Programok

Csendes forradalom - kortárs dizájn Szlovéniában

2011.09.19. 08:20

Délnyugati szomszédunkra nem csak friss, progresszív építészete miatt érdemes odafigyelni, hanem hasonlóan színvonalas design-kultúrájára is. A MAO (Museum of Architecture and Design) szeptember 22-25 között rendezi meg az elmúlt húsz év legjelentősebb alkotásait bemutató kiállítást Silent Revolutions címmel.

A kevésbé ismert szlovén dizájn első alkalommal mutatkozik be nemzetközi kiállításon, amely a MAO (Museum of Architecture and Design) szervezésében valósul meg szeptember 22-25 között. A fiatal ország elmúlt húsz évét átfogó összkép felvázolása helyett a tárlat egyes kiemelkedő alkotásokra koncentrál. A kiválasztott tárgyak a művészek szenvedélyét, megszállottságát, valamint a folyamatos innovációt és a magas színvonalú gyártást tükrözik. Franc Kuzma különleges lemezjátszója, Nika Zupanc fekete cseresznyét formázó lámpái, valamint a világ első hibrid hajtású hajója, a Seaway Greenline 33 Hybrid, továbbá a Trimo cég Qbiss One moduláris homlokzati rendszere mind-mind ezt az újító szellemiséget példázza.

 

 

 

A kiállításon az ország vezető gyártóinak kulcstermékei is megtalálhatóak, többek között az Elan és a Gigodesign studio által közösen kifejlesztett WaveFlex sífelszerelés, az Alpina és a Jure Miklavc studio Racing Elite nevet viselő síbakancsai, továbbá a Gorenje Design Studio Simplicity (Egyszerűség) nevet viselő háztartásigép-kollekciója. A több mint 25 tárgyat felvonultató tárlat a szlovén dizájn mérföldköveit, fordulópontjait villantja fel, valamint tág teret szentel a termékek megszületésében fontos szerepet vállaló megrendelők és a gyártók bemutatásának is. Az esemény a kreatív iparágak területén a kormányzati intézményekkel együtt aktívan tevékenykedő, legjobb szlovén gyártókat és cégeket vonultatja fel, amelyek működése révén az ország ipari formatervezésének eredményei szélesebb nemzetközi elismertségre tehetnek szert.

A Silent Revolutions kiállítás bekerült a Londoni Dizájn Fesztivál Icon Design Trail nevet viselő, hivatalos brosúrájába, amely kizárólag a legújabb, legérdekesebb és kihagyhatatlan eseményeket tartalmazza.

További információ