Épületek/Lakóépület

Balatoni nyár - Villa Port Resort Apartmanház

2011.04.12. 13:45

Balatonföldvár legszebb és legrangosabb utcája, a Kvassay sétány mellett helyezkedik el a telek, ahova Puskás Péter építész új apartmanházat tervezett a régi épület helyére. A terv részleteibe a műleírás és a képek engednek betekintést.

Előzmények
A Balaton déli része az M7-es autópálya megépítésével jelentősen felértékelődött. Az átépítések, illetve új építések egymás hatását erősítik, egy-egy beruházás nagymértékben függ attól, hogy a környező fejlesztések milyen összhangban és milyen ütemben kerülnek megvalósításra.

 

 

 

A 8. hrsz.-ú telken egy erősen átalakított, a Rákóczi utca és a Balaton egyik legszebb és legrangosabb sétánya, a Kvassay sétány épített környezetébe nem illő, F+1 és F+2 szintes épülettömegekből álló főépület és melléképületek álltak. A hajdani turistaszálló rendeltetésű épület fokozatosan romló állapota környezetét is leértékelte. Az épület külső és belső kialakítása korszerűtlenné vált, átépítése gazdaságosan nem volt megoldható. A telek a helyi területi védelem alatt álló terület része, de a rajta álló épület nem állt helyi egyedi védelem alatt, így elbontása lehetségessé vált. A tervek szerint a főépület bontásra került, a melléképületek pedig az építkezés megkezdéséig megmaradó felvonulási épületként funkcionáltak.

A lebontott épület helyén egy olyan új apartmanház létrehozása volt a tervezési feladat, amely új, igényes kialakításával teljesíteni tudja mindazokat a funkciókat és követelményeket, amelyek a tervezési programban az előzetes, célzott körben végzett igényszintfelmérés alapján fogalmazott meg  a megrendelő.

 

 

 

A tervezés alapelvei

1.    Igényesség
A Balaton melletti települések életében a gazdasági erőforrások közül egyértelműen az idegenforgalom a meghatározó. Balatonföldvár Településfejlesztési Koncepciójában az üdülés-idegenforgalom fejlesztésének legfontosabb irányelvei a következők:

 • Az idegenforgalmi idény meghosszabbítása
 • Az üdülőterületek és szolgáltatások minőségi fejlesztése
 • A természeti erőforrások és a parkvárosi jelleg megőrzése
 • Az idegenforgalmat vonzó attrakciók mennyiségének növelése

Ennek érdekében az épületek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások minőségi fejlesztése elengedhetetlen volt. Új üdülési célú létesítmények beruházása esetén mindenképpen a magas igényszintű épületek létesítését kell preferálni.

 

 

 

2.    A parti sáv építészeti arculatának védelme
A parti villasor és az 1900-as években telepített, ma védelem alatt álló dupla platán fasorral szegélyezett Kvassay sétány értékeinek megóvása érdekében a város örökségvédelmi hatástanulmánya a Rákóczi utca nyugati strandtól a Séd-patakig terjedő szakaszát több más területtel együtt helyi értékvédelmi terület besorolásra javasolta, mert Balatonföldvár vonzerejének titka a város arculatának szépségében, hagyományos zöldterületi és építészeti-városképi értékeiben rejlik.

A terület értékeinek megóvása érdekében a fejlesztési elvek a következők voltak:

 • Új építkezéseknél a hagyományos és igényes balatoni építészet hangulati jegyeinek követése
 • A zavaró megjelenésű, leromlott, ill. a bővítgetésektől hajdani értékeit elvesztett – nem helyileg védett – épületek lebontása vagy a városképbe illeszkedő átépítése
 • A meglévő zöldfelületek, fasorok védelme (Kvassay sétány platán fasora, Rákóczi u. platán fasora)

Az utóbbi időben azonban új értékek megjelenésének is tanúi lehetünk. Balatonföldvár új, jövőbeni arculatában helye van a mai kor színvonalas épületeinek. A ma készülő épületeknek nem feltétlenül megjelenésükben, hanem igényességükben, a hely szellemére való reagálásukban kell hasonlítaniuk a múlt kiemelkedő épületeihez. A közterületi és építészeti kultúra színvonal emelése pedig növeli az idegenforgalmi vonzerőt, melyre minden településnek nagy hangsúlyt kell helyeznie.

 

 

 

A tervezési program
Az épület rendeltetése, funkciók kialakítása:

 • Magas igényszintű épület, amely a tervezett 23 db, különböző nagyságú apartman-lakáson kívül kiegészítő, az épület komfortszintjét növelő, épületen belüli, illetve kertben elhelyezett funkciókkal is rendelkezik. A kiegészítő funkciók a következők:
 • Belső helyiségek - fittness helység, wellness tér 0,70 m vízmélységű élménymedencével és szauna egységgel
 • A kertben elhelyezett kiegészítő funkciók (A kiegészítő funkciójú helyiségek, ill. területek csak az apartmanok tulajdonosai, ill. ezek vendégei által vehetők igénybe.)
 • Kültéri medence 1,40 m vízmélységgel
 • Kerti fedett terasz (20 m2) főzési-sütési és étkezési, ill. leülési lehetőségekkel
 • Szabadtéri kerti terasz étkezési, ill. leülési lehetőségekkel

Az épület belső közlekedési rendszere:

 • Az épület apartman-lakásai, ill. kiegészítő funkciójú helyiségei mindenki által használható közös közlekedő területekről közelíthetők meg.
 • A földszint + 3 szintes épületben a függőleges közlekedést az épület súlypontjában elhelyezett lépcsőház és lift biztosítja.

 

 

 

Az épület külső közlekedési rendszere, megközelíthetősége:

 • Az épület főbejárata a Rákóczi utcáról nyílik. Az épületet gépkocsival, ill. gyalogosan a Rákóczi utcáról, míg gyalogosan a Kvassay sétányra nyitott kapun keresztül lehet megközelíteni.

Az épület építésénél alkalmazandó anyagok minősége:

 • A használt anyagoknak tartósaknak és lehetőség szerint folyamatos karbantartást nem igénylőknek kell lenniük.

Fűtés:

 • Hőszivattyús rendszer (hűtés – fűtés)
 • Melegvíz-ellátás biztosításánál a napenergia igénybevétele – napkollektorok a legfelső szint tetején – tervezett

Intelligens ház rendszerének kialakítása:

 • A hűtési – fűtési paraméterek távolról történő számítógépes beállítása, bejárati kapu – beléptető rendszerrel
 • Szükséges webkamera rendszer (folyosó, udvar) és a lakások kártyás beléptetési rendszerének kiépítése

 

 

 

Az épület ismertetése
A közvetlenül a Balaton-parton található tervezési terület csodálatos fekvése, a tóra nyíló panoráma az ott tartózkodóknak kiemelt vizuális és érzelmi élményt jelent.  A telek elhelyezkedése, a hely hangulata, a létrehozandó épület súlya a Balaton-parti látképben a tervezőtől érzékeny figyelmet, méltóságot és egyben nagyfokú alázatot kívánt. […]

Az épület apartman-lakásainak kialakítása során fontos szempont volt, hogy a legtöbb egység a Balatonra tájolt terasszal nyerjen kialakítást. Csak néhány kisméretű  apartman-lakás épült kizárólag a Rákóczi utcára nézve.

Az épületnek a kert, illetve a Balaton felé történő megnyitása és a földszinti wellness-tér megközelítése az azzal egy légtérben futó, faburkolatú közlekedőn keresztül történik, amely közvetlenül a közös használatú közlekedő területekről nyílik. Az apartman lakások nappalijához legtöbb helyen fedett, üvegfalakkal határolt faburkolatú terasz csatlakozik (~télikertszerűen kialakítva). Legtöbb teraszon 2,1x2,1 m-es jacuzzi és kerti bútor került elhelyezésre. Minden apartman-lakáshoz tartozik külön burkolt parkolóhely, amelynek egy része (14 db) telken belül, míg a többi a város önkormányzatával történt megállapodás nyomán a telekkel szemben, a Rákóczi u. túloldalán biztosítható. A telken belül minden lakáshoz biztosított kerékpártároló férőhely.

Az épület az „intelligens ház” elvén működik, pl. az apartman lakás hőmérséklete és egyéb paraméterei otthonról is beállíthatóak, és megérkezéskor a kívánt komfort fokozatú környezet várja a vendéget. A ház fűtése, ill. melegvíz-termelése geotermikus energiával történik, vezetékes gáz igénybevételére nem kerül sor.


Villa Port Resort Apartmanház

vezető tervező: Puskás Péter
munkatársak: M. Bacskai Andrea, Oláh Dániel, Zs. Dombi Aranka,
szakági tervezők:
épületszerkezet: Kerényi László,
épületgépészet: Csekő Zoltán,
épületvillamosság: Münnich Gábor,
tűzvédelem: Kovács Zsolt,
gyengeáram: Kisvárdai László,
kert- és tájépítészet: Berkes Csilla,
közlekedés és közmű: dr. Vincze János
fotó: Zsitva Tibor
generáltervező: Műépítész Építészeti Tervezőiroda Kft.

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2009-2010
bruttó szintterület: 532,96 m2
beruházási költség: 800 millió Ft
építtető: Ciemme Kft.
generálkivitelező: PB Invest Kft.