Technológia

Csökkentsük minimálisra a kockázatokat! A Team System új szoftvere

2018.05.17. 13:30

A bolognai Team System fejlesztette ki az STR Vision CPM építési projekt-menedzselő szoftvert, ami elsősorban a büdzsé tervezését és ellenőrzését segíti a kivitelezői piac részére. A GRAPHISOFT aktívan közreműködik a BIM-alapú költségvetési szoftver magyarországi bevezetésében. Interjú Christian Galvanival, a Team System Sales Account Managerével.

Ferencsák Dávid: Milyen előnyöket nyújt a STR Vision CPM szoftver?

Christian Galvani: Manapság a munkánk egyre inkább az építőipari projekt minden szakaszában a megosztott információk felhasználásától függ. A tervezés, a becslés, az ütemezés, a kivitelezés és a karbantartás megbízható pénzügyi adatokat igényel az építési projektek minőségi és hatékony kezeléséhez. Az STR Vision CPM egy hatékony és rugalmas szoftver, amelyet az építőiparban szakértő Team System arra tervezett és fejlesztett, hogy fokozni tudja a pénzügyi ellenőrzés kapacitását és figyelje a nem várt események valószínűségét és hatását annak érdekében, hogy a projektek során a kockázatok minimálisra csökkenjenek.

Az STR Vision CPM hozzájárul a tervezési és végrehajtási fázisok felügyeletéhez, valamint az információk hatékonyabb megosztásához egy komplex építőipari projekt különböző résztvevői közt. A szoftver lehetővé teszi a beruházók és anyagbeszállítók árlistáinak importálását és kezelését, továbbá segít a költség- és mennyiségelemzések számainak meghatározásában és elkészítésében. Lehetőség van integrálni a CPM-et a vállalatirányítási információs rendszerekkel is, illetve segítséget nyújt a jelentések készítésében és testre szabásában is.

 

FD: A szoftver mennyiben segíti a környezettudatos, zöld építészet terjesztését?

CG: Ez elsősorban a megrendelőtől függ. Mindazonáltal a felhasználandó anyagmennyiségek pontos tervezése, és ezáltal az építési hulladékok, fel nem használt anyagok minimalizálása nagymértékben képes csökkenteni az egyes projektek ökológiai lábnyomát.

FD: Mióta vannak kapcsolatban a GRAPHISOFT-tal?

CG: Az együttműködésünk nagyjából 5-6 évre nyúlik vissza, de most egy új partnerségi kapcsolatot építünk ki annak érdekében, hogy a GRAPHISOFT a mi megoldásunkkal támogassa a magyarországi építőipari projektek BIM alapú költségvetési folyamatait. Az általuk rendezett nemzetközi IPC konferencián került sor az ezt garantáló szerződés aláírására is. A konferencia lehetőséget adott számunkra, hogy több országból számos, egyedi jövőképpel, vízióval rendelkező üzleti partnerrel ismerkedjünk meg, akikkel kapcsolatokat építhetünk ki, és akikkel világszerte megoszthatjuk megoldásainkat és eredményeinket. Bízunk benne, hogy ez a partnerség sikeres lesz, hiszen a GRAPHISOFT legismertebb terméke, az ARCHICAD kiváló technológiai alapokat nyújt.

FD: Milyen tervek vannak a közeljövőre nézve?

CG: Nos, ez egy meglehetősen friss nemzetközi projekt, de mindenképpen a globális terjeszkedés a célunk. Személyes feladatom az, hogy támogassam a céges partnerekkel létrejövő kapcsolatokat, nemcsak Európában, hanem Ázsiában, Afrikában és Amerikában is. A nehézséget elsősorban a szoftver egyes országok eltérő építési szabályzataihoz való összehangolása rejti, tehát ezek megoldása jelenti a közeljövő legfontosabb kihívását.

Koenig Boldizsár, a GRAPHISOFT marketing-specialistája szerint ez a szoftver azért mérföldkő, mert a hazai építőipar jelenleg elég keveset használ ki a digitalizáció lehetőségei közül, pedig a legnagyobb költségek akkor keletkeznek, amikor egy projekt a tervezőasztaltól átkerül a megvalósítás szakaszába. Ha a folyamat további lépéseit is sikerül integrálni a már elég magas digitalizációs szinttel rendelkező tervezésbe, akkor jobban biztosítható, hogy egyrészt a tervekben szereplő gazdag információ ne vesszen el, másrészt a beruházó és a megrendelő egyaránt sokkal hatékonyabban tudja ellenőrizni a projekt megvalósulását és a beruházott tőke felhasználását. Sokkal pontosabban lehet anyagmennyiségeket tervezni, kevesebb a hulladék, és ha kivitelezés közben hiba merül fel, azt könnyebben lehet javítani. Nagyon nagy potenciál rejlik még a költségvetés és időtervezés területén.