Épületek/Lakóépület

Bor és Mór, szőlő és építészet

2017.05.02. 14:30

Kisváros, enyhe lejtők, bor, népies stílusú utcák a belváros szélén. Ez Mór, ahol a hely szelleméhez illő kortárs családi házat ismertek el az Év Homlokzata Díjjal 2016-ban. A környezetére fésűs beépítés jellemző, ezt a hagyományt igyekezett megőrizni az építész, Dankó Kristóf, ezért az utcai homlokzaton egyszerű, minimalista megjelenésű, ugyanakkor halványan népies elemeket idéző két traktusos oromfalas épület jelenik meg.

Az egyik parasztházas utcarész széles telkén épült fel a környezettel harmonizáló, mégis a kortárs mai építészet letisztult formavilágát hordozó családi ház, amely nem törte meg az utca oromfalas-népies megjelenésű arculatát. A helyszín szerencsés módon egy széles utcafronti telek volt, melyhez az előkert nélküli szabályozás zártsorú beépítési módot írt elő. A felkínált lehetőséggel élve, az utcakép jellemző ritmusát nem megtörve két oromfalas nyeregtetős épületet jelenített meg a tervező az utca felől. A parasztházas oromfalakat egy visszahúzott átriumos bejárat és egy alacsony hajlású tetővel fedett, de nyitott gépjárműtároló választja szét tömegében. Az utcaképi tagolt tömegképzés az alaprajzon is feszesen szerkesztett struktúrát mutat. Az intim tereket a tervező az egyik "parasztházban" helyezte el, míg a másikban kapott helyet a konyha-étkező és kiszolgálóterek, a visszahúzott nyaktagban található a nappali, hídként kötve össze a funkcionális egységeket. Jánosi János
Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész az épületet az alábbi szavakkal méltatta:

"Bor és Mór, szőlő és építészet. Akár összetartozó fogalmak is lehetnének. E hely és ház kapcsán mindenképpen! A borászatban teljesen elfogadott már, hogy tájegységenként más más karakterű bor születik. Az adott tájegységnek megfelelő, abból következő borok készülnek, sőt az üvegek címkéjén egyre inkább megjelennek a dűlők nevei is, a borászok dűlőszelektáltan szüretelnek és készítenek bort. Ami a borászatban egyre inkább alapkövetelmény és a minőség egyik kritériuma, az az építészetben még nem általános, sőt! A modern építészet gyakran megfeledkezik erről.
Nem így ez a győztes épület. Igazodik az adott tájegységhez (móri hagyományos sváb házak), sőt „dűlő” – utcaszelektáltan kezelte az építész az épületét. Mai hangon, de nem megfeledkezve a hagyományokról, karakterekről és a dűlőbe illesztésről. Illeszkedni akar, miközben egyedi, mai hangon szólva beszélget a múlttal. Önmagában is megállja a helyét, de igazán a helyén tündököl. Mint a jó móri bor, üvegben egy étteremben fogyasztva is jó, de a legjobb a helyén, egy hangulatos móri pincében, hordóból fogyasztva!

Egész – ségünkre!"

Dankó Kristóf