Közélet, hírek

Bachman Gábor Kossuth-díjas

2015.03.18. 00:12

Miközben Bachman Gábor Budapesten átvehette a legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat, Bécsben épp 161 olyan építésszel, designerrel és képzőművésszel együtt állít ki a Belvedere-ben, a Vienna for Art's Sake című kiállításon, mint Vito Acconci, Christo, Georg Driendl, Zaha Hadid, Zvi Heckel, Greg Lynn, Hermann Nitsch, Otto Muehl vagy Kiki Smith.

A bécsi kiállítás lehetne akár a véletlen műve is, és valószínűleg az, hogy éppen ennyire egybeesik a Kossuth-díjjal, de jobb annak látni a dolgokat, amik: egy kiérdemelt és megérlelt folyamat stációi. Bachman Gábornak magyar építészként társával, Yasar Merallal együtt hosszú évtizedek óta elsőként sikerült láthatóvá válnia és elismerést aratnia egy olyan bonyolult szövevényben, mint a világ vizuális sztárművészeinek hálózata. Ezt a hálózati struktúrát - építészek, designerek és képzőművészek - hálózatát képezi le a kiállítás is azzal, hogy pl. a kurátor - Peter Noever - koncepciója az volt, hogy az általa meghívott művészek további művészeket hívjanak meg. A 161 kiállított művet tulajdonképpen azonnal "bezsebelte" a híres gyűjtő, Luciano Benetton, és Imago Mundi gyűjteményének 'Archive Austria' részévé váltak. A Vienna for Art's Sake a tervek szerint egy igazi utazó show lesz, de 2015. május 31-ig megtekinthető a frissen felújított Téli Palota barokk termeiben.

[perika]

 


 

Bachman Gábor Balázs Béla-díjas építész, dizájner a hagyományt a modernitással ötvöző, a 21. század elvárásaira reflektáló és egyedi vizuális nyelvezetet kiérlelő alkotóművészi munkája elismeréseként Kossuth-díjban részesült.

"Ha az embert ilyen magas szinten ismerik el, akkor nem hiába élt és dolgozott" - mondta el az MTI-nek Bachman Gábor Balázs Béla-díjas építész, dizájner, akit vasárnap a Parlamentben Kossuth-díjjal tüntettek ki.

Az építész a hagyományt a modernitással ötvöző, a 21. század elvárásaira reflektáló, és egyedi vizuális nyelvezetet kiérlelő alkotóművészi munkája elismeréseként kapta meg a Kossuth-díjat.

"Örülök, hogy ezt kiemelték az indoklásban is, mert valóban a 21. századnak tervezek mindent" - jegyezte meg Bachman Gábor.

Az eddig pályája során többek között építészként, dizájnerként, díszlettervezőként is dolgozó alkotó integratív látásmódjának gyökereit szülővárosának sokszínű kulturális hagyományaiban látja. 

"Az egész gyerekkoromat Pécsen éltem le, egy olyan városban, ahol nagyon sok fajta, törökök, svábok, magyarok, szerbek, horvátok, zsidók által ránk hagyott kultúrába nőttem bele, amelynek az emlékei máig meghatározóak számomra" - emlékeztetett.

Bachman Gábor hozzáfűzte: tanulmányait zenei általános iskolában kezdte, művészeti gimnáziumban, díszítőfestő szakon folytatta, a főiskolán pedig Makovecz Imre, Szrogh György és Rubik Ernő voltak a mesterei. 

Ez az integratív látásmód azt eredményezte, hogy 1979-ben diplomázva mégsem az építészetben kezdett el dolgozni, hanem az akkor sokkal progresszívebb filmgyártásban, tíz évig - idézte fel kezdeteket.

Bachman Gábor számos jelentős filmes alkotóval dolgozott együtt - többek között Szinetár Miklóssal, Bódy Gáborral, Xantus Jánossal, Fehér Györggyel, Bacsó Péterrel vagy Sándor Pállal olyan filmeken, mint a Nárcisz és Psyché, a Szinetár-Solti-féle Kékszakállú herceg vára, a Nők iskolája, a Kutya éji dala vagy az Eszkimó asszony fázik.

Mint felidézte, építészettel az 1989 utáni időszakban kezdett ismét foglalkozni, az 1996-os velencei biennálén bemutatott anyagával pedig világszerte ismertté vált, azóta jelentős nemzetközi pályázatokon kellett helyt állnia, többek között a kínai Nankingban.

A 2000-es években általa kifejlesztett Zipp Architecture látásmód jegyében megalkotott terveiben a zene, a multimédia, az építészet és a dizájn szorosan összekapcsolódik. "Az építészetben csak az emberre szabad gondolni, hogy neki okozzunk katarzist, hogy használni tudja az épületeket" - vallott munkájáról, hozzátéve: ezt csak emberszeretettel, emberközpontú gondolkodással lehet művelni.

A Kossuth-díj "nagyon jó megállás a pillanat örömére, de a munka szempontjából nem, mert rengeteg mindent nem csináltam még meg" - mondta el az MTI-nek Bachman Gábor.

A március 15. alkalmából a többi Kossuth-díjasról itt olvasható.

forrás: MTI