Épületek/Középület

Belül tágasabb: alpesi családi ház Szlovéniában

2016.09.28. 12:01

Egyszerűség, meghittség, merészség jellemzi a Skupaj Arhitekti iroda építészei, Meta Kutin és Tomaž Ebenšpanger által tervezett családi házat. A szlovén Alpok lankáin lévő, helyi formavilágot követő, ám mégis egészen kortárs épületről - ami egy autószerelő műhely helyén áll - Bán Dávid írt. 

Az utcán sétálva talán észre sem vennénk ezt az épületet, hiszen első pillantásra csak egy, a megszokott formájú, alpesi falusi házak közül. Megállva - és persze belépve - azonban már egy lényegesen izgalmasabb, részleteiben finomságokat rejtő családi házzal találkozhatunk. A szlovén Júliai-Alpok alján húzódó Stara Fužina faluban, a Triglavi Nemzeti Park szélén, egy volt autószerelő műhely helyét vásárolta meg a helybéli megrendelő, aki ráérzett a telekben rejlő adottságokra: jól pozícionált házzal könnyen kiléphet a falusi miliőből és máris a természetben találja magát annak jövendőbeli lakója. Ezzel az elképzeléssel kereste meg a muraszombati székhelyű Skupaj Arhitekti irodát és annak építészeit, Meta Kutint és Tomaž Ebenšpangert.Az első lépés az volt, hogy a házat a szomszédaihoz képest derékszögben elforgatva helyezték el a telken. Ezzel a közeli, gleccser által formázott völgy felé fordították fő tengelyét, finoman kiemelve környezetéből, remek panorámát adva a bentlakóknak, sőt, mindezzel a benapozás problematikáját is megoldották. Mindehhez a szlovén műemlékvédelmi hivatal beleegyezése is szükséges volt, hiszen ők ügyelnek az alpesi falvak összképére, az építészeti hagyományok megőrzésére. A terveket sikerült úgy alakítani, hogy abban a tradíció és modern elvárások is minőségien megjelenhessenek. A környék házaihoz jól igazodó, éles kiszögelésű tető az oldalhomlokzatokon különböző mértékben lóg túl, tudatosan igazodva az épület különböző funkcióihoz. Ezáltal az északi homlokzatra került bejárat fölé belógó rész a csapadék és szél ellen nyújt védelmet, míg a déli homlokzat nagy üvegfelületei számára a naposabb időszakban biztosít megfelelő természetes árnyékolást. A szürke cementszálas palákkal fedett tető filigrán kialakítása leginkább ezeken a lelógó részeken érzékelhető.
A ház szerkezetében és belső kialakításában is fontos szerep jutott a fának, különösképpen a környékre jellemző vörösfenyőnek, amelyet alapvetően meghagytak a maga nyers, ám kezelt formájában. Ugyanígy, a felhasznált kőanyag is a vidék jellegzetes alapanyaga, szintén helyben lévő építőelem. A házon felbukkanó horgonyzott fémtáblák alapvetően mind egyedileg tervezett és kivitelezett felületek. Az ereszcsatorna megmunkálása hűen követi a helyi építészeti hagyományokat, finom horgokkal akaszkodik a tető belső faborításához. A csatorna V alakú formája reflektál a falusi környezet nyeregtetőire, illetve a távolabbi völgy által kirajzolt formára is.Az összesen 100 négyzetméteres ház nem túl nagy alapterületű földszintjét a tiszta funkcionalista elrendezés jellemzi. A kialakítás lehetővé teszi, hogy a lakók igényei szerint a későbbiekben módosítsanak a szobakiosztáson. Jelenleg a gardróbbal ellátott előszobából beléphetünk a konyhával egybeépített nappali és étkezőtérbe, vagy a másik irányban egy, komplett módon felszerelt, kis fürdőszobával is ellátott stúdió apartmanba, amelyet a megrendelő család a saját terük zavarása nélkül bérbe adhat.

A tetőtérben kialakított emelet nagy részét a tágas, dolgozónak is használható szülői hálószoba teszi ki. Középen a tetősíkra helyezett, nagy ablaktól rendkívüli bevilágítást elnyert fürdőszoba, mellette egy kisebb második hálószoba van, így összességében egy négytagú családnak is kényelmes otthont teremt. A földszinten elmaradhatatlan a nappaliból kilépő, fedett terasz, amely plafonig üvegezett tolóajtaját kinyitva a két tér teljesen eggyéválhat. Az elülső homlokzat üvegfelületeit nagy árnyékoló tolóajtó védi. A belül egyedileg tervezett, fából kialakított, egyszerű vonalvezetésű, minimalista hatású bútorzat magjában látszóbeton kandalló áll, amely összkép mindenképpen eltér a hagyományos falusi miliőtől.

Bán Dávid