Design/Formatervezés

Download Design – töltsd le az otthonod!

2015.04.08. 12:23

A MOME, a Bútorszövetség és a Hungexpo együttműködésében megvalósuló Download Design projekt a designerek, a kivitelezők és a felhasználók közötti új együttműködési forma: a designer, a kivitelező segítségével szaktudása és kreativitása végeredményét megosztja a nagyközönséggel.

Download Design kiállítás időpontja: 2015. április 15−19., OtthonDesign kiállítás, 4. otthonteremtési szakkiállítás

Helyszín: Hungexpo, G pavilon, 305B stand

Download Design konferencia: 2015. április 15. 15:00−18:00-ig

Helyszín: Hungexpo, G pavilon VIP konferenciaterem

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapvető célja mellett mindig fontos szerephez jutott a design társadalmasítása. Az ez irányú nyitottsággal a MOME a designkultúra elérhetőbbé tétele mellett, a design iránti érdeklődés és igényesség kialakulását is támogatja. A projektben való részvétel a hallgatók számára a megvalósítás tapasztalatát, az adás, a megosztás örömét és sikerét adta. A MOME által kezdeményezett Download Design Magyarország első open design projektje. Az együttműködés célja, hogy a felhasználó a kortárs open design megoldások szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzaihoz / kiviteli terveihez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.A közösségi szemléletű open design mozgalom a tudásmegosztás új formája. Az ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a designer eddigi exkluzív tudása az Internet segítségével közkinccsé válik. Az open design projektekben a fogyasztás helyett az együttműködésre és a megosztásra helyeződik a hangsúly.

A MOME tervei szerint a projekt több éven keresztül zajlik, minden évben meghatározott tematikával. 2015-ben, az induláskor „Az első otthonom”volt a központi gondolat. Az egyetem hallgatói olyan bútorokat terveztek, amelyek szerintük a leghasznosabbak az önálló, felnőtt élet kezdetekor. A diákok faipari konzultációs partnerei és a kiállításon látható bútorok kivitelezői önként jelentkező magyar asztalosipari cégek voltak. Az üzemek részvételét a projektben a Bútorszövetség szervezte és koordinálta, valamint az elkészült munkák kivitelezési költségeit a szövetségi tagok állták. A bárki számára online, ingyenesen elérhető, több mint egy tucat bútor között előszobarendszer, kisméretű tároló és ülőke egyaránt található.
A projekthez egy önálló, háromnyelvű honlapot fejlesztett az egyetem, amely szintén hallgatói munkaként készül el. A kivitelezéshez szükséges gyártmányrajzok 2015. április 15-től a projekt website-járól tölthetők le. A Download Design végeredménye a Hungexpo OtthonDesign szakvásárán, egy 60 m²-es kiállítás formájában lesz látható. A kiállítás zárása után a bútorok jótékony célra kerülnek felajánlásra.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ezen az oldalon lehet.

A projekthez egy önálló, háromnyelvű honlapot fejlesztett az egyetem, amely szintén hallgatói munkaként készül el. A kivitelezéshez szükséges gyártmányrajzok 2015. április 15-től a projekt website-járól tölthetők le. A Download Design végeredménye a Hungexpo OtthonDesign szakvásárán, egy 60 m²-es kiállítás formájában lesz látható. A kiállítás zárása után a bútorok jótékony célra kerülnek felajánlásra.
Együttműködő partnerek:

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Bútorszövetség
Hungexpo – OtthonDesign kiállítás

Projektvezető–kurátor:
Halasi Rita Mária - rektori megbízott, MOME

Témavezető tanár (bútortervezés):
Juhász István - DLA, egyetemi adjunktus, MOME

Bútortervezők (MOME hallgatók):
Barna Máté Attila, Bálint András, Beke Péter, Dezső Ilona, Féja Dorottya, Gárdos Fanni, Kovács Kristóf, Németh Paula, Ótott Kovács Ádám, Ördögh Rita Anna, Szabó Réka

Asztalosipari konzulensek, kivitelezők:
Arden Design Kft., Árkossy Bútor Kft., Ertl Faipari Kft., Főnix-Art Kft., Futurus Műhely, Garzon Bútor Zrt., Katona Manufaktúra, Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola

Témavezető tanár (arculat, web, kiállítás):
Hegyi Béla (MOME)

Arculattervezők (MOME hallgatók):
Boromissza Katalin és Császár Adrienn

További információ:

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem