Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

'Égi falu' — az MVRDV és az Adept közös munkája nyerte a koppenhágai felhőkarcoló pályázatot

2008.11.06. 12:41

A két iroda vezetői, Winy Maas és Jacob van Rijs november 3-án mutatta be a Sky Village terveit Koppenhágában. Az MVRDV iroda egyszer már épített Koppenhágában: az igen sikeres és nemzetközi díjakkal is jutalmazott lakóprojekt, a koppenhágai kikötőben megépült Frøsilos / Gemini Residence tervezésekor használaton kívüli silókat hasznosított.

A koppenhágai Rødovre városrész önkormányzata a MVRDV és az Adept építészirodák közös munkáját választotta nyertesnek a lakásokat, egy szállodát, üzleteket és irodákat befogadó 116 méter magas Rødovre-toronyház megvalósulására kiírt pályázaton. A magánbefektetéssel megvalósuló projekt része lesz egy közpark és egy tér is.

Az összesen 21688 m2 alapterületet magába foglaló felhőkarcoló, a Sky Village a Koppenhága központjától keletre húzódó főút mentén épül majd fel. Az épület formáját Koppenhága történelme határozta meg, de fellelhetők benne a Rødovre városrészre jellemző családi házak, valamint a toronyházak tipológiája is. A “vertikális falu” lesz Koppenhága első igazi kortárs felhőkarcolója.

Az alaprajzokat flexibilisen alakítható raszter szerint tervezték meg, így lehetőség lesz a különböző egységek elrendezésének megváltoztatására is. Ezek az egyenként 60 m2-es úgynevezett “pixelek” egy három nyalábból álló központi mag köré szerveződnek, így a különböző funkciók külön is megközelíthetővé válnak majd.

 

 

Az alsó, irodai szintek karcsúbb tömege lehetővé teszi egy tágas, vendéglátóhelyekkel és üzletekkel teli köztér, vagy pláza kialakítását. Az épület középső szegmense északi irányban növekszik felfelé, így a déli oldalon a lakásokhoz kapcsolódó tetőteraszok alakíthatóak ki. A toronyház felső részében kap helyet a szálloda, amelyből Koppenhága belvárosára lehet majd rálátni. A “pixeles” elrendezésnek köszönhetően a funkciók az aktuális piaci helyzet alakulása szerint flexibilisen alakíthatóak. A jelen helyzet alapján a toronyházban most 970 m2 üzleti funkcióval, 15800 m2 irodatérrel, 3650 m2 lakóterülettel, 2000 m2 szállodai alapterülettel és 13600 m2-nyi földalatti garázzsal és tárolóval számolnak.

Az épület flexibilitása és a változó helyzethez való alkalmazkodási képessége az egyik legfontosabb fenntarthatósági tulajdonsága. A toronyház a progresszív dán környezetvédelmi szabványnak megfelelő módon a legújabb technológiákat is felhasználja. Ezen kívül visszaforgatott vízrendszerrel működik majd, az alapozás 40%-ban újrahasznosított betonból készül és a homlokzaton többféle energiafejlesztő berendezés is helyet kap.

A Sky Village környezetében található közpark is a tervezés része. További növényzet ültetése mellett a parkban egy kanyargós, padokkal kiegészített gyalogút, valamint új játszótér, piknikezőhely, és az idősek számára kialakított tornatér is megvalósul majd.

Az MVRDV építésziroda és a társtervező Adept vezetői, Winy Maas és Jacob van Rijs november 3-án mutatta be a Sky Village terveit Koppenhágában. Az MVRDV iroda egyszer már épített Koppenhágában: az igen sikeres és nemzetközi díjakkal is jutalmazott lakóprojekt, a koppenhágai kikötőben megépült Frøsilos / Gemini Residence tervezésekor használaton kívüli silókat hasznosított.

fordította: Plótár Fatime