Közélet, hírek

Build Up Expo Milánóban — most először

2007.02.27. 12:52A városépítészet megújulása, a tervezési kultúra egyre növekvő fejlődése, a magas fokú technológiák alkalmazása, a környezet minősége, a megújuló energia, új szabványok és nemzetközi verseny, mint fő témák jelentek meg a kiállításon.

Szécsi Zsolt beszámolója.Idén február 6. és 10. között először rendezték meg a Build Up Expo-t – United Projects for Building – az Építészeti és Építési Vásárt Milánóban, a Massimiliano Fuksas által tervezett Fiera Milano területén.

 

 

A Fieramilano új vásárváros több mint 200 ezer négyzetméteren biztosít kiállítási területet különböző programok számára, melyhez további 60 ezer négyzetméter külső fedett terület csatlakozik. Az épületegyüttes 8 csarnokból áll, amelyből 6 db egyszintes, 2 pedig kétszintes. Minden csarnok kb. bruttó 37 ezer m2, melyek két kiállítórészre tagozódnak (négyre a kétszintesek esetében), összesen 20 szalonnal. Mind a csarnokok, mind az egyes szalonok külön-külön is használhatóak. A nagyfesztávolságú csarnokok maximális rugalmasságot biztosítanak a kiállítást rendezők számára.

 

 
 

A Build Up Expo az építészeti világ fejlődésének egy igen fontos pontján kívánt betekintést adni az épített környezet tervezésének új módjaiba. A városépítészet megújulása, a tervezési kultúra egyre növekvő fejlődése, a magas fokú technológiák alkalmazása, a környezet minősége, a megújuló energia, új szabványok és nemzetközi verseny, mint fő témák jelentek meg a kiállításon. Először a történelemben, egyetlen hatalmas kiállításon kerültek összehasonlításra különböző projektek szerte a világból, melyeket a legjobb szakemberek neve fémjelez, és kifejezik a 20. és 21. század környezeti és design-kultúráját. A különböző anyagok, kivitelezési technológiák és rendszerek, továbbá az innovatív ipari és művészi kezdeményezések bemutatásán keresztül a látogató szeme elé tárták a design és a megvalósulási folyamatok teljes spektrumát, valamint egy-egy konkrét beruházást a megrendeléstől a megvalósításig.

 

A kiállításon elsősorban a műemléképületek helyreállításánál alkalmazható 21. századi anyagokat és technológiákat kerestük. Örömteli volt látni, hogy egyre több manufaktúra állít ki ilyen rendezvényeken. Előtérbe kerültek a régi gyártási technológiák és a magas szakmai és anyagminőség. Számos egyedi burkoló és szerkezeti téglákat gyártó céget ismerhettünk meg, de kiemelhetném a faszerkezetek és a parketta burkolatok gazdag és színes kínálatát is.

 

A történeti anyagokon kívül lehetőségünk volt megtekinteni a legújabb kerámia és kőporcelán burkolatokat is. Megállapítható, hogy új trend jelent meg a gyártásban, ami a fémhatású és a bőr felületet idéző burkolati rendszereket illeti. Itt külön felhívnám a figyelmet a GranitiFiandre cég által kiállított Platinum termékcsaládra, mely nemcsak felületében de textúrájában is különleges burkolat.

 

 
 

Az Edilco cég által kiállított acél-üveg szerkezetű lépcsőszerkezetek szintén a magas színvonalú 21. századi innovatív ipari és építőművészi kezdeményezések kiváló példái. A transzparens járófelületekkel és rendkívüli precizitással gyártott rozsdamentes tartószerkezeteivel mindenképpen különlegessége volt a kiállításnak.

Szécsi Zsolt építész (szöveg+kép)