Közélet, hírek

Civilizáció

2006.07.07. 11:37Átadták a Király utca 40. alatti ház felhasználására kiírt pályázat díjait.

Megosztott I. díjban részesült a 3. és 4. sorszámú pályaműJúlius 5-én az OCTOGONart Galériában adták át a majdnem lebontott, szimbólummá vált Király utca 40. alatti ház felhasználására kiírt, az OCTOGON magazin és az ÓVÁS! által kezdeményezett pályázat díjait.

A jelenlévő zsűritagok (Bojár Iván András, Dévényi Tamás, Perczel Anna) és Egri Orsolya (ÓVÁS!) úgy vélekedtek, hogy a civil szféra máris jóval hatékonyabbnak tűnik a közös értékek védelmének területén, mint a hivatalos szervek, amelyeknek ez lenne a feladata. Ezzel kapcsolatban arról beszéltek, hogy a városvezetés és az állami hivatalok színleg támogatják ugyan a pesti zsidónegyed és más hasonló helyek védelmét, a gyakorlatban viszont szinte ellene dolgoznak, már csak azzal is, hogy tétlenül tűrik a törvénytelen bontásokat és építéseket.

Egy kiragadott példa szerint a VII. kerület négy év alatt 47 ingatlant adott el alacsonynak mondható áron különböző befektetőknek, miközben az épületek és közterek rehabilitációját pénzhiányra hivatkozva mellőzi. A megvalósuló beruházásokkal szemben gyakorlatilag semmiféle minőségi elvárást nem támaszt, a kerület szabad préda a gátlástalan ingatlanfejlesztési projektek számára.

Ezzel a pályázattal a kiírók demonstrálni szerették volna, hogy a civilek nem csak kekeckedni tudnak, hanem konstruktív megoldási javaslatokkal is szolgálnak. A pályázat eredményét ismertető anyagot biciklis futárral, a díjátadó helyszínéről küldték el a VI. és a VII. kerület polgármestereinek, Demszky Gábor főpolgármesternek és a KÖH elnökének.

A sajnálatosan kevés (öt) beérkezett pályamű arról tanúskodik, hogy a magyar építésztársadalom nem érezte megszólítva magát a feladat által. Ezzel együtt a zsűri nyugodt lélekkel osztott ki első díjat, mert talált kellően színvonalas munkákat a mezőnyben. Dévényi Tamás zsűrielnök azt mondta, hogy a két első díj nem a bírálók bizonytalanságának jele, hanem annak, hogy volt két egyenrangú, de teljesen eltérő felfogást képviselő győztese a pályázatnak. A díjazottak egy-egy Hild József arcképével díszített fiktív bankjegyet vehettek át, az ezen szereplő összeget a SUMMAartium, a Budapesti Építészkamara és a Magyar Építészetért Alapítvány adták.

Civil kategóriában egyetlen pályamű érkezett, amit így nem volt mihez képest díjazni, szerzőjének ezért könyvjutalmat ítéltek.

A zsűri tagjai voltak: Bojár Iván András (OCTOGON), Dévényi Tamás (zsűrielnök, MÉK-küldött), Pierre Housieaux (a L´Association Paris Historique elnöke), Korompay Katalin (Budapest Világörökségéért Alapítvány), Lábass Endre, Perczel Anna (ÓVÁS!), Váradi Júlia.

 A pályázat eredménye:

Megosztott I. díjban részesült a 3. sorszámú pályamű (300.000,- Ft).
Szerzői:  Dulácska Zsolt okl. építészmérnök
Kárpáti Zoltán okl. építészmérnök

Megosztott I. díjban részesült a 4. sorszámú pályamű (300.000,- Ft).
Szerzői: Monica Batalla, Christian Molina, Nagy Péter Sándor építészek (Barcelona)

II. díjban részesült a 2. sorszámú pályamű (100.000,- Ft).
Szerzője: Morvay Márton mérnök-építész hallgató

A pályázat különdíját a civil kategóriában induló Fleischer Sára Borbála (5. sorszámú pályamű) kapta. 

 

Török Tamás