Programok

Balogh István építész, festőművész akvarelljeinek kiállítása a HAP Galériában

2012.04.06. 07:41

2012. április 10-én 18 órakor nyílik a HAP Galéria új tárlata, ahol a BME Rajzi és Formaismereti Tanszék professzor emeritus-ként ma is oktató, egykori vezetőjének, Balogh István képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást Callmeyer Ferenc építész nyitja meg.

2012. április 10-én 18 órakor nyílik a HAP Galéria új tárlata, ahol a BME Rajzi és Formaismereti Tanszék professzor emeritus-ként ma is oktató, egykori vezetőjének képeit tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást Callmeyer Ferenc építész nyitja meg. A megnyitón való részvételért az Építész Kamara szabadon választható képzés keretében 0,5 kreditpontot ítélt meg.  A kiállítás ingyenesen megtekinthető 2012. május 18-ig.

 

 

 

Balogh István 1927-ben született Szegeden. A Budapesti Műegyetemen szerzett építészmérnöki diplomát 1950-ben. A Magyar Építőművészek Szövetsége Mesteriskoláját 1955-ben végezte el. Budapesti tervezőirodákban műteremvezetőként tevékenykedett, a szolnoki tiszaparti kollégium tervezéséért 1962-ben Ybl-díjjal tüntették ki. 1962-ben a London County Council tervezője volt, majd 1970-72-ben Tanzániában Dar es Salaamban a Ministry of Communication and Labour szakértőjeként nagy beruházásokat tervezett és vezetett.

1976-ban a Budapesti Műszaki Egyetem Rajzi Tanszékének vezetésével bízták meg, miután egyetemi tanári kinevezést kapott. A tanszéken máig meghatározó tudományos és oktatási modellt határozott meg. Nyugállományba vonulása után is, professzor emeritus-ként óriási szakmai tapasztalattal vezeti kurzusait a magyar és angol nyelvű képzésben egyaránt.

 

 

 

Az első önálló képkiállítását 1958-ban a Magyar Építőművészek Székházában, a mai Kós Károly-teremben rendezte meg. Ennek nagy visszhangja volt, mert Balogh István nem tartozott egyik vagy másik mester által képviselt irányzathoz sem, így a kiállított anyagot szokatlanul frissnek és egyéninek tartották. Kelet-afrikai tartózkodása idején tagja lett a Tanzania Art Society-nak.

 

 

 

A hetvenes évektől kezdve több kiállítása is volt. A teljesség igénye nélkül említendő a szentendrei Thurzo Építész Galéria, a budapesti Kék Galéria, az Operaház Vörös Szalonja, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal kiállítóterme, illetve a Műegyetem aulája, ahol főleg építészeti formák szerepeltek. Külföldön a karlsruhei Landesmuseumban, a grazi műszaki egyetemen és a római Sapienza Egyetemen voltak láthatók a képei.

Helyszín: HAP Galéria (Budapest, II. ker. Margit krt. 24.)