Közélet, hírek

Bontják a Puskást

2016.03.21. 15:15

A nemrég megkezdődött Puskás Ferenc Stadion bontási munkálatai most látványos szakaszhoz érkeztek: a vasbeton szerkezetek és a lelátók felső karéjának szétszereléséhez. Szerkesztőségünk a helyszínen járt. 

Néhány hete megkezdődtek a Puskás Ferenc Stadion bontási munkálatai, amelynek keretében a területen a közműkiváltások, a földrézsűk elbontása és egyéb értékmentő munkálatok zajlanak. 

Talán Magyarország legnagyobb középülete lehet, amikor elkészül. A terveket Skardelli György, az épület vezető tervezője prezentálta. Ahogy sokan emlékezhetnek rá, labdarúgó mérkőzések, rock koncertek fantasztikus helyszíne volt egykor a Puskás stadion, ám az utóbbi két évtizedben gyakorlatilag csak az alsó-fölső lelátó volt használható - ezek közül a felső lelátó pedig életveszélyes volt. Mindemelett ez egy nyitott stadion volt, a maga korában az egyik legszebb Európában, de a lefedés hiánya nélkül az elmúlt évtizedekben a szerkezet teljesen erodálódott. Többek között ezért is szükséges az átépítés.
Milyen lesz az új stadion? A most éppen bontás alatt álló épületet Dávid Károly építész tervezte, akivel szemben a tervező tiszteletet érez, különösen amiatt, mert ez az épület része és fontos szereplője a városképnek. Éppen ezért, ahogy Skardelli György elmondta, a stadiont nem szabad úgy eltüntetni, hogy nem vesznek át a régiből elemeket. Ráadásul ez apropó arra, hogy unikális legyen, ezzel is eltérve attól, ami most a nemzetközi stadionépítésben trendként uralkodik. 

A szocreál építészet kiemelkedő elemeként a toronyépületet megtartanák, külsejét és belsejét is, a későbbiekben ebből múzeum lehet. A pilonok hasonlóak lennének, mint az előző stadionnál - most azonban valóban körbeérnek majd, így egy teljesen bezáródó stadion lesz. A pilonok fogják tartani a stadiont lefedő acélszerkezetet, így minden ülőhely fedett lesz - mely nemcsak elvárás, de az UEFA előírása is. 2020-ban pedig a bajnokság egyik csoportköri helyszíne lesz. 
Az épület lehetőséget ad majd a nemzeti csapat válogatott mérkőzéseire, emelett alkalmas lesz minden nagyobb koncert megtartására is (ahogy anno Rolling Stones, U2, Queen is járt itt többször is). Durván 1000 fő befogadására alkalmas, fűthető területek is helyet kapnak majd, melyek mindenféle rendezvény megtartására alkalmasak lesznek - szalagavatótól kezdve konferenciákon, eskövőkön át kisebb koncertekig. A Puskás tehát olyan épület lesz, mely adott eseményekre befogad 60-70.000 nézőt - a hétköznapokban pedig termelhet bevételt. 

Az előző sajtótájékoztatóhoz képest történtek némi változások - pontosan 76.000 m2-rel kevesebb alapterület van a stadionban, mely egy megrendelői igény volt a költségcsökkentés érdekében. A kikerült funkciók nem labdarúgással kapcsolatoas dolgok. 
Összességében nagyon nagy épület lesz - 155.000 mbetont építenek be, az acélszerkezet pedig 12.000 tonna lesz. 
Horváth Réka Lilla, Fürdős Zsanett