Egyéb cikkek

Dunakömlőd központjának fejlesztése

2009.03.06. 10:09

Költségtérítésben részesült az 1. számú pályamű
tervezői: Gettoplan Építész és Belsőépítész Kft.; Getto Tamás, Schunk Tímea

Költségtérítésben részesült:
az 1. számú pályamű
tervezői: Gettoplan Építész és Belsőépítész Kft.
Getto Tamás, Schunk Tímea

 

 


1. sorszámú pályázat bírálata

Kétarcú pályázat. A faluház épülete átalakításakor a pályázó a kompakt kialakításra törekedett, sűrítve hozta létre, gyömöszölte be a (megmaradó) házba a szükséges funkciókat. A nagyterem fölé befüggesztett funkciósor merész gondolat, kérdéses azonban, nem szűkül-e túlzottan a nagyterem megmaradó tere, illetve ellensúlyozza-e ezt a megmaradó tér oldalsó világító sávja, valamint hogy ez a világító sáv elegendő-e a belső térsor megvilágítására, különös tekintettel a könyvtárra. A formai kialakítás tekintetében üdvözlendő az egyszerűsítésre, „házszerűségre” való törekvés, kérdéses azonban, hogy ebben a szövetben ez a kemény, végletekig leegyszerűsített fémlemez burkolatú doboz nem túl zárt-e.

A kompakt faluházzal szemben meglepő a túlzott méretű cukrászda és panzió épülete. A funkció sem igényelné ezt az alapterületet (a dunakömlődi léptéket figyelembe véve), és a beépítési forma által létrehozott kubus is túlzott, urbánus karakterével kicsit idegenül áll a környezetében.

A téralakítás kicsit sematikus. A piactér létrehozása jó gondolat, időszakos lefedhetősége nem különben. A hozzá vezető burkolt tér azonban lejtős felülete miatt csak korlátozottan használható. A parkolók 6-os számú főút felőli oldalon történő elhelyezése megfelelő, azonban rendkívül nagy burkolt felületet eredményez.

Szellemes az árok kialakítása, jó helyre került a játszótér, illetve pihenő kert, kár, hogy kertészeti kialakításáról nem sokat árul el a terv.