Épülettervek

Budapest Box ötletpályázat - Poós Tamara és Máté Tamás terve

2015.07.01. 12:48

Kellenének új, érdekes pavilonok a Vörösmarty térre, melyek a téli és tavaszi vásárokon egyaránt alkalmazhatóak, ezért a Főváros meghirdetette a Budapest Box ötletpályázatot. Bemutatjuk Máté Tamás és Poós Tamara tervét, mely megvételben részesült. 

Műleírás

A karácsonyi vásárok hangulata sötétben érezhető legjobban.
A helyszínen járva a legmeghatározóbb a karácsonyi díszkivilágítás, a bódékból jövő fény, a sok-sok áru, a tradicionális faanyag, és az ízek, illatok. A vásározók kedves összevissza arculata is a hangulat része, a személyes káosz, az egyéniség.

Meghatározó még a zsúfoltság, torlódások, szűk helyek, és az üzletekhez tartozó kiszolgáló részek, háttérfunkciók, szemét stb. jelenléte, melyet a tervezett elrendezéssel meg kívánunk szüntetni.

Fő szempontok

 • Gyorsan helyére illeszthető, egyféle, sorolható legkisebb elem
 • Nagy, meghatározó díszkivilágításnak helyet adó felület
 • Fa külső felület (tradicionálisan használt)
 • Belül világos fehér felület, áru bemutatásához, belső fény otthonossága
 • Újrahasznosítás, tartós, sokszor felhasználható elem legyen, újrahasznosíthatóság nem feltétlen a felhasznált anyagokban, hanem az egész elem életében legyen jelen, maga az elem legyen sokszor használható.
 • Mobil bútorok, zárhatóság
 • Gazdaságos üzemeltetés-gazdaságos szállíthatóság, tárolási méret, élőmunka igény
 • Budapest arculatában szerepe legyen


Alapelem 

 • Analógia - összelapítható kartondobozok, fémzsanéros összecsukható kerti ágyásszegély, szétlapítva rakásolható,
 • Cél - dobozszerűen széthajtogatható, szétlapítható, összehajtott csomagként szállítható, kis helyen tárolható
 • egyetlen féle, 4 m2 méretű legkisebb sorolható elem, tetszés szerint osztható, minden eleme ezeknek az elvnek felel meg, ajtók, nyílások kihajtogathatók, falak összenyitása hajtogatással

 

Kialakítás

2x2 m modulméretű 4 m2 alapterületű egységek, méretek rajzok szerint.
Oldallapok fapanelből készülnek, rozsdamentes acél kerettel, belül mosható fehér felülettel. Az árusító front teljes egészében felnyitható, ilyenkor védőtetőként szolgál. Oldalfalak harmonikaszerűen kinyithatóak, behajthatóak, így biztosítva a szomszéddal való kapcsolatot. Oldallapokat szegélyező zsanérok, hangsúlyos, fényes, tartós rozsdamentes acélból készülnek.
A zsanérok belül üregesek, alul-felül menettel kialakítva, ide hajtják be az alsó talpakat (állíthatóság) és fölülre a hosszú rozsdamentes acél rudakat. Ezek a rudak az acélhuzal andráskeresztekkel a pavilonok merevítését szolgálják, egyben a díszkivilágítás tartóelemei.

Padló burkolata az oldalfalakra fölhajló újrahasznosított gumilemez.
Ajtók, összenyitható harmonikafalak kerete rozsdamentes acél, mindkét felülete fa. Elülső front felnyitása beépített sínben futó retesszel rögzíthető szerkezettel oldható meg. Tető burkolata újrahasznosított gumi lemez, melyek lehajló részeit a sarkokon a hosszú rudak körül patentokkal rögzítik, a pavilonok sorolásakor egymásra hajtanak, patentokkal rögzítve az átlapolást. Felnyíló első front tetejének burkolata szintén gumilemez, gumiperemmel, mely perem a víz vonal menti lecsepegését akadályozza meg. A lemezek túllógása az egymás melletti pavilonok lemezeinek átlapolhatóságát szolgálja.

Az áru bemutatását hátsó polcokon, gördíthető pultokon és gördíthető lépcsős kirakodókon képzeltük el. Záráskor ezen elemek mindegyike betolható a belső térbe, az előtető lehajtásával zárható a pavilon. Fűtés elektromosan, sugárzó hővel egyedileg oldható meg, a pavilonok használat közben kültérként működnek.
Felső feszítőműn hangsúlyos díszkivilágítás sávokat helyeztünk el. Ez föntről, a levegőből meghatározó éjszakai látványelem, jel, mely BUDAPEST légterében megjelenik, a tér kialakítását hangsúlyosan közvetíti, évről évre változó képekben.

 

Elhelyezés, térbeli elrendezés, helyszín

A gyalogos forgalmi dugók, torlódások, szűkületek megszüntetésére utcás-teres kialakítást terveztünk, a kulcsfontosságú helyeken kiszélesítve a teret, szabad folyást engedve a tömegnek, segítve a tájékozódást. Az egymás mellé sorolt alapelemek belső udvarok köré szerveződnek, A lineáris sorolhatóság és egy irányba fordulás lehetőséget teremt „háztömbök” kialakítására, ahol kifele néznek a kirakatok, árusító frontok, belül pedig zárt udvarok alakulnak ki, melyek eltűntetik a szeméthalmokat, dobozokat, egyéb egyéni raktározási megoldásokat. Ezeket az udvarokat kizárólag az árusok használják. Innen történik a pavilonok infrastruktúrális ellátása is. Minden nagyobb „udvar” külön bejáraton is megközelíthető, nem csak a pavilonokon keresztül.

Az tér kialakítása, a pavilonok helyszíni alaprajzi elrendezése szintén a kihajthatóságot szimbolizálja. A hangsúlyos, fénylő tetejű háztömbök rajzolata jól látható a levegőből is, a téren állva hatalmas tömbszerű fényként jelenik meg.
A költségek a legyártott darabszámtól, szállítási, raktározási és élőmunka költségektől függenek. Hosszú távon a sokszor újrahasználható, tartós, minőségi anyagokból készülő elem gyártása a kifizetődő. A design, sajátos arculat gazdasági hatása hosszú távon megtérülő befektetés.

Összegezve: a fény - fa - sötétség hangsúlyos elemei közt egyszerű, rendszerelvű, gazdaságos, minőségi pavilonokkal szeretnénk háttérként szolgálni, és egységet, rendet teremteni a színes vásári forgatagban, a pavilonokból utcákat, tereket kialakítva, mely hangsúlyos arculati elemként tűnik fel az ünnepi, esti karácsonyi Budapest légterében is.


Máté Tamás, Poós Tamara