Közélet, hírek

Bővítik a Nagymező utcai Hard Rock Hotelt

2021.07.16. 15:59

A 60 szobás új szárny kivitelezését 2022-ben kezdhetik meg, 2024 végén adhatják át. A tervek szerint sok zöldfelület – a homlokzaton és a tetőn is – színesítené a tömböt, aminek alsó részén az eredeti homlokzat szépségét megőriznék.

A Nagymező utcai Hard Rock Hotel bővítéséről tartottak lakossági fórumot a terézvárosi polgármesteri hivatalban - számolt be honlapján az önkormányzat. A merész külsejű, ötcsillagos hotelről, ami az egykori Instant nevű szórakozóhely területén áll, korábban mi is részletesen írtunk. A bővítésben a szomszédos három telek érintett: a Nagymező utca 40., a Nagymező utca 42. és a Zichy Jenő utca 29., a megvalósításhoz azonban a kerületi építési szabályzat módosítására van szükség, amiről a képviselő-testület dönt majd a lakossági tájékoztatást követően. 

A hotel bővítéséről és a kerületi építési szabályzat módosításáról szóló, publikusan is hozzáférhető tervezetben azt írják: "A területre a hagyományos zártsorú, nagyvárosias beépítés jellemző, belső udvaros házakkal, jellemzően társasházi tulajdonformában. Mindhárom telek beépített, a saroktelken lévő földszint + egy emeletes épület beékelődik a terültre jellemző földszint + három emeletes épületek közé. A vizsgált telkek alapterülete kerületi viszonylatban is kisméretű, a három telek összevonásával adódó új telek mérete is csupán 706 m2 lesz." 

A Nagymező utca 40. alatti épület egy háromemeletes eklektikus bérház, amit Spiró Albert ékszerész építtetett 1882-ben. A Nagymező utca 42. alatti egy emeletes, eredetileg klasszicista épületet Kasselik Ferenc építtette 1840-ben, és bár 1906-ban szecessziós stílusban alakították át a homlokzatokat és a kapualjat, az alaprajzi kialakításon nem sokat változtattak. A Zichy Jenő utca 29. alatti kétemeletes épületet pedig Jamniczky Lajos építtette 1877-ben, azonban az egykori neoreneszánsz homlokzati architekúrát a múlt században teljesen leegyszerűsítették. 

Matus István, Terézváros főépítésze a lakossági fórumon azt mondta, hogy a már felépült szálloda a tervek szerint idén ősszel nyit. A beruházók már három évvel ezelőtt jelezték, hogy szándékukban áll az érintett területen bővíteni a hotelt, amire tervpályázatot írtak ki. A terv elkészítésére Nagy Csaba Ybl-díjas építészt, az Archikon vezető tervezőjét választották ki. 

A beruházó ingatlanfejlesztő cég képviselője, Somfalvi Nóra Nagy Csabával közösen, látványtervekkel illusztrálva mutatta be, milyen épületet képzeltek el a Nagymező utcában. Ezek alapján sok zöldfelület – a homlokzaton és a tetőn is – színesítené a tömböt, aminek alsó részén az eredeti homlokzat minden szépségét megőriznék. A zöldnövények nem csak esztétikai, de ökológiai szempontból is előnyösek, hiszen oxigént adnak, javítják a belvárosi levegő minőségét, porszűrőként működnek, és még hűtőhatásuk is van. 

Nagy Csaba elmondta, hogy a beruházó a 60 szobás új hotelrész környezetét is tovább szépítené: a Zichy utcában burkolatot cserélnének és zöld szigeteket hoznának létre a parkolók között, míg a Nagymező utcai részen egybefüggő zöld sávot telepítenének a növényekből. A lakók érdeklődésére Somfalvi Nóra közölte, hogy ha minden a tervek szerint halad, az új szárny kivitelezését 2022-ben kezdik, az átadást pedig 2024 végére teszik.

A lakosság véleményét július 21-ig várják a foepitesz@terezvaros.hu vagy a 1067 Budapest, Eötvös u. 3. címre.