Épülettervek/Középület

Brüsszeli Környezeti Központ terve

2010.01.15. 06:26

A delfti székhelyű cepezed architects által tervezett irodaház, az Environment Brussels referencia projektnek számít a fenntartható építészet területén.

A delfti székhelyű cepezed architects tervezi az Environment Brussels (korábban Brüsszeli Környezetgazdálkodási Intézet) új székházát. Az épület Brüsszel egyik legnagyobb és legjelentősebb városrehabilitációs akcióterületén, a Havenlaan Thurn & Taxis projekt-telkén kap helyet. A sajátos funkcióból következik, hogy rendkívül ambiciózus fenntarthatósági célokat tűztek ki maguk elé a tervezők.

A tervezési terület a Királyi Raktáráruház közelmúltban helyreállított, irodáknak, vendéglőknek, dizájn szaküzleteknek és kulturális tereknek otthont adó történelmi épületegyüttesével szemben található.

 


 

A vázlattervek szerint az irodaház tömegét egy íves, transzparens tető fogja össze. A központi átrium az épület előtti közterület folytatása, és az első két szint is nyitott lesz a nagyközönség előtt. A keleti szárny fásított teraszkertjeiből nagyszerű kilátás nyílik a környező városrészre. Az irodaház eleven kapcsolatban marad a Thurn & Taxis telek többi részével, ahol a tervek szerint lakóegyüttes és egy új városi park épül.

Az irodák mellett az Environment Brussels új székházában helyet kap még egy ökológiai témájú látogatóközpont, előadóterem, multimédiás könyvtár, közösségi tér és étterem is. A földszinti laboratórium átlátszó üvegfalai lehetővé teszik, hogy a járókelők figyelemmel kísérjék a bent folyó munkát. A biciklitáró szintén látható lesz egy üvegfalon át az utcáról. A teraszkerteket összekötő nyitott, hívogató lépcsősorok arra ösztökélik a látogatót, hogy a lift helyett a lépcsőzést válassza.

 

 

 

A nyugati és a keleti szárnyat összekötő északi zónában kapnak helyet a személy- és teherliftek. Az U-alakú elrendezés révén a délre néző átriumra minden irodából kitűnő rálátás nyílik. Az üvegtetős, természetes fényben fürdő átrium nemcsak találkozóhely, hanem az épület klimatizálásban is fontos szerepet játszik.

Az irodaház megfelel a passzívház standaroknak. A kompakt tömeg csökkenti a homlokzati felületek kiterjedését, és az árnyékolókkal kombinált hőszigetelt üveg magas hővisszaverést biztosít. A tervezők törekedtek homlokzati hőveszteség minimalizálására és a természetes nyári szellőzés biztosítására. Az átriumban összegyűlő hőmennyiséget a fűtés hatékonyságának növelésére hasznosítják.

Az alkalmazott technológiáknak köszönhetően az Environment Brussels új székháza európai szinten is élvonalbeli referencia projektnek számít a fenntartható építészet területén.

cepezed architects