Közélet, hírek

Biennále 2020: programot hirdetett a főkurátor

2019.07.22. 09:49

Július 16-án ismertette programját Hashim Sarkis, a jövő évi Biennále főkurátora. A magyar kurátort viszont még keresik, a Ludwig Múzeum kettőre szűkítette az esélyesek névsorát.

 

2019. július 16-án mutatta be a sajtónak a következő évi, 17. Velencei Építészeti Biennále kurátori programját a kinevezett főkurátor, Hashim Sarkis libanoni-amerikai építész, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) építészkarának dékánja.A programot a Biennále Magyar pavilonjának kiállításáért felelős Ludwig Múzeum fordításában közöljük, az eredeti az alábbi linken olvasható.

Hashim Sarkis főkurátor programja:

Hogyan fogunk együtt élni?

Szükségünk van egy új térszerződésre. Egy olyan világban, amelyet egyre kiterjedtebb politikai ellentétek és egyre növekvő gazdasági egyenlőtlenségek jellemeznek, arra kérjük az építészeket, hogy képzeljenek el olyan tereket, ahol nagyvonalúan tudunk együtt élni:

együtt, mint emberi lények, akik – a növekvő individualitás ellenére – kapcsolódni kívánnak egymáshoz és más fajokhoz a digitális és valós térben;

együtt, mint új családok, akik változatosabb és méltóbb lakótereket keresnek;

együtt, mint feltörekvő közösségek, akik igazságosságot, társadalmi befogadást és téridentitást igényelnek;

együtt lépjünk túl a politikai határokon, hogy új, összetartóbb földrajzi tereket képzeljünk el; 

és együtt, mint bolygó, mely készen áll szembenézni azokkal a krízisekkel, amelyek globális fellépést kívánnak meg a túlélés érdekében.

A 2020-as Építészeti Biennáléra meghívott építészeket arra biztatjuk, hogy vonják be a kutatásukba más hivatások képviselőit: művészeket, építőket, kézműveseket, valamint politikusokat, újságírókat, társadalomtudósokat és egyszerű polgárokat is.Valójában a 2020-as Építészeti Biennále az építész gyakran figyelmen kívül hagyott kettős szerepét kívánja megerősíteni, a megnyerő kezdeményező és a térszerződés őrzője szerepét. Ugyanakkor azt a gondolatot is ki szeretné hangsúlyozni, hogy éppen az anyagi, térbeli és kulturális egyediségénél fogva az építészet alakítja együttélésünk különböző módozatait. Ennél fogva kérjük a kiállítókat, hogy emeljék ki a főtéma azon vonatkozásait, melyek tisztán építészetiek.

A nemzeti pavilonok kurátorait arra kérjük, hogy foglalkozzanak a Kiállítás egy vagy több altémájával. Még mindig sürgető szükség van átfogóbb szociális lakhatásra és innovatívabb eszközökre az embereket jobban összekötő városi környezet és táj megalkotása érdekében mind a feltörekvő, mind a fejlett gazdaságokban. A 2020-as évre gyakran úgy tekintünk, mint mérföldkőre egy jobb jövő felé vezető úton. Sok nemzet és város kidolgozta saját „2020 Vízióját”. Ez az év már a kapuk előtt áll. Nézzünk bele a kollektív építészeti képzeletbe, hogy kreativitással és bátorsággal álljunk ezen korszakos esemény elé.

A Ludwig Múzeumban 2019. július 17-én prezentálták elképzeléseiket a magyar pályázók. A zsűri elnöke és a Biennále nemzeti biztosa, Dr. Fabényi Julia igazgató közleménye másnap jelent meg a múzeum honlapján. Ez alapján a hét pályázó közül kettőt, Kovács Dánielt és Szabó Leventét a zsűri a pályázat további fejlesztésére kéri, amelyhez a határidőt 2019. augusztus 22-ben jelölték meg. Végleges eredmény 2019. augusztus 28-ig várható majd.

 

A 17. Velencei Építészeti Biennálét 2020. május 23. – november 29. között rendezik meg.