Közélet, hírek

Bokréta az országban egyedülálló passzívházon

2014.01.28. 13:20

Több mint szerkezetkész a XIII. kerületi önkormányzat beruházása. A mai bokrétaünnepen elhangzott, hogy a projekt az ideális lakásgazdálkodás megvalósulásához is hozzájárul. Az úttörő vállalkozás az önkormányzat erejéből valósul meg, tervezője Nagy Csaba, a kivitelezést a Magyar Építő Zrt. végzi.

Az önkormányzat új vállalkozása úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt közép-kelet-európai lakáspiacon is. A 2,3 milliárd forintból készülő beruházás teljes egészében önkormányzati finanszírozású. Az épületegyüttesben 100 lakás kerül kialakításra átlagosan bruttó 50 m2 alapterülettel. Ahhoz, hogy a passzívház a terveknek és a nemzetközi minősítő intézet elvárásainak megfeleljen különleges technológiát kell alkalmazni. A megépült lakásokat az önkormányzat pályázat útján elnyerhető bérlakásként fogja hasznosítani.

2014. január 28-án megtartott bokrétaünnepségen dr. Tóth József a kerület polgármestere emlékeztetett arra, hogy a kerület a ház építésével három különböző területen alkot maradandót: az építkezés fontos várospolitikai állomás, nagy kihívást jelent, mint az ingatlanfejlesztés egy speciális területe és jelentősen hozzájárul az ideális lakásgazdálkodás megvalósulásához abban az időszakban, amikor a lakásépítések régen látott alacsony számban valósulnak meg. Emlékeztetett arra is, hogy a XIII. Kerületi Önkormányzat 2002-ben megkezdett bérlakás-építési programja során tíz helyszínen 490 lakást épített, több mint 800 család lakhatását lehetővé vagy színvonalasabbá téve.

Tolnay Tibor a kivitelező Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója örömét fejezte ki, hogy ezzel az építkezéssel is hozzájárulnak az ágazat teljesítményéhez. Mint elmondta az ünnepségre jövet 8 építkezést látott, amely áll, vagy félkész állapotban van, ezért ennek a háznak a megépítése is reményt adhat, hogy újra beindulnak lakásépítések. A ház speciális jellege miatt fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a sokkal több, mint szerkezetkész készültség a korrekt, példaértékű együttműködés eredménye.

Nagy Csaba tervező emlékeztetett arra, hogy már a múlt év júniusi alapkőletételi ünnepségen kijelentette, hogy amit a XIII. kerület eltervezett azt mindig meg is valósította. A mostani helyzet ezt egyértelműen igazolja is. Nemcsak Magyarországon első ez az építkezés, hanem Ausztriát kivéve a környező országokban sem vállalkoztak hasonlóra. Az osztrák hasonló házaknak megfelelő színvonalú végeredményt mintegy fele költségen fogják megvalósítani.

Ezt követően Hiszékeny Dezső alpolgármester egy már elkészült mintalakásba invitálta a megjelenteket, ahol Miskolczy Imre passzívszakértő társaságában a passzívház lényegi elemeiről és speciális jellemzőiről tartott tájékoztatást, válaszolva a feltett kérdésekre is.

A telektömböt a Reitter Ferenc utca, Zsinór utca, Jász utca és a Fáy utca határolja. A 4402 m2 nagyságú építési telken, 14,40 m építmény magassággal épült meg a három épületből álló épületegyüttes a Jász utca, és a Zsinór utca felől is külön személybejárattal. A tervezett épület nem közhasználatú építmény, ennek ellenére akadálymentes lesz a földszinten és a mélygarázson át is. Az épületek előtt előkerteket, mögöttük összefüggő parkosított zöldfelületet alakítanak ki. A Zsinór utcai épülettömb főbejárata mellett több funkcióra is alkalmas (diszponibilis) közösségi teret kap a lakóközösség.

A házak: pince + földszint + 4 emeletesek. Az A” tömbben: 29 db 60 m2-es lakás (nappali + 2db fél szoba + erkély), a „B” tömbben: 40 db 48 m2-es lakás (nappali + fél szoba + erkély), a „C” tömbben: 31 db 41 m2-es garzon (nappali + erkély) lakás készül.

A passzív jelleg

A kompakt épületformálás egy adott épülettérfogathoz minél kisebb lehűlő felületet jelent ezért fontos, hogy a homlokzati üvegfelületek aránya lehetőség szerint ne haladja meg a 40 %-ot. Az épülő 100 lakásos passzívház három épülettömbje rendkívül kedvező térfogat-felület arányokkal rendelkezik. A 30 cm-es hőszigetelésű termikus burok a ház fűtött épületrészének külvilággal érintkező felülete. Az épületeknél a hőszigetelő réteg megfelelő vastagsággal és hőszigetelő értékkel rendelkezik, összefüggő és nem tartalmaz hőhidat. A három hőszigetelt épülettömbjében a lakások helyezkednek el, a lépcsőház külön épületben kap helyet.

Az üvegfelületek optimálisan tájoltak, többségük dél-kelet – dél-nyugati. Északi nyílással rendelkező lakóhelyiség nincs, így a lakások körbe benapozottak. A nyári túlmelegedést árnyékolók gátolják, melyek megnyitása a téli időszakban lehetővé teszi az alacsonyabb szögben érkező nap sugarainak, hogy a belső terekbe jutva hőként hasznosuljanak. Az épületbe nincs bekötve a gáz, nincsenek kazánok, kémények. A ház fűtését és melegvíz ellátását hőszivattyúk biztosítják, melyekhez a geotermikus energiát összesen 20 db 125 m mélységű földhő szonda biztosítja. A lakások levegője két óránként kicserélődik friss levegőre a használt levegő hőjének minimum 80%-a a friss levegő felfűtésére fordítódik. A szellőztető rendszer a lakószobákban légbefúvást, a szennyezett levegőjű helyiségekből légelszívást végez.

15 ezer forint a fűtésért évente

Az épület energetika terén a passzívházakat ellenőrző német „Darmstadt Passivhaus Institut” minősítésének egyik kritériuma, hogy az épület éves fajlagos fűtési energiaigény kisebb legyen, mint 15 kWh/m2év. Ez nagyságrendileg annyi fűtési energiafelhasználást jelent egy 50m2-es lakásban, mintha egy hajszárítót, vagy porszívót két óráig üzemeltetnénk naponta. A lakók éves fűtésszámlája várhatóan nem haladja majd meg a 15 ezer forintot. Ez az energia felhasználás és annak költsége egy hazai, átlagos épület esetében 15-20 szoros.

Tulajdonos: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat
Lebonyolító: XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt.
Tervező: Archi-Kon Kft. Nagy Csaba
Passzív szakértő: Miskolczy Energiaterv Kft. Miskolczy Imre
Kivitelező: Magyar Építő Zrt.


Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat