Épületek/Középület

Cukorgyári iroda, Ruházati Bolt Vállalat, majd Belvárosi Közösségi Tér

2019.01.07. 11:54

Az ötödik kerületi Belvárosi Közösségi tér egy igazán klassz hely. Építészetileg és a lélek üzenetét tekintve is, hiszen azokon akar segíteni, akik nehéz helyzetben vannak, nem tudják hova tenni gyerekeiket vagy ezért nem tudnak fizetni, netán egyedül nevelik őket. A szobák, falak, az enteriőr mind-mind ezt hivatott szolgálni, gyerekek és szülők örömét, formák-színek egyaránt azt sugallják, hogy közösségben lenni jó. Még akkor is, ha ez nem az otthon falai között történik.A Belvárosi Közösségi Tér koncepciója nagymértékben hozzájárult 2018-ban az UNICEF Gyerekbarát Település és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Családbarát Önkormányzat díjak elnyeréséhez.

A családnak különleges szerepe van nemcsak az egyén életében, de a társadalmi viszonyok újratermelésében is, hiszen generációról generációra öröklődnek tovább viselkedési normáink, értékeink és hagyományaink. A társadalomban megfigyelhető változások hatással vannak a családokra, amelyekkel nem minden esetben könnyű lépést tartani, ez pedig családok felbomlásához, otthonok kiüresedéséhez vezethet. Az V. kerületben van egy hely, ahol a családok nem csak második otthonra leltek, de segítséget és támogatást is kapnak, hogy az esetlegesen felmerülő gondokkal könnyebben megbirkózzanak. Külön férfiaknak szóló foglalkozások is vannak, az Apa Akadémián az apákat segítik felkészülni a felelősségteljes szülői szerepre. A Belvárosi Közösségi Tér koncepciója nagymértékben hozzájárult 2018-ban az UNICEF Gyerekbarát Település és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Családbarát Önkormányzat díjak elnyeréséhez.

Az 1958 óta műemlékvédelem alatt álló Mérleg utca 9. számú épület ad otthont a Belvárosi Közösségi térnek. A mai épület telkét 1817-ben parcellázták, melynek beépítésére 1834-ben a tulajdonos építési engedélyért folyamadott. A tervezett kétemeletes ház építőmestere Pollack Mihály volt. Bár az építkezés kezdetét vette, és a földszint fel is épült, végül abba maradt a ház építése. Ezt követően 1852-ben az akkori tulajdonos a korábbi építkezésekből megmaradt homlokzati fal, valamint az árvizet követően Hild József által jegyzett, de nem kivitelezett tervekre alapozva háromemeletes házat építtetett. A homlokzat klasszicizáló földszintjét Hild az emeleten a romantika irányába tolta el, amely a növényi ornamentika használatában és a főpárkány kialakításában egyértelműen megfigyelhető. Az épület a 20. században főként irodaként funkcionált, a hatvani cukorgyár irodája és a Ruházati Bolt Vállalat székhelye is volt. A földszinti, közel hatszáz négyzetméteres hasznos alapterületű helyiséget 2016-ban kapta meg a Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft., hogy létrehozza a Belvárosi Közösségi Teret.

A Közösségi Tér számos területen nyújt segítséget a családoknak, van például gyermekfelügyelet, amelyet a szülők díjmentesen vehetnek igénybe reggel 8 és este 6 óra között, de számos egyéb érdekes programmal várják a látogatókat. A cél egy olyan közösségi tér létrehozása volt, ahol 0 és 99 éves kor között mindenki megtalálja a számára értékes elfoglaltságot, és ahol az idő szűkével küzdő megterhelt családok és egyedülálló szülők is segítséget kapnak, hogy otthonos környezetben, hatékony módon küzdjenek meg a hétköznapok feladataival.


A Belvárosi Közösségi Tér felújított műemléképülete egész napos nyitva tartással, baba-és gyermekbarát kávézójával, családi játszószobával, számos érdekes programmal, modern környezetben várja a látogatókat. A tervek kidolgozása és engedélyeztetése, illetve a kivitelezési munkák lezárása után az eredeti épület értékeit megőrizve egy modern és minden V. kerületi lakos számára hasznos helyszín született, amely  2017. november 20-án nyitotta meg kapuit a családok előtt.A Gelesz András építész által konstruált térben a beltéri anyagokat, színeket és formákat a gyermekek igényeit szem előtt tartva választották ki, ötvözve a környezet- és gyermekbarát lehetőségeket a praktikus megoldásokkal, így például a padló természetes kaucsuk-borítást kapott. Ugyanakkor olyan anyagok és kiegészítők is megfigyelhetők, amelyek felidézik az otthon melegét. A nagy fehér felületeket mesés falfestések borítják, míg a tereket hintákkal, fejlesztő játékokkal és könyvekkel töltötték meg.A foglalkoztató szobák mindegyike önálló arculatot és színvilágot tükröz. Minden szobának külön neve van, amelyek kapcsolódnak a magyar mese- és mondavilághoz, így a sárkány és a kerekerdő is megjelennek a motívumok között.

A letisztult tér, a hangulatos, kisebb-nagyobb helyiségek mind rengeteg apró, de fontos részletet rejtenek. Olyan egyedi megoldások keltik életre a teret, mint például az üzenőfal, ahol a családok és látogatók elmondhatják véleményüket, ötleteiket, igényeiket, és a gyerekek is lerajzolhatják, hogyan érezték magukat, mit jelent számukra a Közösségi Tér.

Hankiss Elemér írta, hogy számos civilizáció tekintette az épületeket, elsősorban pedig az otthonokat és a fontosabb középületeket a világ közepének, amelyek a biztonság érzésévével töltötték el lakóikat. A Belvárosi Közösségi Tér és annak épülete egyszerre jelent második otthont, közösségi színteret, támogatást és biztonságot minden kerületi lakos számára. Kár, hogy csak az ötödik kerületi lakcímkártyával rendelkezők részére elérhető.

Erdélyi Melinda