Technológia

Bécsi városfejlesztés: szálcement burkolat a bérlakásokon

2015.09.14. 11:52

„Élni és dolgozni” a mottója annak a bécsi városfejlesztési projektnek, amely a megváltozott munkavégzési szokásokra koncentrál. A Gasometer közelében található, üzletembereknek modern bérlakásokat kínáló Simply 11 homlokzatát az elegáns Equitone Textura szálcement burkolat teszi esztétikussá és tartóssá.

Az „Élni és dolgozni” mottó mentén folyó program során, a cél a minőségi lakások és élhető lakókörnyezet kialakításán túl, a lakhatás és munkahely több szempontú egymáshoz közelítése. Ennek az ingatlanfejlesztési kulcsprojektnek egyik célterülete Bécs Simmering városrésze. Az itt 2009-ben épült hétemeletes Simply 11 lakóházban összesen 80 korszerű bérlakást hoztak létre, amelyek kialakításuk változatosságával szolgálnak a közelben dolgozók otthonaként. Az épületet minden elemében a minőségi kialakítás és korszerű tartósságra való törekvés jellemzi. Ezt az elvet az épület homlokzatán az elegáns Equitone Textura szálcement homlokzatburkolata valósítja meg.

[imagelist|imgid=|name=1-simply11-dmaa-foto-hertha-hurnaus-forras-dmaa.at.jpg|title=-]

Bérlakások egy lépésre a munkahelytől

A két kompakt épületből álló, egymással éles szöget bezáró hétemeletes lakótömb nyugatról a helyi üzleti parkkal, északról az építészetileg és városképileg, valamint gazdaságilag is újraértelmezett úgynevezett Gasometer tartályokból kialakított lakó- és üzleti negyeddel határos. A lakóépület nyolcvan lakásból áll, egyenként 2-3 szobás, 73-125 m2-es terekkel. A lakásokat egyéni privát területekkel tervezték: ez lehet kert, tetőtéri terasz vagy erkély csúsztatható üvegajtóval, a lényeg, hogy a lehetőségek mindegyike egyedi életteret nyújtson az épület lakóinak. A kétszintű kislakások rendelkeznek munkavégzésre alkalmas terekkel is, amelyek betölthetnek iroda vagy vendégszoba funkciót is, de akár másodlagos lakosztállyá is válhatnak. Az épület maga széles passzázsról érhető el, amely összeköti egymással az üzleti és lakóegységet. A komfortos és tágas előtérből a lakók igényeit szolgáló további funkciók vehetőek igénybe: közösségi terek, gyerekkocsi- és biciklitároló, illetve a belső zöld udvar.

Bécs új és modern üzleti bérlakásokból álló lakónegyedét – így a Simply 11 épületét is – alacsony energiájú épületként tervezték. A passzív szoláris hő-nyereség maximális kihasználásáról a lakások nagyvonalú ablakfelületei, a belterek optimális és kontrollált levegőminőségéről pedig komoly gépészet gondoskodik. Az épület környezetének fontos szerepe lesz a tőle nyugatra található Gasometer negyeddel és Simmering történelmi központjával való összeköttetésben. A háromszögletű telek körül ugyanis a jövőben gyalogos és bicikli út is létesül, míg keleti irányba egy új, szökőkúttal tarkított parkot terveznek. A terület belvárossal történő összeköttetéséről továbbá az egyik bécsi metróvonal, illetve az autópálya közelsége gondoskodik.

A szórakozás és a gyermekek érdekei is előtérbe kerülnek a felújított városrészen. A környékről nem hiányozhatnak a bevásárlási, kulturális vagy éppen a szórakozási lehetőségek sem. Az óvodát, iskolát, mozit, uszodát és más szabadidő eltöltésére alkalmas intézményeket a Gasometer negyed kínálja a környékbelieknek.

[imagelist|imgid=|name=6-simply11-dmaa-foto-hertha-hurnaus-forras-dmaa.at.jpg|title=-]


Equitone Textura: az elegáns könnyű, mégis erős anyag

A Simply 11 lakóházat a jó nevű osztrák építész csapat, a DMAA (Delugan Meissl Associated Architects) iroda szakemberei jegyzik. Ők nem véletlenül döntöttek a 15 szín közül az Equitone Textura szálcement homlokzati panel fehér változata mellett. A tervezéskor úgy vélték, fontos hangsúlyozni a projekt céljának tisztaságát és az épület szépségét, eleganciáját, a környék lakóinak figyelmét erre a különleges épületre irányítva. Erre a fehér matt színt találták a legalkalmasabbnak. Emellett persze az anyag számos további tulajdonsága és használati előnye is meggyőző volt számukra. A már magában is elegáns megjelenésű Equitone Textura a finoman strukturált szemcsés és narancsbőr-szerű tapintható felülete a több rétegű, szemcsés akril bevonatnak köszönhető. A színes bevonat UV ellenálló és környezetbarát pigmenteket tartalmaz, ami megfelelően védi a felületet a környezeti hatásoktól.

Az Equitone Textura nagytáblás panelek igen rugalmasak, 8 és 12 mm-es táblavastagságban készülnek. A lapok nem éghetőek, beépítésük tűzterjedés szempontjából magassági korlát nélkül alkalmazható megoldást kínál, így a rendszer homlokzati tűzterjedési jellemzői maximálisan kielégítik az európai-, vagy a gyakran annál is szigorúbb hazai követelményeket.


[imagelist|imgid=|name=2-simply11-dmaa-foto-hertha-hurnaus-forras-dmaa.at.jpg|title=-]

Homlokzati rendszer közösségeknek

Az Equitone homlokzatburkolatok társasházi közösségek számára nyújtott legjelentősebb előnye azonban hosszú élettartama és csekély karbantartási igénye, amely környezetbarát alapanyaguknak köszönhetően társul a szintén csekély környezetterheléshez. Ezek együtt adják e műszaki megoldás hosszú távú gazdasági előnyeit. Az Equitone szálcement homlokzatburkolati rendszerek alapanyagai, mint a szálcement vagy a szigetelést biztosító kőzetgyapot természetes anyagok, így nem öregszenek, a víz nem befolyásolja az anyag szerkezeti és hőszigetelő tulajdonságait. A szálcement természetes ásvány tartalmú kompozit anyagának köszönhetően az Equitone homlokzati rendszerek könnyen alakíthatóak és különleges esztétikai megjelenést kölcsönöznek az épületnek. A szálcement homlokzatburkolatok időálló, tartós burkolati rendszerek, aminél nem jelentkeznek szerkezeti repedezések, ellenállnak a rovaroknak, madaraknak.


[imagelist|imgid=|name=3-simply11-dmaa-foto-hertha-hurnaus-forras-dmaa.at.jpg|title=-]

30 év gyártói garancia

A gyártó cég a szakszerű beépítés mellé bátran nyújt 30 év gyártói garanciát az Equitone Textura termékre, hiszen annak ellenállósága és színtartóssága túlmutat a vele szemben támasztott követelményeken.
Az Equitone szálcement homlokzatburkolati anyagok rendelkeznek magyar nyelvű teljesítmény nyilatkozattal, mely a szálcementre vonatkozó EN 12467 szabvány szerint egyértelműen specifikálhatóvá teszi a lapokat az építészek számára.

www.equitone.hu
www.equitone.com

projekt menedzser: Bernd Heger, Delugan Meissl Associated Architects

a projekt csapat: Philip Beckmann, Burkhard Floors, Delugan Meissl Associated Architects

statika: Potyka + Partner GmbH ZT, Gobiet & Partner ZT Ges.m.b.H

épületfizika: Gobiet & Partner ZT Ges.m.b.H

villamosmérnök: Gb - plan

kivitelező: Berger Bauges.m.b., Bilfinger