Közélet, hírek

Debütált a magyar Archicad 26

2022.09.19. 16:17

Előző hét óta elérhető a magyar Archicad 26, valamint a hozzá kapcsolódó BIMcloud, BIMx frissítések. A Graphisoft, a globális piac Open BIM (Építményinformációs Modellezési) vezető szoftverfejlesztője magyar piacvezető termékének 26-os verziójában újabb megoldásokat kínál az építészek és szakági mérnökök csapatmunkájához.

A budapesti központú, idén alapításának 40. évfordulóját ünneplő Graphisoft a Magyarországon piacvezető Open BIM tervezőszoftverének újabb verzióját hagyományosan ősz elején jelenteti meg, így a felhasználók az Archicad 26-ot szeptember 15-e óta érhetik el. Az Archicad a hazai és a nemzetközi AEC szektorban sikerét a beépített eszközkészletének, a könnyen kezelhető felhasználói felületének és a dokumentálási lehetőségeknek, valamint a csapatmunkát támogató folyamatosan bővülő megoldásainak köszönheti.

A digitalizáció lehetőség, de kihívás is a gazdasági ágaknak, legfőképp az építőiparnak, amely az Industry Cluster Digital Indexe alapján a legkevésbé digitalizált a világon (7%). Az AEC piac digitalizációja, azaz a BIM piac éves szinten átlagosan 10 százalékkal nő. A gazdaságok teljes digitalizáltságának mértéke alapján a top listát az Észak-amerikai országok, Ausztrália és a skandináv országok vezetik.

Az Archicad fejlesztői egyidőben figyelnek arra, hogy az építészeknek minél több lehetőségük legyen arra, hogy egyre kevesebb időt töltsenek például dokumentációkészítéssel, helyette több idejük legyen a tervezés kreatív részére. A BIM szoftver megoldásai a tervezés és a vizualizáció mellett egyre erősebbek a csapatmunka és az együttműködés területén is.

Reicher Péter, a Graphisoft Magyarországért felelős ország igazgatója elmondta, hogy:

„Különleges év vállalatunk számára 2022, mert idén ünnepeltük 40 éves évfordulónkat, amely azt is jelenti, hogy az eddigi hazai és nemzetközi sikerünket számos globális fellendülés és gazdasági krízis mellett értük el, és tapasztalatunkat arra használjuk, hogy segítsük felhasználóink sikerességét. A jelenlegi piaci környezetben kiemelt szerepe van az együttműködésnek és a csapatmunkának, ezért az Archicad fejlesztésében ezen a területen is minden évben új megoldásokkal jelentkezünk."

Az Archicad 26 újdonságai:

Tervezés
Az építészek szakmai munkájukban akkor tudnak a leginkább kreatívak, előremutatók lenni, ha csökken az az idő, amelyet a munkafolyamatban az adminisztratív kötelezettségekkel kell tölteniük, ezért az Archicad 26-os verziója ebben ismét könnyítést kínál. A Graphisoft fejlesztői újragondolták ezt a munkaterületet és kidolgozták az „Adaptive Hybrid Framework" megközelítést, amely jelentősen segíti az új technológiák gyorsabb és szélesebb körű bevezetését.

  • A tervezés területének kiemelt újdonságai:
  • Intuitívabb navigáció és attribútumkezelés egy jól felépített hierarchián keresztül.
  • A terv adott nézetei és tervlapjai közti gyors elérés és navigáció.
  • Az áttörés felületkezelésének egyszerűbb kezelése, modellezése és dokumentálása
  • Intelligens parametrikus tárgyak létrehozása grafikus szerkesztő módszerekkel. (Kizárólag Graphisoft Forward előfizetők számára.)
  • Gyorsan és egyszerűen testreszabható konyhabútor, a megrendelői követelményekhez igazítva
  • Továbbfejlesztett 2D szerkesztő a kör és ellipszis sugárirányú nyújtásához.

Vizualizáció
Ezen a területen az Archicad 26 fejlesztőinek a célja az volt, hogy a megbízók rövidebb idő alatt tudják jóváhagyatni a terveket. Ezért a szakemberek évről-évre csiszolják az interaktív prezentációs megjelenítést. Ettől a verziótól az építészek gyorsan és egyszerűen készíthetnek lenyűgöző interaktív prezentációkat változatos textúrákkal és modern bútorokkal a hatékony BIMx mobilalkalmazással és a frissített Desktop Viewer-rel.

Együttműködés
Az Archicad 26 továbbfejlesztett szerkezetelemzési (SAF) modell munkafolyamatokat vezetett be és fokozta a kihasználhatóságot az építészek és szerkezettervezők közti gyorsabb és egyszerűbb együttműködés érdekében. Ennek része például az is, hogy az építész az egykattintásos közvetlen csatlakozási funkcióval időt nyerhet a FRILO használatakor, vagy az is, hogy az Archicad és a szerkezetelemzési alkalmazások közti gördülékeny információcsere biztosítja az építészek és a szerkezettervezők közti összhangot és a sikeres együttműködést.

Dokumentáció
Az Archicad 26 gyorsabb és pontosabb dokumentációt tesz lehetővé a dokumentációs munkafolyamatokban. A munkafolyamatra fordított idő és a hibalehetőségek is csökkennek, pontosabb a dokumentáció az automatizált tervlapok új automatikus szövegeivel, de ilyen az is, hogy a fejlesztők megoldották, hogy egy PDF több oldala is importálható egyetlen kattintással.

BIMcloud
A vállalat „BIMcloud Software as a Service" szolgáltatása tökéletes megoldást kínál az online együttműködésre és az irodai infrastruktúra távoli hozzáférésére. Ez a szolgáltatás mostantól támogatja a 100.000 db fájl feletti tároló kapacitást, az adatvédelmi rendszer tovább fejlesztései nagyobb projektbiztonságot jelentenek, valamint optimalizálja és a projektmérethez igazítja a szerver tárhelyét azáltal, hogy automatikusan testre szabja a tárolókapacitást..

BIMx
A vállalat nemzetközi sikereket elért terméke, amely az asztali számítógépek, mobileszközök és az internet terén a legnépszerűbb prezentációs és együttműködési alkalmazás. Az Archicad 26 legújabb verziója kulcsfontosságú újításokat tartalmaz, mint például: a valós idejű árnyékok sokkal valósághűbben jelennek meg a BIMx mobilalkalmazáson, egyszerűbb a publikálási munkafolyamat és az Archicad textúrák új export funkciója testreszabható a BIMx Desktop Viewer-ben.

A Graphisoft története 1982-ben kezdődött, amikor Bojár Gábor és Tari István Gábor Budapesten egy forradalmian új technológiai innovációra épülő vállalkozást hoztak létre. A vállalat első terméke az 1984-ben bemutatott Archicad volt, amely lehetővé tette a 2D mellett a 3D-ben történő építészeti tervezést, amely akkor még nemcsak a magyar, hanem a világpiacon is egyedülállóan új volt. Ettől kezdve a Graphisoft neve egyet jelentett az iparág folyamatos innovációjával. Az akkori „Virtuális Épület" megközelítés vezetett el a ma már széles körben alkalmazott Építményinformációs Modellezés (BIM) alapú tervezésig. 2007-ben lezárult egy tulajdonváltás és Graphisoft 100%-os tulajdonosa a német központú Nemetschek Group lett.

A magyarországi kisvállalkozásból mára a világ egyik vezető globális vállalata lett, amelynek legismertebb terméke, az Archicad, amely a hozzá kapcsolódó BIM alapú megoldásokkal 120 ország tervezőinek munkáját támogatja. A vállalat a hazai és a nemzetközi sikereit annak a stratégiájának köszönheti, hogy nemcsak a felhasználói igényt szolgálja ki, hanem innovatív megoldásaival a tervezés jövőjét is formálja és meghatározza az Open BIM szemlélet és megoldások hatékony alkalmazását.

Forrás: A Graphisoft sajtóközleménye