Közélet, hírek

Bemutatták a 2017. évi úszó vb új épületének koncepciótervét

2014.02.11. 15:23

Február 11-én sajtótájékoztatón ismertették a 2017. évi junior, illetve a 2021. évi felnőtt világbajnokságnak otthont adó úszókomplexum építészeti koncepcióját, amelynek vezető tervezője Ferencz Marcel DLA.

A terveket bemutató Vígh László kormánybiztos hangsúlyozta, hogy Budapest XIII. kerületének Duna partján, a Dagály fürdőnél megépülő hatszintes, 25 ezer négyzetméter alapterületű úszópalota várhatóan Budapest egyik új látványossága lesz. Az épületegyüttes nem csak a két verseny idejére, hanem hosszabb távon is a magyar úszósport fellegváraként szolgál majd, illetve olyan 21. századi rekreációs paradicsom lesz, amelyben a versenysport mellett a lakossági szabadidősportok és az iskolai úszásoktatás is helyet kaphatnak.

A komplexum nagyjából fél évvel a 2017. évi világverseny előtt készül el – hogy legyen elegendő idő a beüzemelésére – és 5 ezer néző befogadására lesz alkalmas, de a 2021. évi úszó világbajnokság idejére egy később elbontható mobil lelátóval is kibővítik; így a helyszínen 18 ezer néző szurkolhatja majd végig a világbajnokság versenyszámait. A versenymedence fölötti elhúzható tetőnek köszönhetően felül válik megnyithatóvá az épület, míg az aranyszínű, hullámzó üveghomlokzat kétszer két méteres rései a budai panoráma felé nyújtanak majd kilátást.

Ferencz Marcelék elképzelésében kiemelt tervezői szempontként szerepel a takarékos üzemeltetés; a terv nagy hangsúlyt fektet a megújuló energiaforrások – így a földhő, a termálvíz és a napenergia – alkalmazására, így például a medencékből, illetve a zuhanyzókból elfolyó vizek hőenergiáját is visszanyerik majd. Mi több, a látogatók, végigsétálva az energiatermelő járdákon, maguk is hozzájárulhatnak az épület takarékos üzemeltetéséhez.


A most bemutatott koncepciótervek elkészülte után indulhat a tervezés, az elképzelések finomítása. A tervek várhatóan ez év végére készülnek el, ezt követően hirdetik meg a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárásokat a jelenlegi számítások szerint körülbelül 8 millárd forintba kerülő Dagály-úszókomplexumra.

Rubóczki Erzsébet