Közélet, hírek

Csapó György (1932–2009)

2009.06.02. 13:01

Jelentős tervei nagyobb részt megvalósultak és mára Győr városképének fontos elemeivé váltak. Állandó munkatársaival tervezte az egykori „Műszaki Áruház” épületét és műemléki környezetben a Kazinczy utca 3-7. számú épületegyüttest, mely kellemes kapcsolatot teremtett a Megyei Könyvtár hatalmas, késő historizáló épülettömege és a kisvárosias polgárházak között.
Winkler Gábor megemlékezése Csapó György győri építészről.

Győrben született, 1932. január 7-én. Itt is érettségizett, 1950-ben, a Révai Miklós Gimnáziumban. Diplomáját 1960-ban szerezte meg a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán.

Előbb az ÉM Győri Tervező Iroda, majd a Győr-Sopron Megyei Tanácsi Tervező Vállalat vezető építésze volt. Jelentős tervei nagyobb részt megvalósultak és mára Győr városképének fontos elemeivé váltak. Állandó munkatársaival tervezte az egykori „Műszaki Áruház” épületét és a „Volán-házat” az Árpád út – Teleki László utca sarkán. A Bem téren tervei alapján 1966–1967 között épült fel a Közúti Igazgatóság irodaháza. Utóbbi nagyvonalú homlokzati kialakítása, korszerű belső terei miatt – és nem utolsó sorban mintaszerű alkalmazkodásáért a történeti környezethez – a győri modern építészet egyik „etalonjává” lett. Ugyancsak műemléki környezetben, munkatársakkal tervezte a Kazinczy utca 3-7. számú épületegyüttest, mely kellemes kapcsolatot teremtett a Megyei Könyvtár hatalmas, késő historizáló épülettömege és a kisvárosias polgárházak között. Épületének újszerűsége, belső udvarának mintaszerű kialakítása nemzetközi hírnevet szerzett az épületnek.

 

 

Csapó György legjelentősebb alkotása lehetett volna a pápai Esterházy kastély szomszédságában a „Pápai Művelődési Központ” együttese, amely azonban nem valósulhatott meg. Itt, a meglévő műemlék épületek felhasználásával kialakított épületegyüttesben méltó helyet kapott volna a város színháza. Terveket készített a pápai zsinagóga műemléki helyreállításához: elképzeléseiből sajnos csupán az egy emeletes saroképület valósult meg. Sopronban az Ikva és Fenyő Áruházakat, a Hubertus vendéglőt és az Előkapu korszerű „kapuépületét” tervezte. Csapó György sokat foglalkoztatott, nagy tehetségű, fantáziadús építész volt. A Magyar Építőművészek Szövetsége és az Építéstudományi Egyesület munkájában egyaránt aktívan részt vett. Osztályvezetőként kiváló pedagógusnak bizonyult, sokunknak megbecsült mesterévé, példaképévé vált. 1991-ben az AGROBER győri irodájából ment nyugdíjba. Az építészet ügyét, Győr fejlődését nyugdíjas éveiben is élénk figyelemmel követte.

2009. április 12-én, húsvét vasárnapján hunyt el.

Winkler Gábor építész