Épülettervek/Hallgatói terv

Balatoni bárkák – Új kikötő Badacsonyban

2020.04.06. 17:47

A közkedvelt és kiépítetlen Hármashatárhegyi repülőtér után Delovan Delawertől ismét egy olyan tervet mutatunk be, amely egy sokak által látogatott magyar pihenőhelyet gondol újra. Badacsony romos, elhagyatott piaca helyett Delovan egy természetbarát és rendkívül látványos kikötőt tervezett meg egy hallgatói projekt keretein belül.

A Badacsony Bay Area Development, azaz röviden BBAD projektje a helyi közösség által ihletett fejlesztés volna a Balaton partján. A terv lényege az, hogy az amúgy is közkedvelt  község és kikötő lehetőségeit egy új színben tüntesse fel és kiemelje mindazt a potenciált, amely még rejlene ebben a régióban. Cél ugyanakkor az is, hogy a helyszín megőrizze nyugodt, felfordulástól mentes atmoszféráját, nehogy egy tömeges turisztikai funkció, a nagy forgalom, és a zajterhelés végül a bortermelés környezetében okozzon kárt.

Egy frekventált jachtkikötőről van szó, melynek a vulkanikus hegység és a tó horizontja biztosít gyönyörű hátteret, ez a sokszínű szépség pedig rengeteg inspirációval is szolgált  a tervező számára. A Badacsony Bay Area projekt együtt öregszik majd a közösséggel, a helyiek életébe pedig emlékezetes pillanatokat csempészhet az idők folyamán. Minden részlete, anyaga, valamint kapcsolata a közösséggel  folyamatos átalakuláson esne keresztül az évtizedek során.

E gondolatmenet és a projekt legfőbb céljai az alábbi tervezési pontokat vázolják fel:

- Az elképzelés legfontosabb feladata az, hogy a meglévő tereket és felhasználható struktúrákat továbbfejlessze és összehangolja az újonnan kialakítandó élményekkel. A komplexum a régi piac nyomvonalán épülne, ezt a területet rehabilitálná, és új értelmet adna a régi rendeltetésnek, valamint egy fellendülést nyújtana a part legfontosabb funkciójának, azaz a kikötőnek is. A piac helyén új épületek emelkednének, melynek formáit a helyi közösség összekovácsolása ihlette.- Egy új korzó kialakítása is cél az itt pihenők számára, a sétány mentén pedig új lehetőségek és látnivalók megteremtésére kell fókuszálni.

- Mindez egy attraktív látképet alakítana ki a tó mentén anélkül, hogy a helyiekben konfrontáló érzéseket keltene, mint ahogy például azt a korábbi piac kialakítása is tette. Az aktivitási lehetőségek családias, kísérleti architektonikus megoldásokban kapnának otthont, amelyeket a régió építészeti jellegzetességei is inspiráltak –ilyen a Szegedy Róza Ház is, amely a környék egyik legnépszerűbb épülete. Ezeket a helyi formákat, elemeket absztrakt módon viszi tovább a terv  immáron kortárs szerkezetekbe, melyekben felhasználó-barát enteriőröket alakítanak  ki, valamint egy olyan külső formát, amely elnyerheti a helyiek szimpátiáját.
 
- A fragmentált centrum megtervezésének az is célja, hogy egyúttal a város szerkezetébe integrálja  a közösségi és turisztikai funkciókat.

-  Kiemelt feladat egy koherens és attraktív sétány kialakítása is. A projekt kifejezetten sétálók számára fenntartott övezet kíván lenni minden elemében.

- Afféle pihenő oázisok, elkülönített szigetek kialakítása is lehetséges a tavon, amelyek eseményeknek, szervezett összejöveteleknek adhatnának helyszínt.- A terv nem áll meg azon a szinten, hogy csupán a szárazföldön szolgáltasson új élményeket. A felfrissülő látkép tervét kiterjeszti a Balatonra is és ezúttal nem csupán az említett oázisokra kell gondolni, hanem a part menti vízre, amelyet egy természetesen színezett új árnyalat határozhat meg a vörös algának köszönhetően. Az egész parti tájkép lenyűgöző lesz ezáltal, és nem csak a sétálók számára nyújthat varázslatos élményt, de a Balaton vitorlásainak is felejthetetlen lehet a látvány.

-A projekt vezérmotívuma említetten az, hogy Badacsony lakói és közössége összehangolódjanak az új építészettel, és a komplexum képe megmaradjon az itt töltött éveik emlékeiben. Ha egy gyermek itt cseperedik fel, akkor tanúja lehet az épület különböző fázisainak, patinájának és látja, miként változik külleme az idővel vele és családjával együtt.

- Maga a fejlesztési terület egyfajta cipzár alakzatban indulna el majd a közeli fás területről, majd egy sétáló övezetté evolválódna. Hangsúlyos  tervezési szempont, hogy a legtöbb elem természetes elemből épüljön fel: például nem lennének árnyékoló elemek, hanem ezt a szerepet a fák töltik be, és nem lesznek padok sem, inkább kövek és más hasonló természetbeli formák szolgálnának majd  ülőhelyként a fák alatti megpihenésre.  A helyszíni szemle során ugyanis feltűnt, hogy alig vannak fák a parti sétány közvetlen közelében, de a közösség számára attraktív gyülekező hely sem tetten érhető.

- A alga által megszínezett víznek, és a tájépítészeti elemeknek köszönhetően ez a projekt jól látható övezetet nyújtana a balatoni látképben.

Technikai szempontok:

- A terv részét képezné egy multifunkcionális csarnok is, amelynek térszervezése is flexibilis a különböző talajszinti mechanizmusoknak köszönhetően és a megvilágítási lehetőségek is esélyt adnak a térfunkció változtathatóságára. A talajszint teljesen kiegyenlíthető, de lépcsőzetes ülősort is generálni lehet vele. Ezzel az erővel alkalmas lehet a csarnok mint tánctér, de egy színházi előadás megszervezése se jelentene gondot. Az oldalfalak ugyanakkor teljesen nyithatóak lennének, tehát egy félig kültéri hely is formálható lenne belőle háttérében a Balatonnal. 

- A tájépítészeti elemek, valamint a sétáló-barát zöldfelületek a helyi biodiverzitásba integrálódnának.

- A külső és belső terek összemosódnak, ráadásul maguk az épületek is afféle lebegő érzést nyújtanak. A látszólag csekély kapcsolódás a talajszinthez, a hatalmas üvegfelületek, a zöldfalként is használható felületek olyannak tűnnek, mintha nem is teherhordó struktúrák volnának, és mintha csak úsznának a levegőben.

 

A cikk Delovan Delawer angol nyelvű projektleírása alapján készült.

Szerk.: Pleskovics Viola