Közélet, hírek

David Adjaye kapta a RIBA Aranyérmét idén

2020.10.01. 12:43

David Adjaye kapja idén a Királyi Aranyérmet, a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) által adományozható legmagasabb elismerést – jelentették be szeptember 30-án. Ezzel párhuzamosan a RIBA azt is nyilvánosságra hozta: idén nem ítélik oda a brit építészeti alkotások legfontosabb elismerését, a Stirling-díjat. 

A magánlakásoktól a meghatározó művészeti központokig David Adjaye figyelme az építészet kreatív és gazdagító ereje iránt minden léptékben érzékelhető. Munkája helyi és sajátos, ugyanakkor globális és befogadó. A történelem, a művészet és a tudomány ötvözésével részletekbe menően kidolgozott, magával ragadó épített környezetet hoz létre, egyensúlyozva a kontrasztos témák közt, inspirációt kínálva minden szemlélőnek. Úgy gondolom, hogy mind építészeti gyakorlata, mint oktatási tapasztalata jelentősen gazdagította munkáját. Művészi és társadalmi víziójának olyan nyilvános projekteket köszönhetünk, amelyek tökéletesen bemutatják az építészet társadalmi lehetőségeit – elősegítve egymás megértését, támogatva az identitást és az emberi méltóságot – méltatta a díjazottat Alan Jones, a RIBA elnöke. 

David Adjaye pályája negyedszázados múltra tekint vissza. Saját irodáját 2000-ben hozta létre, ma a ghánai Akkrában, Londonban és New York-ban működtet stúdiókat. Legismertebb munkája az Afroamerikai Történelem és Kultúra Smithsonian Nemzeti Múzeuma az Egyesült Államokban (2016, tervezőtársak: Freelon Adjaye/Bond SmithGroup), emellett portfóliójában említendőek a 2004-2005-ben átadott londoni Idea Store közösségi könyvtárak, az oslói Nobel Béke Központ (2005), a moszkvai Szkolkovó Üzleti Menedzsment Iskola (2010), a bejrúti Aishti Alapítvány székhelye (2015), valamint az Alara Koncept-áruház Lagoszban (2016). Jelenleg többek között az akkrai Nemzeti Székesegyház, a New York-i The Studio, valamint a New Jersey-i Princeton University Art Museum új épületein dolgozik. 

A ghánai szülőktől Tanzániában született, Nagy-Britanniában felnőtt Adjaye gyakran hivatkozik az afrikai zene, kortárs művészetek és tudományok, valamint a városi élet hatására munkásságában, és az Akkrában nyitott irodán keresztül a kontinens több országában is jelentős hatást fejt ki. Lovagi címet 2017-ben kapott II. Erzsébettől az építészet ügyében tett szolgálataiért. 

A RIBA 1848 óta adományozza a Királyi Aranyérmet a brit uralkodó hagy jóváhagyásával évente egy olyan személynek vagy csoportnak, amely – direkt vagy indirekt módon – jelentős hatást gyakorolt az építészet fejlődésére. Az elmúlt öt évben a díjat Zaha Hadid, Paulo Mendes da Rocha, Neave Brown, Nicholas Grimshaw és a Grafton Architects vehette át. A bejelentéssel egy időben a RIBA azt is nyilvánosságra hozta, hogy idén nem osztják ki a legjobb brit épületeiknek járó Stirling-díjat. A díj zsűrizése ugyanis mindig helyszínbejárással kapcsolódik össze, de ez a jelenlegi járványhelyzetben az induló több mint 200 épülettel nem oldható meg.

David Adjaye munkáiból az Építészfórumon korábban többek közt a Washingtonban felépült Afroamerikai Nemzeti Múzeumot, illetve az Abu-Dzabiba tervezett monoteista szakrális központot mutattuk be. 2019-ben elkészült San Antonió-i múzeumát a jövő héten ismertetjük.