Helyek/Köztér

Az Olimpia park teljes körű felújítása

2014.09.04. 14:21

Lipótvárosban, Budapesten van egy Duna parti park, melyet kevesen ismernek, pedig a különböző generációk által jól ismert olimpikonok, és végigszurkolt olimpiák emlékét hivatott megörökíteni. Évekkel ezelőttről még a főváros egyik legrégebbi, és leglerobbantabb benzinkútjára is emlékezhetnek, akik gyakran erre jártak. A Sándor Tamás és munkatársai által újraformált park méltó párja lett a legendás Szent István parknak.

Az Olimpia park Budapest frekventált területén, a Széchenyi rakpart mellett helyezkedik el, félúton a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között. A tervezési terület 11.822 m2 volt, mely négy részből állt. Az északi oldalon egy nagy gyepes zöldfelület, a középső részen az Olimpiai emlékmű és a hozzá tartozó emlékfal az olimpikonjaink nevével, a déli oldalon egy játszótér helyezkedett el. A tervezés részét képezte a parkot körülölelő járdák és a rakpart felé eső parkoló területe is.

A felújítási munkák előtt az északi gyepes parkrész a kutyasétáltatók területe volt. A látogatók a kutyapiszokkal teli gyepet nem szívesen használták. A középső terület, az Olimpiai emlékmű környezete rendezett volt, de nem élt a köztudatban, mint a hely, ahol az aranyérmes olimpikonjaink nevei olvashatók. A játszótéren csak néhány játék kapott helyet, a sportpálya burkolata és környezete teljes mértékben felújításra szorult.

A megrendelői igények és a kapott tervezési program alapján, célunk egy egységes park kialakítása volt. A zöldfelületet négy fő részre osztottuk: kutyafuttató, pihenőpark, Olimpikonok tere és egy korszerű játszótér kapott helyet multifunkcionális sportpályával. A megújult parkot kerítéssel vettük körbe megrendelői kérésre, és a főbejáratnál fogadóépületet építettük kiszolgáló egységekkel.

A tervezett parkkal minden korosztály számára napi rekreációs, szabadidős tevékenységeket próbáltunk biztosítani. Egyszerű, letisztult modern formavilágot alkalmaztunk, nem konkurálva a történelmi környezettel.
A Széchenyi rakpart felőli oldalon az egykori parkoló helyén promenádot létesítettünk, a gépkocsi parkolást pedig a rakparti útra merőlegesen, a promenád nyugati oldalán oldottuk meg. A sétány kiépítésével a Parlament és Jászai Mari tér közötti gyalogos kapcsolatot erősítése volt célunk.

A bekerített park fogadóépülete a Balassi Bálint utca menti pergolarendszerrel és támfalakkal egységes építészeti elemként épült. A megrendelő kérésére kerültek a kiszolgáló egységek - mosdók, pelenkázó, esőtető, raktár, portásfülke, kukamosó - elhelyezésre. A fogadóépület és a hozzá tartozó építészeti elemek elhelyezése szinte adta magát a területen. A park eredeti hármas (pihenőpark, emlék rész és játszótér) osztásán nem akartunk változtatni, az Olimpiai emlékmű helye is adottság volt. Így a fogadóépület a szobor tengelyébe került a Balassi u. felőli oldalra, mivel ez a város felé eső frekventáltabb, könnyebben megközelíthető oldala a parknak.

Az új épített egységeket pergolarendszer mögé rejtettük, így oldva a betonépületek erős építészeti megjelenését. A látszóbeton épületek tömegének egyfajta kifutására, ’fokozatos eltűnésére’ szolgálnak a Balassi utca mentén megjelenő pengefalak is. A pengefalakon és a kiszolgáló épületek egyes oldalain, az olimpiákon kiemelkedő eredményt elért magyar sportágak, homokfúvásos technikával készített lenyomatai láthatóak. A főbejáratnál a portaépületre is felfutó színes csíkok az olimpiai ötkarika színeit idézik meg. A portánál egy világtérképen megkereshetjük az eddigi összes nyári olimpiai és paralimpiai helyszínt, évszámmal párosítva.

A főbejáratnál, nyári időszakban az előtetőbe beépített párakapu gőze hűsíti a látogatókat. A parkba megérkezve két feltáró sétány fogad bennünket: az egyik az Olimpia emlékmű tengelyében húzódik, a másik e sétányra merőlegesen, a park keleti oldalán vezető sétaút. E hosszsétányról indulnak kisebb feltáró utak a park funkciót tartogató területrészei felé. Az egész park architektonikus vonalvezetésre épített, amit nemcsak a burkolt felületek, de a növényágyások formavilága is tükröz.

A kutyások számára külön elkerített kutyafuttatót terveztünk. A kutyafuttatóba kialakított gyepfelület külön megrendelői kérésre került a futtatóba. A kutyáknak akadálypálya és kutya ivókút is készült. A bejáratoknál dupla zsilipes, az állatok kiszökését akadályozó kapu épült.

Az északi, nagy gyepes felületet megtartottuk. Az új gyepszőnyeggel ellátott pihenőrészt, ahogy mi is terveztük, a parki látogatók már birtokba vették szabadtéri játékok, napozás, piknikezés céljából. A gyepfelületet a széleken évelő és egynyári virágágyással színesítettük.

A park központi része teljesen átépítésre került. A felújítás előtt az olimpiai emlékfal a parkot teljesen kettéosztotta. A tervezés során az olimpikonok falát átalakítva a cél, egy egységes park kialakítása volt, ahol biztosított az átjárás és az átlátás a pihenő gyepfelületet és a játszótér között.

A Mihály Gábor által tervezett Olimpia emlékmű körül, a korábbi burkolatba süllyesztett ötkarikát, öt darab burkolatba süllyesztett vízmedence váltotta ki, melyekben öt-öt vízjet fúvóka jelenik meg. Az ötös szám az olimpiai ötkarikára utal vissza. Az Olimpia emlékműhöz szorosan kötődik az újragondolt olimpikonok fala. A fal jelenleg négy részre tagolódik, és a gyepfelületből kiemelkedő, a felirat felőli oldalon is döntött megoldással jelenik meg. A betonfalakon homokfúvással olvashatók az aranyérmes olimpikonjaink nevei, megjelenítve a sportágat és a nyert aranyérmek számát, olimpiákra bontva. A játszótér felé eső üres falakra eredetileg az aranyérmes paralimpoikonjainkat kívántuk megjeleníteni, amit a tervezési szakaszban az egyeztetések alatt, nem sikerült érvényre juttatni. Reméljük, a jövőben erre lesz lehetőség, a hely a paralimpikonok számára is biztosított.

A park déli oldalán új, korszerű játékokat helyeztünk el korosztályok szerint csoportosítva. A játszótér fő attrakciója egy 15,5 méter hosszú és 6 méter széles hadihajó, ami egy kombinált mászóka rendszer, csúszdával, kötéllétrákkal, kötélhidakkal. A hadihajó a Maros hadihajó alapján készült, melynek magyar történelmi vonatkozása is van. A Maros hajó történetével a gyermekek a játszótérre kihelyezett információs tábla segítségével ismerkedhetnek meg.

A Maros hajó az Osztrák Magyar Monarchia hadihajója volt, akkoriban a világ legmodernebb hadihajói közé tartozott a Lajta hadihajóval együtt. Mindkét hajót az 1870-es évek elején bocsátották vízre. A Lajta még jelenleg is megvan, Neszmélyen raktározzák. A jövőbeni tervek között szerepel a Lajta hajó múzeumhajóként történő felújítása és üzemeltetése, melynek a Parlament északi oldalán, a Dunán biztosítanak helyet. [Ez azóta megvalósult - a szerk.] A Maros hajó már nem létezik, de sokszor harcolt együtt a Lajtával, és 1914 őszén, a Száva menti harcok idején, segített a harcképtelenné vált Lajta megmentésében.

A Maros játékhajó megjelenését indokolja a látótávolságon belül a jövőben elhelyezett Lajta múzeumhajó közelsége, a Duna látványa, illetve a dunai folyami hajózás is. A hadihajó növeli a játszótér és egyben a park helyi identitását is.

A játszótér DNy-i sarkában a gyermekek környezettudatosságra nevelése érdekében egy szelektív hulladékgyűjtő játékszigetet alakítottunk ki. A játszótéren találunk még normál és fészekhintát, rugós játékokat, homokozót, mászóhálót és kombinált mászóka rendszert is.

Az egykori sportpálya helyén új, terepszint alá süllyesztett multifunkcionális pálya épült. A sportpálya alkalmas futball és kosárlabda játékokra egyaránt. A pályához nyugati oldalon lépcsőzetes beton lelátó kapcsolódik. A sportpályára kerekesszékkel a hosszanti fősétányról kapaszkodó korláttal ellátott, lejtős járdán keresztül lehet lejutni. A kerekesszékesek a lelátóval szembeni oldalon megállva követhetik figyelemmel a meccset, de ahhoz csatlakozni is tudnak, mivel a pálya megközelítése és használata akadálymentesen megoldott.

A parkon kívül a nyugati oldalon promenádot alakítottunk ki, a parkolás rendezésével és a meglévő fasorok megtartásával. A promenád cikk-cakk sétánya mellett, a park felől, berendezési sáv jelenik meg növényágyásokkal, míg a rakpart felé eső oldalon parkolóhelyek épültek. A park körüli északi-déli és Balassi utca menti járdák is új térkő burkolatot kaptak. Ahol az akadálymentesítés megkívánta ott vakvezető sávokat és figyelmeztető jelzőköveket helyeztünk el a burkolatban. A kereszteződésekben a járdát és a szegélyt, az úttest szélén lesüllyesztettük.

A tervezés során szem előtt tartottuk az egységes anyag- és színhasználatot.

A pergolarendszer alatti támfalak, az olimpikonok fala, a parkban megjelenő asztalok, a burkolatba süllyesztett vízarchitktúra kialakításánál finom felületű látszóbetont alkalmaztunk. Betonból készültek az épület kiszolgáló egységei, a sportpálya támfala, a lelátó, a lejtős járda, a lépcsők, a pergolarendszer alatti kiemelt növénykazetták fala, valamint a kutyafuttató körüli kerítéslábazat is.
A parkon belül a fő sétányokra kőburkolat került, a melléksétányok elastopave (műgyantával stabilizált gyöngykavics – vízáteresztő burkolat) burkolatot kaptak. A parkon kívül a járófelületeken térkő burkolatot, míg a meglévő fák favermekén elastopave burkolatot alkalmaztunk. A játszótér és a sportpálya teljes felülete helyszínen öntött gumiburkolattal kialakított, az adott játszószer esési magasságának megfelelő vastagságban.

A parkon belül a bútorok tekintetében egyedi tervezésű beton ülőkéket és padokat terveztünk fa ülőfelülettel, mely a kivitelezés során nem került megvalósításra. Kerékpártárolókat a park északi és déli bejáratánál helyeztünk el.

A park köré tervezett kerítés 1,80 magas, áttört, fémpálcás szerkezetű. A főbejáratnál 6 méteren két irányba nyíló úszókapuval, a Széchényi rakpart felé 9,6 méteren kétszárnyú úszókapuval épült. Cél volt, hogy a főbejárat és a promenád között az Olimpia emlékmű tengelyében (a park nyitvatartása alatt), az úszókapuk teljesen nyitva legyenek.

A parknövényzet tekintetében a meglévő, értékes faállományt megtartottuk. A reprezentatív részekre (gyepfelület szélére, promenád mentén, játszótér köré) intenzív évelő kiültetést terveztünk, néhol alacsony cserjékkel és egynyári virágággyal tarkítva. A gyepes felületekre gyepszőnyeg került. 42 új fát telepítettünk a parkba. A kutyafuttatót formára nyírt gyertyán fasor és alacsony cserjesáv választja el a pihenőparktól.

A növénytelepítés során figyelembe vettük a növények virágzási idejét, fény és vízigényét. Törekedtünk, hogy az év minden szakaszában legyen virággal, levélzettel vagy terméssel, vesszővel díszítő növényfaj a parkban.
Az egész park és promenád területén is automata öntözőrendszer épült, mely biztosítja a növények megfelelő vízellátását.

A kivitelezés során hetente voltak kooperációk a kivitelező, a bonyolító és a tervező között. A felmerült problémákat sikerült közös megegyezéssel megoldani. Az enyhe téli időjárás is sokat segített, hogy a kivitelező határidőre befejezte a projektet. Összességében a sok megpróbáltatás, váratlan problémák ellenére is jó volt együtt dolgozni a kivitelező csapattal. Köszönjük a szakági tervezőknek, a bonyolítónak és a kivitelező csapatnak is a közös munkát!