Design/Formatervezés

Dabasi modern és a BlackBOX

2011.09.27. 09:02

Ma zárul Dabason a VII. Építészeti Kiállítás. Rendhagyó módon az idei tárlat szabadtéri installáció segítségével került bemutatásra. Fő elemként a Trafik Kör alkotói és két lelkes ezermester felépítettek egy „fekete dobozt”.

A Trafik Kör idén hetedik alkalommal rendezte meg a Dabasi Építészeti Kiállítást. Az idei kiállítás Dabas modern építészetét mutatta be, néhány minőségi épületen keresztül. A tárlatot Csontos Györgyi, Molnár Péter-díjas építész nyitotta meg.

 

 

 

Rendhagyó módon az idei tárlat szabadtéri installáció segítségével került bemutatásra. Fő elemként a Trafik Kör alkotói és két lelkes ezermester felépítettek egy „fekete dobozt” a város megújult főterén. A fekete doboz jelentése kettős: egyrészt képes hordozni azt a különállást, ami az 1970-es évek dabasi modern építészete jelentett egykor és jelent a mai napig. Másrészt a repülőgépek fekete dobozára utal, amely egy-egy katasztrófa esetén rögzíti az utolsó pillanatot. Katasztrófa ugyan nem történt, de a dabasi fekete doboz egy elmúlt kor utolsó pillanatát kívánja megjeleníteni. A belső térben berendezésre került egy szoba, amely a szocializmus tárgykultúrájából ad némi ízelítőt. A látogatók néhány résen keresztül tudtak betekinteni a dobozba.

 


A pavilon építői (jobbról balra): Nonn Zsuzsánna, Ferencz Csibi Attila, Bereczki László, Balog Ádám, Ligetvári Dorottya, Póra Csaba, Ligetvári István, Oláh Dániel, Szeibert Gábor
 

 

A BlackBOX alkotói:
Balog Ádám, Bereczki László, Bodré Cecília, Ferencz Csibi Attila, Kántor Csaba, Kovács Zoltán, Ligetvári Dorottya, Ligetvári István, Nonn Zsuzsánna, Oláh Dániel, Póra Csaba, Steiner Rita, Szeibert Gábor 

A Trafik Kör honlapján megtekinthető egy videó, amely a pavilonépítés folyamatát mutatja be.