Programok

Az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása

2021.02.09. 16:01

Tíz hét múlva startol az OFF-Biennále Budapest harmadik kiadása, amelynek öt hete alatt 14, kifejezetten erre az alkalomra megvalósuló projekten keresztül járja körbe a LEVEGŐT! hívószó különféle művészeti olvasatait.

2015 és 2017 után idén harmadik ízben valósul meg a biennále, ezúttal kevesebb, ugyanakkor komplexebb projektre koncentrálva, melyeket az OFF közösen szervez és hoz létre a projektek kezdeményezőivel. Ezekben az a közös, hogy szinte valamennyit csapatok kezdeményezték, amelyekben különböző területekről érkezett alkotók működnek együtt; és hogy a legtöbben közülük már évek óta együtt dolgoznak. Az OFF elsősorban épp az ilyen önszerveződő, hosszútávú, több művészeti ágon vagy kulturális területen átívelő projekteknek kíván platformot biztosítani. Ehhez hasonlóan kiemelt cél volt ebben a kiadásban, hogy a jelent kritikusan szemlélő, ugyanakkor a jövő lehetőségeit kutató, azt illetően valamilyen javaslattal, vízióval élő produkciók valósulhassanak meg, amelyek a maguk eszközeivel részt kívánnak vállalni közös ügyeink alakításában. A bemutatandó projekteket az OFF kurátori stábja független szakemberek bevonásával, egy nyilvános pályázat során választotta ki.

„Levegőt!" – kiáltott egykor a költő, és kiáltottak vele mindazok, akik fojtogatónak érezték a társadalmi-politikai légkört, amely korlátozza az egyéni szabadságjogokat, és elítélték a hatalmat, amely megfigyel, betilt és korlátoz, ahelyett, hogy a szélesebb társadalmi rétegek problémait orvosolná. „Levegőt!" – kiálthatjuk ma is, amikor a megfigyelés globális méreteket ölt, a társadalmi egyenlőtlenségek nagyobbak mint valaha, s mindezekhez új veszély társul: a klímakatasztrófa fenyegető árnyékában a friss levegő egyre kevesebb ember kiváltsága lett. 

Úgy tűnik, a levegő – és vele együtt a lélegzés – metaforája 2021-ben legalább olyan erős felszólítást jelez, mint a vers születésének pillanatában, a harmincas évek közepén. Mit tehet a kortárs művészet, amikor tudományos tények helyett összeesküvés-elméletek, történelem helyett mítoszok hatják át a közbeszédet, és a kreativitás maga is a politika és a tőke játékszerévé vált? Az OFF-Biennálén szereplő projektek nem csupán rámutatnak a problémákra, hanem a kritikán túlmenően hol utópisztikus, hol játékos, hol nagyon is kézzelfogható javaslatokkal élnek. A Levegőt! cím nem kétségbeesett segélykérés, és nem is csak követelés, hanem felszólítás mindannyiunk számára. Arra utal, hogy a tiszta levegőért, szabadságunk védelméért, képzeletünk felszabadításáért tennünk kell, nagy levegőt véve most kell munkához látnunk. Csak így, közösen tudjuk megőrizni-megteremteni azokat a helyzeteket és helyeket, ahol szabadon lehet lélegezni.

Megvalósuló projektek:

A Kis Olvasztótégely (Alkotók: Böröcz Judit, Pálinkás Bence György, Együttműködők: Barna Orsolya Kelemen Kristóf, Zsámboki Miklós)

az xtro realm bemutatja: ACLIM! / Klímaképzeleti Ügynökség ( Kurátorok: Horváth Gideon; Süveges Rita; Zilahi Anna, Részt vevő művészek: Cséfalvay András; Gosztola Kitti; Horváth Gideon; Kiss Kata Dóra; Kaszás Tamás; Nagy Csilla; Süveges Rita; Ulbert Ádám; Zilahi Anna)

„Aki nincs velünk, az is velünk van." (Kurátorok: Daniel Hüttler, Miklósvölgyi Zsolt, Nemes Z. Márió, Janina Weissengruber, Résztvevők: Petrica Mogos, Laura Naum)

Igor és Ivan Buharov: Revolúcióparabotanika (Kiállító művészek: Igor és Ivan Buharov, Kurátorok: Nemes Z. Márió, Szalai Borbála)

AEROCENE: MUSEO AERO SOLAR (Projektmenedzsment: Feigl Nóra, Somogyi Hajnalka, Horváth Gideon, Partner: Aerocene Foundation, Berlin)

Egy automatizált jelen allegóriái/ Vladan Joler egyéni kiállítása (Kurátor: Nolasco-Rózsás Lívia Kurátorasszisztens: Viski Noémi)

Egyedüllét méhekkel (Részt vevő művészek: Au műhely _ architecture uncomfortable workshop (Ghyczy Dénes Emil, Szederkényi Lukács), Szabados Karolina)

HÉTKÖZNAPI HIÁNYCIKKEK ( Részt vevő művészek: Berecz Diána, Bozzai Dániel, Bubla Éva, Jaskó Bálint, Neogrády-Kiss Barnabás, Papp Gergely, Szakmai tanácsadó: Csatlós Judit, PAD Alapítvány)

HÍRDALCSOKOR / Alicja Rogalska együttműködése Erdődi Katalinnal és Annus Rékával (Részt vevő művész: Alicja Rogalska, Részt vevő kurátor, alkotótárs: Erdődi Katalin, Népzenei tanácsadó, alkotótárs: Annus Réka)

MENÜ imaginaire / Mit (t)eszel, ha az erőforrások végesek? (Kurátor: BÜRO imaginaire (Szalipszki Judit és Tüdős Anna), Részt vevő művészek: Absentology - Horváth Márk & Lovász Ádám, Arvid&Marie, Hódi Csilla, Lakner Antal, Szabó Eszter Ágnes, Thomas Grogan, Arne Hendriks, Masha Ru, Thieu Custers)

REND ÉS KÉPZELET / A Levegőt! és kora ( Kurátor: SZÉKELY Katalin, Részt vevő művészek: Daniel BAKER, KRISTÓF Krisztián, Damir OČKO, PÁLL Tamás, TRAPP Dominika, Kutatás: A Blinken OSA Archívum munkatársai, Kiállítás design: BOGYÓ Virág)

ROMAMoMA ( Kurátor: Szász Anna Lujza, Tanácsadó: Junghaus Tímea, Részt vevő művészek: Független Színház, Oláh Mara (Omara), Oláh Norbert, Péli Tamás Résztvevők: Blaskó Ágnes, Józsefvárosi női közösség tagjai, Bencze Péter, Csikós Marina, György Eszter, Jónás Etelka, Kaszás Tamás, Pócsik Andrea, Szász Anna Lujza, Szegedi Tamás, Szücs Teri)

TRANSZPERIFÉRIA MOZGALOM / Globális Kelet-Európa és Globális Dél (Részt vevő művészek: Galántai György, Mónica de Miranda, Naeem Mohaiemen, Clemente Padín, Schuller Judit Flóra, Katrin Winkle, Kurátorok: Szakács Eszter és Ginelli Zoltán, Kurátorasszisztens: Árva Judit, Részt vevő kutatók: Ginelli Zoltán, Kürti Emese, László Zsuzsa, Irina Nicorich, Bartosz Nowicki, Łukasz Stanek, Tereza Stejskalová, Szakács Eszter, Tolmár Bálint, Videóinterjú: Tyekvicska Virág, Kiállításdesign: Katarina Šević)

A részletes program az OFF honlapján lesz elérhető.

Időpont: 2021. 04. 23. - 2021. 05. 30.

forrás: sajtóközlemény