Egyéb cikkek

Budapest Szíve ötletpályázat

2006.04.07. 09:07vezető tervező: Kovács Gergely, ARCH1 Kft.

30. sorszámú pályamű
vezető tervező: Kovács Gergely, ARCH1 Kft.Részletes bírálat:

A terv a Belvárosban a Károly körút keresztmetszetét átalakítja. A javasolt oldalpályás villamosnak van hagyománya Budapesten is, de egy ilyen széles belvárosi utcában a megoldás nem komfortos a gyalogosan érkező használók számára. A terv egyéb részei kidolgozatlanok, még a Szervita tér áttervezése sem mondható részletesnek, de jó gondolat. A terv tájépítészeti javaslata nem értékelhető.

A Városháza környezetében a terv tartalmazza a „Gödör” terület beépítését is, de az alkalmazott homlokzati javaslatok semmiképpen sem igazolják a mai állapot újabb megbolygatásának szükségességét. A pályamű a meglévő beépítéseket megtartja, s nem elítélhető vállalás, hogy a keresztszárny magastetős befejezésével a régi Városháza épület jellemző hangulatát erősíti.

A Városháza előtti új épület a Károly körúti utcavonaltól dupla épületsort jelent, mely ráadásul viszonylag sűrű, ritkán áttört térfalként jelenik meg a közterület és a belső udvar felé is. Az épület átláthatósága, átjárhatósága a körút és belső tér kapcsolatát is igen lecsökkenti. A két épületsor közötti keskeny új utcaszakaszt a terv kiemelt útvonalként aposztrofálja, de ezt semmi nem indokolja. A műszaki leírásban is hangsúlyozott „görbe út” értelmezhetetlen, bolyongtató, indokolatlan. Maga az épület, tagolását, homlokzatképzését tekintve is idegen a város karakterétől, ugyanakkor újszerű, pozitív értelemben is kiemelkedő, jelképszerű megjelenése nincs. A Károly körútra levezető „menekülő lépcsők” csak egy kereskedelmi központ szándékából „vezethetők le”.

A terv csak egy dologra koncentrál: egy kereskedelmi központ viszonylag kulturált „eladhatóságára”, de az eladhatóság gátja éppen a környezetére nem reagáló ingerszegény építészeti megjelenése.