Közélet, hírek

Bontják az egykori KISZ-székházat

2018.08.31. 12:00

Elkezdődtek a Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottságának (KISZ KB) egykori székházának, a K&H Bank volt irodaházának bontási munkálatai a XIII. kerületi Pozsonyi úton.

A Kádár-rendszer 1957-ben létrehozott ifjúsági szervezetének apparátusa a Pozsonyi út legvégén álló, saját székházába (Pozsonyi út 77-79.) 1980-ban költözött be. Majoros Anna kutatásából kiderül, hogy 1977-ben építették a székházat a Kárpát utca - Garam utca - Pozsonyi út - Bessenyei utca által határolt, 6551 m2-es területre Dúl Dezső építész, Kovács János statikus és Kigyóssy Ágnes tervei alapján. „Az épület kontrasztos megjelenést mutat a szomszédságában épülő, zárt tömegű, magas lakóépületekkel szemben. A talajadottságok miatt cölöp vagy résfalas alapozás történt, ezért a földszint felett egy szerelőszínt került kialakításra, ahol a gépházat és a szellőzőket helyezték el. Az igényeknek megfelelően a jellegzetes, egymás mellett elcsúsztatott, fekvő téglatestek egy lepényépület fölött helyezkednek el. Az irodák 7 m2 területű egységből állnak, ehhez alkalmazkodik a homlokzati ablakelosztás. A monolit szerkezetű, síklemezes födémmel épült irodaház függönyfalaival újdonságnak számított a kor építészetében.” - Majoros Anna (Budapest 100)

Az épület a rendszerváltás után 2011-ig a K&H Bank egyik irodaháza volt. Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa a PD Real Estate Development Kft. Az Átlátszó blog információi szerint dunai panorámás szálloda épülhet a XIII. kerületi irodaház helyén.

A fővárosban folyamatosan bontják el a szocializmus épületeit: a KISZ-székházhoz hasonló sorsra jutott a Köztársaság téri pártház, a rózsadombi SZOT-szálló torzója, a Hotel Olimpia a Normafán és az egykori Volga szálló is, hamarosan pedig a Fővárosi Vízművek toronyháza tűnhet el.

Forrás: MTI, Magyar Idők