarkú épület kifordul a Hungária körút és a Salgótarjáni út rendjéből, az épület előtt ékalakú teresedések alakulnak ki. A dinamikus formájú közterek az épületet sajátos, izgalmas kontextusba helyezik.
A létesítmény gyalogos feltárása a meglévő tömegközlekedési infrastruktúra elemekre szerveződik. A környező megállókhoz közvetlen kapcsolatok épülhetnek ki, a stadion körüli urbánus, burkolt terek veszik fel a lökésszerű forgalmi terhelést. A közúti forgalom zavaró hatását körbefutó zöldsáv szűri meg, a keleti oldali főbejárat előtt időszakosvízfelületek növelik a nyári komfortérzetet. A szabadterek peremén, a köztes zónában a kerékpártárolás ideális helyzetbe kerül.

Stadionépület

Az épület fő megközelítése az utcaszintről történik, innen lehet a lelátókat feltölteni. A keleti és nyugati oldalakon a vendégforgalom négy-négy főkapun bonyolódik le. Az északi és déli lelátók kűrítését a harmadpontokban elhelyezett menekülőlépcsők szolgálják ki. Az akadálymentes nézőhelyek a főbejáratoknál elosztva, négyes csoportokba szerveződnek, az utcáról szintkülönbség nélkül elérhetők. 

A pályaszint a jelenlegi kialakításhoz hasonlatosan, süllyesztve helyezkedik el, a széksorok így többnyire lefele haladva érhetők el. A keleti lelátó emelt szintje szintén a szurkolóké, míg a szemközti (nyugati) oldalon az emeleti szinten, galériás kialakítással a VIP lelátó található, közvetlen kapcsolattal a VIP helyiségcsoporthoz. A vendég szurkolók ülőhelyei az igények szerint rugalmasan oszthatók ki, további megfontolások függvényében.

Az újságíró helyek külön szektorban, a nyugati lelátó közepén - a játékosbejáró mellett - találhatók, a földszinti (utcaszinti) média helyiségcsoporthoz csatlakozva. A stadionvilágítást a tetőre ráépülő tornyok biztosítják.

A szurkolók szociális helyiségei a lelátók mellett, a földszinten kapnak helyet, csakúgy, mint a lelátói büfék. A jegypénztárak az épület földszintjén, a keleti oldalon helyezkednek el.

Az MTK memoriál vegyes használatú klubhelyiségei, illetve az éttermi funkciók a keleti lelátó emeleti szintjére kerültek, külön földszinti előcsarnokkal, mely egyben a szuvenír és sportboltnak is helyet ad. Az előcsarnokból az emeletre lépcső és lift is felvezet.

A VIP vendégek érkezése a VIP parkoló felől, szeparált útvonalon történik. A bejárati előcsarnok a pálya szintjén található, ami gyakorlatilag az épület pinceszintje, de itt, a keleti oldalon homlokzattal rendelkezik. A lobby a mix zónához csatlakozik, és liftes, illetve lépcsős kapcsolatot ad az emeleti szinti VIP helyiségcsoporthoz. A sajtó megközelítési útvonala ehhez hasonlatos, a konferenciaterem az emeleti szinten található, külön liftes megközelítéssel.

A játékos megközelítési pont az épület észak-nyugati sarkára került, innen érhetők el a pince szintre telepített öltözők, illetve az egyéb sportfunkciók. A traktus középfolyosója az épületet teljes hosszában feltárja, a déli odalt a kiszolgáló gépészeti helyiségek foglalják el. Az MTK egyesületi irodák a keleti épületszárny második emeletén, oldalfolyosós
elrendezéssel készülnek.


Alkalmazott anyagok

Az épített szerkezetek jellemzően előregyártott vasbeton szerkezettel készülnek, mely a kivitelezés átfutási idejét, illetve az építési költségeket is kedvezően befolyásolja. A földszinti homlokzatokon dominálnak a tömör falfelületek, melyeket látszóbeton kéregpanel elemek borítanak. A világos, majdnem fehér betonfelületek a bejárati kapuk bélletén erős kék
színezést kapnak. A bejáratok azonosítását a homlokzatokon óriásfeliratok segítik. A szigorú architektúrát a bejárati előcsarnokok hasítják fel, nagyméretű üveg függönyfal felületekkel.

Az emeleti pavilonok könnyed kialakítással készülnek, a vasbeton vázas épületrészek homlokzatképzésében a függönyfalas felületek a meghatározók.
A hátszerkezet az építészeti megjelenés szerves részét adja, a főtartók alsó síkjára áttört háló feszül, mely a madárvédelem mellett egyfajta optikai
lehatárolásként is funkcionál. A stadion külső felülete alkalmas különböző média megjelenítésére, vetítésre, világításra, projekcióra, vizuális látványosságként funkcionál.

A gyalogos felületeken a padozatok öntött betonból készülnek, az alsó szint monolitikus megjelenését hangsúlyozandó. Az épület belső tereiben egyszerű, de nemes anyagok jelennek meg, az intimebb hatást erőteljesebb színezés emeli. A VIP termek exkluzív kialakítással készülnek, a közösségi terek közül itt egyedül indokolt melegpadló használata, az
ipari parkettaburkolatokat kortárs design bútorozás egészíti ki. Az irodákban szőnyegpadló burkolat biztosítja a
megfelelő komfortérzetet.

Tájépítészeti koncepció

A tájépítészeti koncepció a tervezett fejlesztés három területén képes egyszerre kielégíteni magas színvonalon a sportolási lehetőséget és hétköznapi, családias időtöltést nyújtani az ide látogatóknak, igényes burkolt és
zöldfelületekkel, kerékpáros megközelítési lehetőséggel, árnyékot adó fákkal az ökologikus gondolkodás jegyében.

sporaarchitects