Technológia

Bazaltkő homlokzat fischer háttérszerkezettel

2023.05.23. 14:00

Reykjavíkban, a híres Harpa koncertterem és konferencia központ közelében jelenleg egy másik látványos épület készül: a Landsbankinn, az izlandi nemzeti bank új épülete. Az átszellőztetett homlokzatot bazaltkő elemek burkolják, melynek állandó és biztonságos tartásáról a fischer horgonyok és a fischer BWM háttérszerkezet gondoskodik.

Az újonnan épített banképület lezárja az óváros és a kikötő közötti szakaszt. Az épület tervezője a C.F. Møllerrel együttműködve a Nordic Office of Architecture volt. A terv négy egymásba kapcsolódó épületegyüttest foglal magában, amelyek mindegyike ötszög alaprajzú. Az architektúra vízszintes tengelyre komponált, hatását a hosszan elnyúló szélessége erősíti az alacsony magasságával kontrasztba állítva. Ezt még jobban kiemeli nemcsak a vonalvezetés, de az üvegből és bazaltból készült homlokzati kialakítás is. Az építészeti pályázatot követően az építkezés 2019-ben kezdődött el. 

A kő- és üveghomlokzat biztonságos rögzítéséről a svédországi fischer leányvállalat gondoskodott. "Ügyfelünket meggyőzte, hogy a projektre szabott, egyedi megoldással tudtunk szolgálni. Csak így volt megoldható az az egyedülálló kihívás a rögzítéseket illetően, amely a nehéz bazalt homlokzatot megtartja, és a terheket a teherhordó aljzatba biztonságosan továbbítja." – mondta Stefan Schrag, a 2018 óta a fischer cégcsoporthoz tartozó fischer BWM Fassaden-systeme Gmbh nemzetközi projektekért felelős menedzsere. "Átfogóan teszteltük az FZP II hátsókúpos rejtett rögzítéseinket az izlandi bazaltkő lapokon. Ez lehetővé tette számunkra, hogy a bank számára nyújtott, egyedi homlokzatrendszerünk alkalmasságát bizonyítsuk. Két új profilt kifejezetten ehhez a projekthez fejlesztettünk ki, melyet a jövőben is használni fogunk." 

A homlokzat kivitelezésével az izlandi Málmtækni HF céget bízták meg, amely elismerően nyilatkozik a fischerrel való együttműködésről: "Büszkék vagyunk arra, hogy a céggel dolgozhatunk, mert a fischer termékei a legmagasabb minőséget képviselik." – hangsúlyozza Höskuldur Örn Arnarson, a Málmtækni HF vezérigazgatója. "Tapasztalataink alapján a fischer kiváló szolgáltatást és technikai segítséget nyújt, ezért tökéletes választás partnerként kis és nagy projektekhez egyaránt."

A termékmegoldások mellett a fischer kulcsfontosságú szolgáltatásokat is kínált. "Már eddig is sikeresen támogattuk ügyfelünket a projekt követelményeinek megfelelő, egyedi megoldás tervezésében, számításában, tesztelésében és kidolgozásában, amit a projekt befejezéséig minden építési fázisban figyelemmel kísérünk." – mondja Stefan Schrag. A homlokzat rögzítéséhez az ATK 101 rendszer egyedi változatát használták függőleges alapszerkezetként. Ez magában foglal egy alszerkezetet a nagy támaszszélességű – például az emelet teljes magasságán átívelő – alátámasztáshoz. A rendszer alkalmas látható vagy ragasztott, közvetlen homlokzati panelrögzítésekhez távolságtartó alszerkezetként, vagy rejtett rögzítésű, vízszintes rendszerek alapszerkezeteként, ahogy az történt az izlandi Landsbankinn esetében is. A rendszer falikonzoljait három helyett öt milliméterre erősítették a bazaltkő panelek rögzítéséhez. A fischer BWM szakemberei speciálisan ehhez a projekthez fekete, eloxált, masszív ATK 103 LBI vízszintes profilokat is kifejlesztettek, amelyeket a fischer BWM ATK 103 P20 függesztőkkel együtt használtak a függőleges ATK 101 alapszerkezeten. A vízszintes profilok és függesztők geometriailag illeszkedő kialakítása, valamint a hátoldalon beépített FZP II Zykon 13 x 21 M8/9 Carbon panelhorgonyok beépítése lehetővé tette a homlokzati elemek rejtett rögzítését. A homlokzati teher a vízszintes profilokról a függőlegesekre, majd a teherhordó aljzatba kerülnek át. A kivitelezés során az FZP II panelhorgonyok mellett FAZ II rozsdamentes acél horgonycsapokat és különböző speciális rögzítőelemeket alkalmaztak. 

Az épületnek köszönhetően izgalmas köztér jön létre a város központjában, mely egyúttal jó megközelíthetőséget biztosít a gyalogosok és a kerékpárosok számára. Az új építmény nemcsak a Landsbankinnak ad majd otthont: a bank az épület 16 500 négyzetméteres irodai és kereskedelmi területének csupán 60 százalékát foglalja majd el. A fennmaradó területen – elsősorban a földszinten – javarészt kiskereskedelmi és kiszolgáló helyiségek kapnak majd helyet. A tervezők az új épületet szándékosan nem akarták elhatárolni a környezetétől, ezért a tervezett terek és útvonalak a meglévő struktúrákhoz igazodnak. Az épület 3 500 négyzetméteres homlokzata átláthatóvá teszi az épületegyüttest, és szimbolizálja az építészet nyitottságát, amely képes kölcsönhatásba lépni a várossal, ugyanakkor szorosan kapcsolódik a természethez és az izlandi tájhoz.   

A fischer BWM homlokzati rendszereket nem messze az izlandi Landsbankinntől további új épületeknél is használják Reykjavíkban, úgymint a Marriott Hotel és egy luxus lakóház esetében.