Épületek/Irodaépület

Az UNIQA Biztosító irodaháza Budapesten

2013.08.09. 12:08

Ha Európa legnagyobb médiahomlokzatára vagyunk kíváncsiak, nem kell messzire mennünk: a Róbert Károly körúton átadott Uniqa irodaházon bármelyik este megcsodálhatjuk. Ferdinánd Árpád és Ferdinánd Csaba legfrissebb épületét Entz Sarolta mutatja be.

A Ferdinánd és Ferdinánd építésziroda 2007-ben kezdte meg az Uniqa osztrák biztosító társaság Róbert Károly körúti székházának tervezését. A nagyszabású épületegyüttes három részből áll, ennek a központi épülete készült el először, 2009-ben. A megrendelő kívánsága volt, hogy az épület homlokzata, az osztrák székhelyhez hasonlóan LED fényes felületeket is tartalmazzon. Az elkészült irodaépület 11 szintes, bruttó 33700 m2 szintterülettel. A 93 m hosszú homlokzat megformálásánál az utcával párhuzamos síkban, középen a harmadik emelet magasságától fölfelé, 20 m magas és 50 m hosszú rizalitot ugrattak ki, megbontva ezzel a homlokzat egyenes síkját. A rizalit 2 szinttel magasabb az épület tömbjénél, így vizuális hatása olyan, mintha egy dobozt emeltek volna ki a homlokzat tömbjéből. A kiugratás vonala párhuzamos az épület ferde oldalvonalával, amivel a szomszédos épületekhez csatlakozik. A főbejárat, a rizalit alatt, középen nyílik. 

A homlokzatot alumínium vázas üveg függönyfal alkotja. Az építészek, hogy a négyzethálóban elhelyezkedő üvegelemek monotóniáját bontsák, a rizaliton kívüli homlokzatba szabálytalanul lefutó, zöld mészkő sávokat terveztek. Mivel ezek a mészkőlapok hőtechnikailag másként viselkednek, mint a hőszigetelt üvegfelület, a kő mögé külön hőszigetelést kellett tervezni. A mészkő lapok illesztésénél a vízszintes találkozási vonalaknál nincs osztás, ami lehetővé teszi, hogy látványában egységes sávként hassanak, és ne kövessék az üvegelemek raszterét.

A homlokzati rizalitba tervezték Ferdinándék a LED világítós felületeket. A függönyfal és az épület viszonyából adódott, hogy az ablakok alatti, parapetként szolgáló üvegsávok mögé építsék be a LED égőket hordozó paneleket. Ez a parapet-sáv, mivel a tűzvédelmi előírások ide vasbeton mellvédet írnak elő, amúgy is tömör felületként jelenik meg, látványában osztja, csíkossá teszi az egyébként egységes üvegfalat. A 25x25 cm-es LED lapokat tehát a beton elemek és az üveg közé rendezték el, szintenként 3 sorban, a teljes rizalit hosszában. Így hat sávban, 50 m hosszúságban világít laponként 4x4 LED égő, ami összesen közel 80 000 LED pontos világító homlokzatot hoz létre. Ezzel az Uniqa székházán látható Európa jelenlegi legnagyobb média homlokzata.

Az építészek számára a kihívást a LED lapok precíz elhelyezése jelentette, a megfelelő üveg-LED távolság megtalálása. Mivel erre ekkora felületen európai gyakorlat nem volt, az építészek a LEDeket forgalmazó frankfurti székhelyű céghez kellett elmenjenek, hogy egy 1:1-es egy szint magas felületen kikísérletezzék a megfelelő távolságot. A LED sajátossága, hogy, ha túl közel kerül az üveghez, akkor az egyes égőket külön-külön érzékeljük, ha viszont túl messze, akkor meg az égők által kiadott kép lesz homályos. Emellett a csak éjszaka világító, fényeket tartalmazó lapok nappali eltüntetése is feladat volt. Ha a homlokzatra az először kiválasztott hőszigetelt üveget használták, nappali fényben a LED panelek egyenként látszottak, és csempézett felület hatását keltették. Ezt a tervezők szerették volna elkerülni, ezért a LED-es parapet részek üvegezésére olyan speciális üveget kellett találni, ami nappal eltünteti a paneleket, éjszaka pedig látni engedi a fényt. Fontos volt még, hogy a LEDes részek szellőzését megoldják, mert az izzók hőérzékenyek, illetve, hogy a parapetek nyithatók legyenek, hogy a kiégett izzókat cserélni lehessen.

A LED variálhatósága miatt az Uniqa üveghomlokzata újra és újra képes megváltozni. A fények által adott képet számítógép vezérli, a homlokzaton megjelenő képeknek csak a képzelet és a programozó képességei szabnak határt.

Entz Sarolta