Épületek/Örökség

Ciszterna a város alatt

2009.03.19. 09:33

Földalatti víztározót találtak a budai főgyűjtőcsatorna építése közben, az Ybl Miklós téren. Az elfeledett századfordulós létesítményben közel száz éve nem járhatott senki.

Földalatti víztározót találtak a budai főgyűjtőcsatorna építése közben, az Ybl Miklós téren. A földmunkák során, amelyeket a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat megbízásából folyamatosan figyelemmel kísérnek a Budapesti Történeti Múzeum régészei, véletlenül bukkantak a kivitelezők a közműtérképen nem szereplő létesítményre.

A pillérekkel alátámasztott nagyméretű, csarnokszerű helyiséget, Magyar Károly régész véleménye szerint, valószínűleg a Várbazár és a királyi palota vízműve, a Várkioszk építésével együtt (1874-82) alakították ki. A ciszterna felthetőleg a Várbazár és a mögötte lévő királyi kertek vízellátásában kapott szerepet.

A most előtűnt földalatti létesítmény később, talán a modern vízvezetékrendszerek kiépítésével kerülhetett használaton kívül, majd merült teljesen feledésbe. Könnyen lehet, hogy hosszú évtizedek óta, vagy akár közel száz éve nem járt benne senki.

Bár a víztározó nem régészeti korú emlék, mégis különleges értékkel bír a mind a Főváros helytörténete, mind az általános technikatörténet szempontjából. A Budapesti Történeti Múzeum, mint a főváros történetének egészével foglalkozó intézmény ezért is fordít kiemelt figyelmet a létesítményre.

A cikket a Budapest Történet Múzeum régészeti oldala - Kincsek a város alatt bocsátotta rendelkezésünkre.