Design/Vizuális kommunikáció

Budapest ikonikus helyszíneit, régi épületeit kelti életre az Animatiqua kisfilmjeiben

2020.12.17. 16:32

Látványos kisfilm-sorozattal mutatja be az Animatiqua, hogy milyen volt a II. világháború előtti Budapest. A kreatív studió életre keltette Budapest eltűnt épületeit, melyek most nem csak fotó formájában mutatkoznak be, hanem ezúttal a képek megmozdulnak és egy filmmé változnak.

A különleges animációs sorozat első részében látható például a régi Nemzeti Színház teljes pompájában, a pesti alsó rakparton a Hungária Nagyszálló, valamint az első, avagy a régi Erzsébet híd, a Döbrentei téri Szent Demeter Templom, a Kálvin tér vagy épp a Lloyd-palota, ami a főváros egyik legszebb klasszicista stílusú palotája volt. 

A képkockák között feltűnik a Dísz tér és a Szent György tér közötti területen lévő, 1879-82 között épült Honvédelmi Minisztérium is. Kallina Mór terveinek leghangsúlyosabb eleme az óriási méretű, téglalapra szerkesztett kupola volt, melynek két oldalán állt Szász Gyula, a Háború és Béke allegorikus szobra. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett épületegyüttest 1949-ben rommá nyilvánították, elbontották és csupán a Honvéd Főparancsnokság épületét tartották meg az első emelet magasságáig.

Az Animatiqua stúdió szerint a film legnagyobb különlegességét az a paradox hatás adja, amikor a néző azt érzékeli, hogy mozognak a főváros építészettörténeti emlékeit megörökítő képek. A filmekben a Duna a régi Erzsébet híd alatt valóban folyik és a felhők hol lassabban, hol gyorsabban szállnak, csobog a szökőkút, felbukkan egy kismadár, egy autó vagy épp egy hajó. Így egy teljesen más világba csöppen a néző, mintha csak egy álló képet nézne.

„Egy kép felér ezer szóval, egy film felér ezer képpel" - ez az Animatiqua kreatív stúdió mottója. Az ötlet Kondacs Andrástól, a stúdió alapítójától származik.

„Több, mint 15 éve élek Budapesten és az óta elvarázsolnak az épületek… Nyitott szemmel jártam a várost és feltűnt, hogy vannak szép, na meg kevésbé szép épületek. Azt is tudtam, hogy a II. világháború után alaposan megváltozott a városkép, elkezdtem utána olvasni, és közben megelevenedtek előttem a gyönyörű paloták, terek – mesélte Kondacs András.

Az animációsfilm-rendezőn egy olyan filmet akart készíteni, amelyben meg tudja mutatni, hogy milyen értékes épületek álltak egykor a ma jól ismert utcákon, tereken. Az első részben, lokáció szempontjából olyan területek lettek kiválasztva, amit mindenki ismer és naponta több ezer ember megfordul ott, mint a Kálvin tér vagy a Deák Ferenc tér.

„A technológia, amivel ez a film készült Magyarországon nem megszokott, általában a hollywoodi filmeknél vannak ilyen trükkök. Egy videóból bármikor tudunk állóképet csinálni, de fordítva ez nem igaz. Egy fényképből videót csinálni már egy komolyabb technikai tudást igényel" – mondta Kondacs András, aki úgy véli inkább a művészi keresgélés volt hosszadalmas, a gyártási fázis már könnyen ment a csapat számára. A filmek forrásához a Fortepan képeit használták fel, mivel őket találták a legmegbízhatóbb és leghitelesebb forrásnak.

Bár az első film még csak most készült el, a sorozat következő részéről a rendező már elárulta a terveket. „A második rész amolyan detektívregény-szerű lesz. Mind zenében, mind dramaturgiájában a detektíves filmek hangulatát fogja megidézni, és lehet majd nyomozni, hogy mi, miért és hogyan tűnt el. A mi célunk nemcsak az, hogy szórakoztassunk, hanem, hogy értéket és tudást adjunk" – fogalmazott.

A készítők dupla trilógiában gondolkodnak, azaz 2x3 részben, mert nem csak az eltűnt épületeket, hanem az épület részletei – kupolák, lépcsőházak, teraszok – is csodálatosak és bemutatásra érdemesek. Elmondásuk szerint elsőre olyan épületeket vettek alapul, amelyek hiánya, megsemmisülése vagy éppen átalakulása talán a legfájóbb az embereknek. A film első része december 17-től elérhető az Animatiqua Youtube-csatornáján, valamint a Facebook és a LinkedIn-oldalaikon is.

Forrás: Anitmatiqua