Épületek/Lakóépület

Családi ház Miskolc-Galagonyáson

2007.08.29. 09:04

Építész vezető tervező: Puskás Péter

Előzmények
Az Építtető megbízást adott újonnan vásárolt telkén építendő családi ház megtervezésére. A tervezési terület délnyugati irányban lejtő területegység, mely Miskolc – Galagonyáson helyezkedik el.

A Megrendelő olyan házat szeretett volna megépíteni, mely a későbbi kibővült család igényeit is kielégíti majd, valamint fontos szempont volt a tervezésnél a környezet és a bent lakók közti szoros kapcsolat. Szintén fontos kitétel, miszerint a ház tükrözze a korra jellemző szellemiséget. Ezen elgondolás ihlette ezt a modern bauhaus stílusú házat, mely mind megjelenésében, mind funkciójában kielégíti a fentiekben említett kritériumokat.
Az épület ismertetése
Az épület az előírásoknak – 20%-os beépítettség, 5 m előkert, valamint 6,0 m építménymagasság - megfelelően került megtervezésre. A megépítendő létesítmény - kiterjedése miatt – homlokzata gazdagon tagolt, megtörve ezzel a monotonitást és egyben izgalmas külsőt kölcsönöz, kiemelve ezzel az épületet a környezetből.
A földszinten a délkeleti homlokzat főbejáratán keresztül tudunk bemenni a házba, ahol azonnal lelepleződik a négyes tagolás mivolta, miszerint balra a garázstér található, egyenesen továbbhaladva a lépcsőházon át feljutunk az emeletre, jobbra elindulva pedig előbb a tekintélyes méretű nappali, majd az étkező és konyha következik. Mindkét helyiség nagyméretű ablakai – a nappali döntött felületű függönyfala – biztosítják a környezettel való szimbiózist.

A nappalihoz tartozik a függönyfalat két részre osztó kandalló, mely hideg téli estéken ad otthoni melegséget a bent lakóknak. Szintén ezen helyiség tagja egy belső vízesés, egy kicsi sziklakerttel, mely a nappali légteréből omlik alá. Ez az üde csobogás forró nyári napokon csupán jelenlétével frissíti majd szellemiségében az ott élőket.
A lépcső előtt jobbra még találhatunk egy ajtót, ami a dolgozószobába vezet bennünket. A dolgozószoba esetleges vendégszobai felhasználása indokolttá teszi a hozzá kapcsolódó fürdőszoba jelenlétét.

Az emeleti szint szellemisége már csak a bent lakókat illeti meg. Ide kerültek elhelyezésre a család elkülönülését biztosító helyiségek. A lépcsőt követően jobbra a teljesen elkülönült szülői lakosztály található, saját bejáratú garderobe-jával és kényelmes fürdőszobájával.
Mind a hálóból, mind a fürdőből kijárat nyílik egy tekintélyes méretű fedett teraszra, mely szintén a külvilággal való kapcsolatot hivatott biztosítani. Balra indulva a lakótéren keresztül – mely egyben galéria is - jutunk az akár még négy gyermek számára is elegendő térrel rendelkező gyermekszobákba.
A két gyermekszoba osztozik egy kisebb teraszon. A szobákhoz tartozik még egy garderobe és egy nagyméretű fürdőszoba. Érdemes megemlíteni, hogy elhelyezésre került még ezen a szinten egy háztartási helyiség, ahol a gazdasszony kénye kedve szerint moshat, varrhat, vasalhat.

A lapostetőre egy szervizkijárat biztosít kiutat, a felülvilágítós tetőfeljáróval, melyhez egy beépített hágcsó tartozik.
szöveg és képek: Puskás Péter

Családi ház Miskolc-Galagonyáson
Építész vezető tervező: Puskás Péter
Statikus tervező: Janik Ottó
Gépésztervező: Csekő Zoltán
Villamos tervező: Münnich Gábor
Fotók: Zsitva Tibor