Közélet, hírek

Cementipari óriással bővíti partnerei körét a HIPA

2014.12.15. 08:59

A Nemzetközi Befektetési Ügynökség a kiemelkedően jól teljesítő hazai építőipar egyik fontos szereplőjével, a LAFARGE Cement Magyarország Kft.-vel írt alá egyetértési szándéknyilatkozatot.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a LAFARGE Cement Magyarország Kft. (Lafarge) a cég K+F programjának támogatása és duális képzésének elősegítése érdekében a mai napon egyetértési nyilatkozatot írt alá Budapesten. A dokumentum többek között rögzíti, hogy a közösen dolgoznak azon, hogy minél több hazai vállalkozás és oktatási intézmény vegyen részt a cég képzési, innovációs és kutatás-fejlesztési programjaiban.

A világ egyik vezető építőipari-alapanyaggyártójaként ismert Lafarge Csoport magyarországi leányvállalata és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a mai napon egyetértési nyilatkozatot írt alá, amely a két fél hosszú távú stratégiai együttműködésének erősítését célozza. A megállapodás értelmében a HIPA saját hatáskörében eljárva minden segítséget megad az építőipari cég hazai befektetési tevékenységének bővítéséhez és az innováció és K+F terén való tevékenységeihez. Ezen felül hozzájárul a Lafarge munkahely-teremtési és képzési programjainak megvalósításához, valamint részt vesz olyan magyar vállalkozások felkutatásában és felkészítésében, amelyek később a cég beszállítóivá válhatnak.

A megállapodás jelentőségét részben az adja, hogy a magyar építőipar termelési volumene 18,1 százalékkal nőtt az idei év első kilenc hónapjában. A szektor jövőbeni fejlődési potenciálját érzékelteti, hogy az építőipari vállalkozások 2014. szeptember végi szerződésállományának volumene 23,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A kutatási tevékenységéről és innovációiról híres Lafarge Csoport 2011 óta van jelen Magyarországon. A Baranya megyében található Királyegyházán létesült cementgyára az egyik legmodernebb ilyen jellegű létesítmény Európában.
A Lafarge elkötelezett híve a minőségi szakemberképzésnek, illetve a dolgozók szakmai tudását emelő oktatási tevékenységnek. Leányvállalata révén a magyar kormány által bevezetett duális szakképzéshez kötődően már eddig is számos projektben működött, illetve működik együtt magyarországi egyetemekkel, többek között a Budapesti Corvinus Egyetemmel vagy a Pécsi Tudományegyetemmel. Az aláírási ceremóniára a Nemzeti Befektetési Ügynökség székházában került sor. Az eseményen Ésik Róbert, a szervezet elnöke, Szabó László külgazdasági és külügyminiszterhelyettes és Spannagl Thomas, a Lafarge Közép-Európai Klaszterének vezérigazgatója is beszédet mondott.

Ésik kiemelte, hogy egyértelműen látható tendencia az, hogy a gyors gazdasági változásokra, a hosszútávú fejlődést szem előtt tartó cégek a kutatási-fejlesztési tevékenységük erősítésével válaszolnak. Ennek egyik kiemelten jó példája a LAFARGE.

forrás: LAFARGE